Krav til udelys

Udendørsbelysning

En udendørslampe skal leve op til nogle skrappere regler end en almindelig indendørs lampe. De skal være tættere, så der ikke kommer fugt ind i installationen, som kan føre til kortslutning.

Foto: Lauritz Knudsen

Kig på lampens IP-mærke
For at du som forbruger kan vide, hvilken lampe du kan bruge udenfor, skal du kigge efter lampens IP-mærke. IP-mærket fortæller hvor støv- og vandtæt lampen er. Det består af bogstaverne IP efterfulgt af to cifre. Det første angiver tæthed i forhold til støv, et andet i forhold til vand. For udendørslaper gælder det, at de skal være tætte over for vand.

Den rette mærkning
Din lampe skal have følgende IP-mærkning for at kunne bruges udenfor.
Under udhæng: Min. IPX1
På væg min. 0,5 meter over jorden: Min. IPX3
Fritstående eller på væg under 0,5 meter over jorden: Min. IPX4

Bør have et CE-mærke
Når der står X, er det fordi dette ciffer ikke har betydning for, om du kan bruge lampen udenfor. Ud over IP-mærkningen, bør din lampe have et CE-mærke, som garanterer, at fabrikanten har taget højde for en række fastsatte sikkerhedskrav fra EU. Alle udendørs installationer skal udføres af en autoriseret elektriker.

A-pæren påvirkes af frost
Hvis du bruger sparepærer udenfor, kan det tage lidt tid, før der kommer lys i pæren, når det er koldt og minusgrader.


SÅDAN STYRER DU DIT UDELYS

04. december 2008
Mere om Udendørsbelysning

Lav selv gelelys

Udendørsbelysning Det er altid hyggeligt med levende lys – og især med anderledes og fantasifulde gelélys, du selv har lavet. Og så er det sjovt at eksperimentere med gelé, farver, glimmer, og hvad du ellers har lyst til at bruge af forskellig pynt.

Giv solcellelampen et langt liv med masser af lys

Udendørsbelysning Hvis solcellelampen i haven lyser lidt svagt, er det frem med pudsekluden eller et nyt batteri. Batteriet i en solcellelampe har stor betydn...

Lav fine lamper af dine gamle kurve

Udendørsbelysning Genbrug dine gamle kurve, og skab hygge i haven med lidt værktøj, ledninger og fingersnilde. Så er du klar til sensommer i haven.

5 anderledes måder at lyse haven op på hele året rundt

Udendørsbelysning Der er ikke meget, der når op på siden af en illumineret have. Her er fem bud på, hvordan det kan gøres – hele året rundt!

Fra farverig ballon til tindrende islygte

Udendørsbelysning Når vinteren viser sig fra sin koldeste side, er det hyggeligt og populært at lave islygter. Se her, hvor simpelt du kan fremstille din...

Hyggelys i haven

Udendørsbelysning I aftentimerne sætter de fleste sig op på terrassen med masser af lygter og levende lys på bordet og glemmer alt om resten af haven. men...

Søde islygter, der er nemme at lave selv

Udendørsbelysning Når vinteren er frostrig, er det hyggeligt at støbe islygter. Og falder sneen samtidig, vil en kulørt islygte være en stemningsfuld måde at modtage sine gæster på. Bliver det en dansk vinter med milde temperaturer, kan du stadig pynte med islygter. Her skal du blot have fryseren til hjælp.

Vælg det rigtige udelys - halogen, LED eller solceller

Udendørsbelysning For at skabe en effektfuld og hyggelig belysning i din have, skal lyskilden, og den måde lyset spredes eller målrettes på, tænkes godt...

Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed

Udendørsbelysning De koster ikke på elregningen, de lyser op, og så kan du få dem i mange udgaver. Solcellelamperne har indtaget de danske haver, men der er...

Find den rette havefakkel eller lanterne til sensommerhaven

Udendørsbelysning Havefakler og lanterner gør det lidt hyggeligere at nyde aftenerne i haven, når de lyse nætter går på hæld. Flammen og lyset skaber hygge og en rar atmosfære, uanset om faklerne er placeret ved terrassen eller rundt om i haven. Se et udvalg af fakler med forskelligt brændstof her.

Udendørsbelysning, der virker i frostvejr

Udendørsbelysning Ikke alle pærer tænder lige hurtigt i frostvejr - A-pærer er langsomme, mens lysdioder er hurtige. Du kan også bruge udendørslamper med...

Havelygter af meloner til sommerfesten

Udendørsbelysning Hvem siger, at man kun kan lave havelygter til halloween? Her har vi brugt saftige meloner, og gemt al frugtkødet. Det kan senere blendes...

Udelys skal være praktisk i daglidagen

Udendørsbelysning Udelys er praktisk ved garagen, langs gangstier og ved hoveddøren, så det er nemt at finde nøglehullet. Du kan også skabe en form for lysskulpturer i din have, så du kan nyde den året rundt. Sørg dog for at vælge lys der ikke blænder, så du ikke generer dine naboer.

Gem solen til aftenen

Udendørsbelysning Solen skinner hele dagen, og nu er det muligt at gemme på energien, så den kan bruges til at lyse om aftenen.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.