Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendørskøkkenet.


Vi er dygtige til at grille, og vi er opmærksomme på de rødglødende kul. Så langt, så godt. Men måske tænker du ikke på, at blot få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacterbakterier, er nok til at sende familien eller dine gæster i seng med et maveonde og senere diarré eller opkast?

Hvert år bliver flere hundrede borgere syge, når Danmark for alvor griller udendørs:

– Mange glemmer, at der kan være bakterier i den rå kødsaft fra de lækre bøffer. Andre får ikke lige husket håndhygiejnen, når grillen syder, og der er langt fra grillen og til varmt vand og håndsæbe i køkkenet, fortæller Gudrun Sandø fra Fødevarestyrelsen.

Husk disse 3 regler, når du griller

Bare tre tommelfingerregler fra Fødevarestyrelsen være med til at minimere risikoen for, at din grillaften ender “på toilettet”. Og de er rimelig nemme at efterleve:

  1. To fade – ét til råt og ét til stegt kød
  2. To grilltænger – én til råt og én til stegt kød
  3. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød

Pas på med store gryder og fade på gasblusset

Flade, bærbare gaskogeblus er populære i udekøkkenet og også på campingferien. Også her skal du være opmærksom:

– Gasblussene, hvor gasbeholderen anbringes vandret ved siden af kogeblusset, bør kun bruges med gryder, pander eller andet køkkengrej, der passer til kogedelen på apparatet, hvis man vil undgå overophedning af gasdåsen og dermed risikoen for brand eller eksplosion, oplyser Sikkerhedsstyrelsen.

På nogle af de bærbare gaskogeblus kan man anbringe fade eller andet udstyr, som er større end kogeblusset. Dermed risikerer man imidlertid at tildække rummet med gasdåsen, og det kan betyde, at gasbeholderen bliver varmet mere op end de højst 50°, den er konstrueret til.

Det er baggrunden for, at Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at man kun bruger gryder, der passer til størrelsen på gaskogeblusset, og fraråder at bruge fade, bagesten eller andet, som er større end gryderisten. 

Mest læste artikler