Terrassen har to niveauer. De store betonkrukkerne tåler frost, og så er de så tunge, at de ikke kan flyttes.
Terrassen har to niveauer. De store betonkrukkerne tåler frost, og så er de så tunge, at de ikke kan flyttes. Foto: Therese B.

En have med personlighed

Havedesign

Med udsigt over vandet har familien Håkans bygget bolig og anlagt en meget personlig have, hvor beton og træ spiller en væsentlig rolle.


Hyggekroge betyder udeliv hele året
For familien var det vigtigt at etablere masser af uderum. På terrasser og i hyggekroge rundt om huset leves livet hele året, og familien nyder at se haven skifte både farve og funktion i takt med årets gang. Her kan familien næsten altid finde læ, så også når frosten kommer, og sneen indfinder sig, kan den nyde terrassen.

En blanding af træ og beton
Foto: Therese B.
Familien valgte at bygge deres uderum i et miks af træ og beton. En spændende løsning der giver haven et både blødt og rustikt udseende. Borde, bænke og hyggekroge råber på at blive brugt – og de kan tåle både det og et barskt vejrlig.

Sæbebehandlet træværk
Træet på terrasse-gulvet, til borde, bænke og espalier har et bevidst tørt og lyst udseende. Det er resultatet af løbende sæbeafvaskninger med maskine i stedet for løbende oliebehandlinger, der blot gør træet mørkere.

Familien støbte selv
Beton er det andet hovedmateriale i haveløsningen. Familien har selv støbt de forskellige beton-elementer, et arbejde der har budt på et væld af erfaringer. Da de lavede de første beton-blandinger, løb betonen lige ud af formen, men øvelse gør mester, og familien fik styr på processen.

Få gode råd om, hvordan du arbejder med beton på næste side.#br

Arbejde med betonFoto: Therese N.
Beton blev opfundet af romerne. Det er bl.a. brugt i Pantheons kuppel. Beton består af sand, sten, vand, cement og evt. kemiske tilsætninger i forskellige forhold.
  • Skal du støbe mere end en enkelt krukke, skal du have en cementblander. Den kan lejes i byggemarkedet.
  • Vil du selv lave forme til at støbe i, skal du have hjælp til materialevalg i dit byggemarked eller din faghandel.
  • En vellykket beton-form har en ydre og en indre side. Brug skruer frem for søm, når formen skal sættes sammen. På den måde er det lettere at løsne formen igen, så den kan genbruges.

Cement, vand og sten En gammel tommelfingerregel siger, at størrelsen på stenene i blandingen højst må være en tredjedel af betonlagets tykkelse. En 1-3-5 beton-blanding er en blanding, der består af en del cement, tre dele sand og fem dele sten.  

Tips til betonkrukker
I krukkerne af beton er der i bunden lagt et 25 cm tykt drænlag af singels. Resten er muld, og det øverste lag udskiftes hvert år. Det blæser meget ved og omkring huset, så det er meget vigtig, at krukkerne får vand jævnligt. Her er en permanet slangeløsning en god ide.

Redaktøren anbefaler

29 marts 2010
0

Denne familie har mumitrolde i haven

I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det...

0

Sådan skaber du rum i haven

Mangler du hyggekroge i din have? Haveekspert, Dorthe Kvist, giver dig her de bedste tips til, hvordan du kommer igang med at praktisere...

0

Et super elegant bålsted

Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

0

Sådan skal du style din have i 2017

Vi kigger på havetendenser og får gode råd af en ekspert til, hvordan du skal style din have i 2017.

0

Leg og fitness i haven

Det er vigtigt, at børn bevæger sig, så det er en god idé at skabe gode legemuligheder i haven. HUSK også de større børn – og de voksne...

0

Sådan rammer du din have ind

Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

0

Skab en harmonisk have fuld af farver

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

0

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggest...

0

Skab læ i haven

Gode læ-kroge i haven forlænger havesæsonen og giver mange flere dejlige udetimer i løbet af sommeren.

0

Indret den lille have

Du kan sagtens få en hyggelig og funktionel have, selv om du bare har få kvadratmeter til rådighed. Det handler om den rigtige indretning.

0

Opstammede og styltede træer kan forme haven smukt

Opstammede træer og hække giver mulighed for at inddele og forme haven, samtidig med, at her stadig er et luftigt design. Traditionen stamme...

1

Byg din egen bålplads i haven på et par timer

Skab en bålplads på et par timer og få et nyt samlingssted i haven flere år frem i tiden. Her er nogle enkle tips til at gøre det nemt og...

0

Få en vild have

Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.

0

Indret med vand i haven – få 3 bud på hvordan

Vand er den helt store trend blandt havedesignerne i øjeblikket. Det skal klukke, risle og pible i haven, og du kan få vandet ind i din...

4

Nordiske haver: Flot og indbydende forhave

Du kan sagtens gøre forhaven rigtig indbydende – lad dig inspirere af Ankica Krauses forhave med kirsebærtræ, kanter og krukker.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.