Giv solcellelampen et langt liv med masser af lys

Udendørsbelysning

Hvis solcellelampen i haven lyser lidt svagt, er det frem med pudsekluden eller et nyt batteri. Batteriet i en solcellelampe har stor betydning for lampens funktion, så det skal du passe ekstra godt på. De genopladelige batterier kan oplades ca. 1.000 gange og holder typisk i 1 til 3 år. Her får du en håndfuld tricks til at give din solcellelampe et langt liv. 

Foto: IKEA

Giv batteriet en vinterpause

Selv om lampen er lavet til at stå ude hele året, så sjat-lades batteriet på grund af det sparsomme lys, hvilket slider på det. Vær dog opmærksom på, at nogle solcellelamper tåler et indendørs vinterophold på et mørkt sted, hvor det er hele lampen, du tager ind, mens andre lamper ikke gør det. Tjek derfor din lampes brugsvejledning, inden du gør noget!

Sådan får du solcellelampen til at lyse mere

Solpanelet er snavset! Det er det, der skal opfange sollyset, så det er vigtigt, at det holdes så rent som muligt. Når det er snavset, lader batteriet ikke helt op, hvorved dets levetid afkortes. Samtidig afgiver lamperne ikke det forventede lys om aftenen.
Det kan du gøre: Tør lampen af med en hårdt opvredet klud, og tør solpanelet over – det er en god idé at bruge en blanding af opvaskemiddel og lagereddike, hvorved eventuelle belægninger fjernes effektivt. Tør til sidst grundigt af med en fugtig klud.

Solcellelampe står for tæt på andre lyskilder. Det kan få lampens sensor til at registrere lyset fra disse lyskilder, og derfor tænder den ikke automatisk.
Det kan du gøre: Flyt lampen.

Solpanelet har brug for en hel dag med sollys for at lyse kraftigt. Hvis der har været skyet om dagen, lades batteriet ikke ordentligt op, og så lyser lampen ikke ordentligt.
Det kan du gøre: Tja, solskin er svært at trylle frem, men du kan sørge for, at der ikke er nogen træer eller andet, der skygger for den. En solcellelampe bør placeres, så den bedst og længst muligt kan udnytte solens stråler.

Der er muligvis rust på batteripolerne og fjederkontaktpunkterne. Det kan forhindre batteriet i at virke optimalt, selvom solen har strålet hele dagen.
Det kan du gøre: Åben lampen og brug fx en skruetrækker til forsigtigt at skrabe rusten af. Smør derefter alle kontaktpunkter med fx syrefri olie.

26 juni 2012
Mere om Udendørsbelysning

Lav selv gelelys

Udendørsbelysning Det er altid hyggeligt med levende lys – og især med anderledes og fantasifulde gelélys, du selv har lavet. Og så er det sjovt at eksperimentere med gelé, farver, glimmer, og hvad du ellers har lyst til at bruge af forskellig pynt.

Lav fine lamper af dine gamle kurve

Udendørsbelysning Genbrug dine gamle kurve, og skab hygge i haven med lidt værktøj, ledninger og fingersnilde. Så er du klar til sensommer i haven.

5 anderledes måder at lyse haven op på hele året rundt

Udendørsbelysning Der er ikke meget, der når op på siden af en illumineret have. Her er fem bud på, hvordan det kan gøres – hele året rundt!

Fra farverig ballon til tindrende islygte

Udendørsbelysning Når vinteren viser sig fra sin koldeste side, er det hyggeligt og populært at lave islygter. Se her, hvor simpelt du kan fremstille din egen smukke islygte.

Hyggelys i haven

Udendørsbelysning I aftentimerne sætter de fleste sig op på terrassen med masser af lygter og levende lys på bordet og glemmer alt om resten af haven. men...

Søde islygter, der er nemme at lave selv

Udendørsbelysning Når vinteren er frostrig, er det hyggeligt at støbe islygter. Og falder sneen samtidig, vil en kulørt islygte være en stemningsfuld måde at...

Vælg det rigtige udelys - halogen, LED eller solceller

Udendørsbelysning For at skabe en effektfuld og hyggelig belysning i din have, skal lyskilden, og den måde lyset spredes eller målrettes på, tænkes godt igennem. Her finder du særpræg og fordele ved de 3 af de mest anvendte former for udendørsbelysning: Halogen, LED-lys og solcellelamper. 

Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed

Udendørsbelysning De koster ikke på elregningen, de lyser op, og så kan du få dem i mange udgaver. Solcellelamperne har indtaget de danske haver, men der er...

Find den rette havefakkel eller lanterne til sensommerhaven

Udendørsbelysning Havefakler og lanterner gør det lidt hyggeligere at nyde aftenerne i haven, når de lyse nætter går på hæld. Flammen og lyset skaber hygge...

Udendørsbelysning, der virker i frostvejr

Udendørsbelysning Ikke alle pærer tænder lige hurtigt i frostvejr - A-pærer er langsomme, mens lysdioder er hurtige. Du kan også bruge udendørslamper med solceller, hvis du blot ønsker lidt lys på terrassen eller i havens kroge. Vi har fundet et udvalg af flotte udendørslamper.

Havelygter af meloner til sommerfesten

Udendørsbelysning Hvem siger, at man kun kan lave havelygter til halloween? Her har vi brugt saftige meloner, og gemt al frugtkødet. Det kan senere blendes...

Udelys skal være praktisk i daglidagen

Udendørsbelysning Udelys er praktisk ved garagen, langs gangstier og ved hoveddøren, så det er nemt at finde nøglehullet. Du kan også skabe en form for lyssku...

Krav til udelys

Udendørsbelysning En udendørslampe skal leve op til nogle skrappere regler end en almindelig indendørs lampe. De skal være tættere, så der ikke kommer fugt ind i installationen, som kan føre til kortslutning.

Gem solen til aftenen

Udendørsbelysning Solen skinner hele dagen, og nu er det muligt at gemme på energien, så den kan bruges til at lyse om aftenen.