Vælg det rigtige udelys - halogen, LED eller solceller

Udendørsbelysning

For at skabe en effektfuld og hyggelig belysning i din have, skal lyskilden, og den måde lyset spredes eller målrettes på, tænkes godt igennem. Her finder du særpræg og fordele ved de 3 af de mest anvendte former for udendørsbelysning: Halogen, LED-lys og solcellelamper. 

Foto: 4U

Udelyset skaber stemning i haven

Når man skal oplyse sin have, så den bliver hyggelig og spændende at være i om aftenen, er lampernes udseende ikke nok. Selve lyset har mindst lige så stor betydning. Det gælder jo ikke om at forvandle nat til dag, men om at skabe den helt rette stemning.

Tænk på hvad lyset skal bruges til

Mens spots er gode til at lyse enkelte steder op med et hårdt målrettet lys, så bør du vælge lyskilder, der giver et spredt og blidt lys til havens spiseplads.

Det er vigtigt, at lyset ikke blænder, når man går på havevandring – tjek også, især når det gælder spots, at lyset ikke generer naboen eller forbipasserende på vejen.

Prøv lyset hos forhandleren

Når du er på jagt efter en havelampe til et ganske bestemt sted i haven, vil det være en fordel, hvis du før køb ser den tændt hos forhandleren – gerne i et lidt mørkt hjørne. Det giver dig et praj, om den måde lampen fordeler lyset på, samt hvor blødt eller hårdt lyset er.

Læs også:

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Opvaskemaskiner skal afkalkes ligesom vaskemaskiner. Hyppigheden afhænger af, hvor i landet du bor. Her er 3 nemme metoder til at afkalke...

 
Foto: 4U  

Tre typer af udendørsbelysning

Der er grundlæggende tre typer af lamper, som anvendes udendørs. De har hver deres særpe

1. Halogen giver et klart lys

Der findes en række forskellige muligheder, når det drejer sig om selve lyskilden. Halogenlys giver et klart lys, der minder en hel del om dagslyset.

2. LED-lys holder ekstra længe

Lysdioden eller LED (Light Emitting Diode) har mange fordele. De små dioder kan indbygges i alt muligt, hvor de traditionelle pærer er for store. Og så har LED en meget lang levetid i forhold til andre lyskilder.

Læs også:

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt...

3. Lamper med solceller

Solcellelamper vinder også stadig mere frem. Princippet er enkelt: Solen oplader lampernes genopladelige batterier om dagen, så de kan lyse om aftenen.

Pas på med de levende lys

Levende lys er et "must" for mange, når der skal hygges i haven. Men det kan ende galt – især hvis børn og hunde samtidig tumler rundt på terrassen eller i det grønne. Fakler, der står langs en havesti, kan også let antænde et flagrende tørklæde.

17 juli 2016
Mere om Udendørsbelysning

Lav selv gelelys

Udendørsbelysning Det er altid hyggeligt med levende lys – og især med anderledes og fantasifulde gelélys, du selv har lavet. Og så er det sjovt at eksperimentere med gelé, farver, glimmer, og hvad du ellers har lyst til at bruge af forskellig pynt.

Giv solcellelampen et langt liv med masser af lys

Udendørsbelysning Hvis solcellelampen i haven lyser lidt svagt, er det frem med pudsekluden eller et nyt batteri. Batteriet i en solcellelampe har stor betydn...

Lav fine lamper af dine gamle kurve

Udendørsbelysning Genbrug dine gamle kurve, og skab hygge i haven med lidt værktøj, ledninger og fingersnilde. Så er du klar til sensommer i haven.

5 anderledes måder at lyse haven op på hele året rundt

Udendørsbelysning Der er ikke meget, der når op på siden af en illumineret have. Her er fem bud på, hvordan det kan gøres – hele året rundt!

Fra farverig ballon til tindrende islygte

Udendørsbelysning Når vinteren viser sig fra sin koldeste side, er det hyggeligt og populært at lave islygter. Se her, hvor simpelt du kan fremstille din...

Hyggelys i haven

Udendørsbelysning I aftentimerne sætter de fleste sig op på terrassen med masser af lygter og levende lys på bordet og glemmer alt om resten af haven. men...

Søde islygter, der er nemme at lave selv

Udendørsbelysning Når vinteren er frostrig, er det hyggeligt at støbe islygter. Og falder sneen samtidig, vil en kulørt islygte være en stemningsfuld måde at modtage sine gæster på. Bliver det en dansk vinter med milde temperaturer, kan du stadig pynte med islygter. Her skal du blot have fryseren til hjælp.

Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed

Udendørsbelysning De koster ikke på elregningen, de lyser op, og så kan du få dem i mange udgaver. Solcellelamperne har indtaget de danske haver, men der er...

Find den rette havefakkel eller lanterne til sensommerhaven

Udendørsbelysning Havefakler og lanterner gør det lidt hyggeligere at nyde aftenerne i haven, når de lyse nætter går på hæld. Flammen og lyset skaber hygge...

Udendørsbelysning, der virker i frostvejr

Udendørsbelysning Ikke alle pærer tænder lige hurtigt i frostvejr - A-pærer er langsomme, mens lysdioder er hurtige. Du kan også bruge udendørslamper med solceller, hvis du blot ønsker lidt lys på terrassen eller i havens kroge. Vi har fundet et udvalg af flotte udendørslamper.

Havelygter af meloner til sommerfesten

Udendørsbelysning Hvem siger, at man kun kan lave havelygter til halloween? Her har vi brugt saftige meloner, og gemt al frugtkødet. Det kan senere blendes...

Udelys skal være praktisk i daglidagen

Udendørsbelysning Udelys er praktisk ved garagen, langs gangstier og ved hoveddøren, så det er nemt at finde nøglehullet. Du kan også skabe en form for lyssku...

Krav til udelys

Udendørsbelysning En udendørslampe skal leve op til nogle skrappere regler end en almindelig indendørs lampe. De skal være tættere, så der ikke kommer fugt ind i installationen, som kan føre til kortslutning.

Gem solen til aftenen

Udendørsbelysning Solen skinner hele dagen, og nu er det muligt at gemme på energien, så den kan bruges til at lyse om aftenen.