Undgå de skadelige stoffer, når du griller

Grill og udekøkken

Kød tilberedt på grillen kan være en kilde til kræftfremkaldende stoffer, men kun hvis du griller det forkert. Det er nemlig nemt at minimere de skadelige stoffer, viser forsøg fra Teknologisk Institut. Få gode råd til en sund grillsæson her.

Stege- og røgmutagener er synderne

Forkert grillet kød kan udsætte dig for kræftfremkaldende stoffer, de såkaldte stege- og røgmutagener. Men det er forholdsvis nemt at undgå de skadelige stoffer i kødet. Ifølge konsulent fra Teknologisk Institut Lene Meinert kan man tilberede kød med et minimalt indhold af kræftfremkaldende stoffer ved at følge nogle få gode råd.

Forsøg på Teknologisk Institut

Teknologisk Institut har udført et forsøg, hvor kød er blevet tilberedt på de mest gængse måder: Direkte over kul eller gasflamme og ved indirekte varme. Konklusionen er, at indirekte varme er den mest skånsomme grillmetode.

Jo tættere på varmekilden jo større risiko

Risikoen for at danne stegemutagener er større jo tættere kødet er på varmekilden. Forsøget viste, at tilberedning ved indirekte varme er den mest skånsomme tilberedningsmetode, og den er både god til koteletter, bøffer og stege.

Læs også: Grill på nye måder

Pak stegen ind i stanniol

Hvis ikke man har mulighed for at benytte indirekte varme, kan man pakke stegen ind i stanniol, siger Lene Meinert. Stanniol kan også minimere røg-mutagener fra grillningen. Røgmutagenerne opstår fx når fedt fra kødet eller olie fra marinaden drypper ned på varmekilden. Derfor er det vigtigt at være ekstra forsigtig, når man griller marineret kød direkte over kul.

Vend kødet under tilberedningen

Et andet godt råd ved grillning er at tilberede kødet, til det får en kernetemperatur på 65 °C. Det kan du kontrollere med et stegetermometer. Desuden er det en god idé at vende koteletten eller bøffen hvert andet minut under hele tilberedningen. Det giver saftigt kød med et minimalt indhold af stegemutagener.

Kig på kødets farve

Man kan benytte kødets overfladefarve som pejlemærke for indholdet af stegemutagener. Derfor er de velkendte råd om at undgå at branke kødet, eller at skære den brankede del af kødet væk, fortsat rigtig gode råd, siger Lene Meinert.

Undersøgelsen er udført af Teknologisk Institut i samarbejde med Weber-Stephen Nordic, Landbrug & Fødevarer og DTU-Fødevareinstituttet.

Læs også: Grillet mørbrad

Sådan griller du sikkert

Kotelet eller oksebøf

  • Kan tilberedes ved direkte eller indirekte varme
  • Vend kødet hvert 2. minut
  • Jo tættere kødet er placeret på varmekilden - desto mere opmærksom skal du være på at passe kødet
  • Stop grilning, når kødets kernetemperatur er 65 °C

Steg

  • Tilbered ved indirekte varme
  • Pak stegen ind i stanniol, hvis du ikke benytter indirekte varme
  • Grill, indtil kødets kernetemperatur er 65 °C
3 maj 2012
0

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Her er løsningen på 10 ting, der kan gøre en ellers hyggelig grillaften til en pestilens. Med disse 10 greb får du meget mere aroma ind i...

0

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

0

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

0

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

2

Tilbered juleanden og flæskestegen på grillen

Lad grillen overvintre på terrassen, for der er rigtig mange gode grillmiddage at hente her vinteren igennem. Og juleanden og flæskestegen...

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Grillet blåbærkylling

Grillen kan bruges til meget mere end bøffer og brød – det er budskabet i "Den store grillbog". Forfatteren, Paul Kirk, giver blandt andet...

0

Grill på nye måder

Tag grillen under armen, eller disk op med én per mand. Der er griller til hver en lejlighed.

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...