Undgå de skadelige stoffer, når du griller

Kød tilberedt på grillen kan være en kilde til kræftfremkaldende stoffer, men kun hvis du griller det forkert. Det er nemlig nemt at minimere de skadelige stoffer, viser forsøg fra Teknologisk Institut. Få gode råd til en sund grillsæson her.


Stege- og røgmutagener er synderne

Forkert grillet kød kan udsætte dig for kræftfremkaldende stoffer, de såkaldte stege- og røgmutagener. Men det er forholdsvis nemt at undgå de skadelige stoffer i kødet. Ifølge konsulent fra Teknologisk Institut Lene Meinert kan man tilberede kød med et minimalt indhold af kræftfremkaldende stoffer ved at følge nogle få gode råd.

Forsøg på Teknologisk Institut

Teknologisk Institut har udført et forsøg, hvor kød er blevet tilberedt på de mest gængse måder: Direkte over kul eller gasflamme og ved indirekte varme. Konklusionen er, at indirekte varme er den mest skånsomme grillmetode.

Jo tættere på varmekilden jo større risiko

Risikoen for at danne stegemutagener er større jo tættere kødet er på varmekilden. Forsøget viste, at tilberedning ved indirekte varme er den mest skånsomme tilberedningsmetode, og den er både god til koteletter, bøffer og stege.

Pak stegen ind i stanniol

Hvis ikke man har mulighed for at benytte indirekte varme, kan man pakke stegen ind i stanniol, siger Lene Meinert. Stanniol kan også minimere røg-mutagener fra grillningen. Røgmutagenerne opstår fx når fedt fra kødet eller olie fra marinaden drypper ned på varmekilden. Derfor er det vigtigt at være ekstra forsigtig, når man griller marineret kød direkte over kul.

Vend kødet under tilberedningen

Et andet godt råd ved grillning er at tilberede kødet, til det får en kernetemperatur på 65 °C. Det kan du kontrollere med et stegetermometer. Desuden er det en god idé at vende koteletten eller bøffen hvert andet minut under hele tilberedningen. Det giver saftigt kød med et minimalt indhold af stegemutagener.

Kig på kødets farve

Man kan benytte kødets overfladefarve som pejlemærke for indholdet af stegemutagener. Derfor er de velkendte råd om at undgå at branke kødet, eller at skære den brankede del af kødet væk, fortsat rigtig gode råd, siger Lene Meinert.

Undersøgelsen er udført af Teknologisk Institut i samarbejde med Weber-Stephen Nordic, Landbrug & Fødevarer og DTU-Fødevareinstituttet.

Sådan griller du sikkert

Kotelet eller oksebøf

  • Kan tilberedes ved direkte eller indirekte varme
  • Vend kødet hvert 2. minut
  • Jo tættere kødet er placeret på varmekilden – desto mere opmærksom skal du være på at passe kødet
  • Stop grilning, når kødets kernetemperatur er 65 °C

Steg

  • Tilbered ved indirekte varme
  • Pak stegen ind i stanniol, hvis du ikke benytter indirekte varme
  • Grill, indtil kødets kernetemperatur er 65 °C

Mest læste artikler