Undgå de skadelige stoffer, når du griller

Grill og udekøkken

Kød tilberedt på grillen kan være en kilde til kræftfremkaldende stoffer, men kun hvis du griller det forkert. Det er nemlig nemt at minimere de skadelige stoffer, viser forsøg fra Teknologisk Institut. Få gode råd til en sund grillsæson her.

Stege- og røgmutagener er synderne

Forkert grillet kød kan udsætte dig for kræftfremkaldende stoffer, de såkaldte stege- og røgmutagener. Men det er forholdsvis nemt at undgå de skadelige stoffer i kødet. Ifølge konsulent fra Teknologisk Institut Lene Meinert kan man tilberede kød med et minimalt indhold af kræftfremkaldende stoffer ved at følge nogle få gode råd.

Forsøg på Teknologisk Institut

Teknologisk Institut har udført et forsøg, hvor kød er blevet tilberedt på de mest gængse måder: Direkte over kul eller gasflamme og ved indirekte varme. Konklusionen er, at indirekte varme er den mest skånsomme grillmetode.

Jo tættere på varmekilden jo større risiko

Risikoen for at danne stegemutagener er større jo tættere kødet er på varmekilden. Forsøget viste, at tilberedning ved indirekte varme er den mest skånsomme tilberedningsmetode, og den er både god til koteletter, bøffer og stege.

Læs også: Miks havens blomster og få flotte buketter i din stue

Pak stegen ind i stanniol

Hvis ikke man har mulighed for at benytte indirekte varme, kan man pakke stegen ind i stanniol, siger Lene Meinert. Stanniol kan også minimere røg-mutagener fra grillningen. Røgmutagenerne opstår fx når fedt fra kødet eller olie fra marinaden drypper ned på varmekilden. Derfor er det vigtigt at være ekstra forsigtig, når man griller marineret kød direkte over kul.

Vend kødet under tilberedningen

Et andet godt råd ved grillning er at tilberede kødet, til det får en kernetemperatur på 65 °C. Det kan du kontrollere med et stegetermometer. Desuden er det en god idé at vende koteletten eller bøffen hvert andet minut under hele tilberedningen. Det giver saftigt kød med et minimalt indhold af stegemutagener.

Kig på kødets farve

Man kan benytte kødets overfladefarve som pejlemærke for indholdet af stegemutagener. Derfor er de velkendte råd om at undgå at branke kødet, eller at skære den brankede del af kødet væk, fortsat rigtig gode råd, siger Lene Meinert.

Undersøgelsen er udført af Teknologisk Institut i samarbejde med Weber-Stephen Nordic, Landbrug & Fødevarer og DTU-Fødevareinstituttet.

Læs også: Grillet blåbærkylling

Sådan griller du sikkert

Kotelet eller oksebøf

  • Kan tilberedes ved direkte eller indirekte varme
  • Vend kødet hvert 2. minut
  • Jo tættere kødet er placeret på varmekilden - desto mere opmærksom skal du være på at passe kødet
  • Stop grilning, når kødets kernetemperatur er 65 °C

Steg

  • Tilbered ved indirekte varme
  • Pak stegen ind i stanniol, hvis du ikke benytter indirekte varme
  • Grill, indtil kødets kernetemperatur er 65 °C
3 maj 2012
0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

0

10 gode grill-gadgets

Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Gang i grillen - hver gang

Gløderne er helt centrale for en god grillmiddag. Se her, hvordan du får optimal udnyttelse af kul og briketter.

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

3

Lav et udekøkken – det her skal du overveje før anskaffelse

Find ud af, hvilket udekøkken du har brug for med disse 7 tips til valg af køkken. Skal det være fastmonteret eller mobilt? Og skal det...

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

0

Byg din egen pizzaovn

Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed!

0

En gasgrill giver nem og hurtig sommermad

Med en gasgrill er det nemt og hurtigt at grille, og smagen kan sagtens måle sig med kulgrillen. Den tændes på en knap, du kan let styre...

0

Lækre og sunde opskrifter til grillen

Sund mad fra grillen - du kan sagtens tilberede sunde, farverige og velsmagende retter på din grill. Det kræver ikke mere arbejde, end det...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det...