Undgå mavepine og brand, når du griller

Grill og udekøkken

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendørskøkkenet.

Foto: Flickr.com

Vi er dygtige til at grille, og vi er opmærksomme på de rødglødende kul. Så langt, så godt. Men måske tænker du ikke på, at blot få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacterbakterier, er nok til at sende familien eller dine gæster i seng med et maveonde og senere diarré eller opkast?

Hvert år bliver flere hundrede borgere syge, når Danmark for alvor griller udendørs:

– Mange glemmer, at der kan være bakterier i den rå kødsaft fra de lækre bøffer. Andre får ikke lige husket håndhygiejnen, når grillen syder, og der er langt fra grillen og til varmt vand og håndsæbe i køkkenet, fortæller Gudrun Sandø fra Fødevarestyrelsen.

Husk disse 3 regler, når du griller

Bare tre tommelfingerregler fra Fødevarestyrelsen være med til at minimere risikoen for, at din grillaften ender "på toilettet". Og de er rimelig nemme at efterleve:

  1. To fade - ét til råt og ét til stegt kød
  2. To grilltænger - én til råt og én til stegt kød
  3. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød

Pas på med store gryder og fade på gasblusset

Flade, bærbare gaskogeblus er populære i udekøkkenet og også på campingferien. Også her skal du være opmærksom:

– Gasblussene, hvor gasbeholderen anbringes vandret ved siden af kogeblusset, bør kun bruges med gryder, pander eller andet køkkengrej, der passer til kogedelen på apparatet, hvis man vil undgå overophedning af gasdåsen og dermed risikoen for brand eller eksplosion, oplyser Sikkerhedsstyrelsen.

Læs også: Lav et udekøkken – det her skal du overveje før anskaffelse

På nogle af de bærbare gaskogeblus kan man anbringe fade eller andet udstyr, som er større end kogeblusset. Dermed risikerer man imidlertid at tildække rummet med gasdåsen, og det kan betyde, at gasbeholderen bliver varmet mere op end de højst 50°, den er konstrueret til.

Det er baggrunden for, at Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at man kun bruger gryder, der passer til størrelsen på gaskogeblusset, og fraråder at bruge fade, bagesten eller andet, som er større end gryderisten. 

30 juni 2016
0

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Her er løsningen på 10 ting, der kan gøre en ellers hyggelig grillaften til en pestilens. Med disse 10 greb får du meget mere aroma ind i...

0

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

0

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

0

Lækre og sunde opskrifter til grillen

Sund mad fra grillen - du kan sagtens tilberede sunde, farverige og velsmagende retter på din grill. Det kræver ikke mere arbejde, end det...

2

Tilbered juleanden og flæskestegen på grillen

Lad grillen overvintre på terrassen, for der er rigtig mange gode grillmiddage at hente her vinteren igennem. Og juleanden og flæskestegen...

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Grillet blåbærkylling

Grillen kan bruges til meget mere end bøffer og brød – det er budskabet i "Den store grillbog". Forfatteren, Paul Kirk, giver blandt andet...

0

Grill på nye måder

Tag grillen under armen, eller disk op med én per mand. Der er griller til hver en lejlighed.

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...