Udelys skal være praktisk i daglidagen

Udelys er praktisk ved garagen, langs gangstier og ved hoveddøren, så det er nemt at finde nøglehullet. Du kan også skabe en form for lysskulpturer i din have, så du kan nyde den året rundt. Sørg dog for at vælge lys der ikke blænder, så du ikke generer dine naboer.



Sensorstyret belysning
Når det gælder de praktiske lysbehov, er mange glade for sensorstyret belysning, som automatisk tænder, når det bliver mørkt. Vil du have sensorstyret belysning, skal du have små følere installeret, som kan registrere bevægelser og lysniveau. Det skal gøres af en autoriseret elektriker.


Kan også virke præventivt

Med sensor styret belysning behøver du ikke lede efter kontakter og andet, når du kommer hjem. Det kan også virke præventivt over for ubudne gæster, og sidst men ikke mindst, sænker det energiforbruget i forhold til at have konstant belysning.

Skumringsrelæ
Med et skumringsrelæ tænder og slukker udendørs-belysningen automatisk, når dagslyset forsvinder. Det består af en lysfølsom sensor, der måler lysets styrke. Når dagslyset når ned på det niveau, du har indstillet det til, bliver en kontakt aktiveret og lyset tændes.

Tænd- og sluk-tider
Du kan også vælge at indstille anlægget med separate tænd- og sluk tidspunkter, så lyset bliver slukket på et bestemt tidspunkt og ikke står tændt hele natten.

Bevægelsessensorer
Med bevægelsessensorer sikrer du, at lyset tændes automatisk, når noget bevæger sig i det område, sensoren dækker. Når bevægelsen holder op, slukker lyset kort tid efter. En indbygget lyssensor sikrer, at lyset ikke tændes i dagstimerne.

Trådløs betjening
Det kan være praktisk at styre dit udelys via trådløs betjening. Det er både brugervenligt, og så sparer det dig for en masse kabellægning, da du kan tilslutte dine lamper til det nærmeste sted på ledningsnettet i stedet for at skulle trække kabler hele vejen hen til et bestemt sted i huset.

Styr lyset fra huset
Din elektriker vil opsætte en modtager, fx i dit bryggers, som kan kommunikere trådløst med dine sensorer via radiobølger. Sensorerne er batteridrevne, så de kan i princippet placeres hvor som helst. De giver besked til modtageren, som så giver besked til lampen om, hvornår den skal lyse. Inde fra huset kan du styre lysstyrken enten manuelt eller ved at indstille sensoren til automatisk lysregulering.

Fjernbetjen lyset fra bilen
Du kan få en fjernbetjening, som kommunikerer med den centrale modtager, så du fx kan tage fjernebetjeningen med i bilen og tænde lyset derfra, når du kommer hjem.

Styr lyset fra din computer
Det er også muligt at få systemer, så du kan styre lyset via din computer eller din mobiltelefon. Det kræver speciel software, som i princippet går ind og giver besked til din modtager på samme måde som en fjernbetjening. Beskeden kommer bare via internettet i stedet. Det betyder altså, at du kan tænde og slukke lys, selvom du fx er på ferie. Det kan være en fordel, hvis du ønsker at undgå ubudne gæster.

Mest læste artikler