Undgå de skadelige stoffer, når du griller

Grill og udekøkken

Kød tilberedt på grillen kan være en kilde til kræftfremkaldende stoffer, men kun hvis du griller det forkert. Det er nemlig nemt at minimere de skadelige stoffer, viser forsøg fra Teknologisk Institut. Få gode råd til en sund grillsæson her.

Stege- og røgmutagener er synderne

Forkert grillet kød kan udsætte dig for kræftfremkaldende stoffer, de såkaldte stege- og røgmutagener. Men det er forholdsvis nemt at undgå de skadelige stoffer i kødet. Ifølge konsulent fra Teknologisk Institut Lene Meinert kan man tilberede kød med et minimalt indhold af kræftfremkaldende stoffer ved at følge nogle få gode råd.

Forsøg på Teknologisk Institut

Teknologisk Institut har udført et forsøg, hvor kød er blevet tilberedt på de mest gængse måder: Direkte over kul eller gasflamme og ved indirekte varme. Konklusionen er, at indirekte varme er den mest skånsomme grillmetode.

Jo tættere på varmekilden jo større risiko

Risikoen for at danne stegemutagener er større jo tættere kødet er på varmekilden. Forsøget viste, at tilberedning ved indirekte varme er den mest skånsomme tilberedningsmetode, og den er både god til koteletter, bøffer og stege.

Læs også: Mikrogrønt i vindueskarmen

Pak stegen ind i stanniol

Hvis ikke man har mulighed for at benytte indirekte varme, kan man pakke stegen ind i stanniol, siger Lene Meinert. Stanniol kan også minimere røg-mutagener fra grillningen. Røgmutagenerne opstår fx når fedt fra kødet eller olie fra marinaden drypper ned på varmekilden. Derfor er det vigtigt at være ekstra forsigtig, når man griller marineret kød direkte over kul.

Vend kødet under tilberedningen

Et andet godt råd ved grillning er at tilberede kødet, til det får en kernetemperatur på 65 °C. Det kan du kontrollere med et stegetermometer. Desuden er det en god idé at vende koteletten eller bøffen hvert andet minut under hele tilberedningen. Det giver saftigt kød med et minimalt indhold af stegemutagener.

Kig på kødets farve

Man kan benytte kødets overfladefarve som pejlemærke for indholdet af stegemutagener. Derfor er de velkendte råd om at undgå at branke kødet, eller at skære den brankede del af kødet væk, fortsat rigtig gode råd, siger Lene Meinert.

Undersøgelsen er udført af Teknologisk Institut i samarbejde med Weber-Stephen Nordic, Landbrug & Fødevarer og DTU-Fødevareinstituttet.

Læs også: Miks havens blomster og få flotte buketter i din stue

Sådan griller du sikkert

Kotelet eller oksebøf

  • Kan tilberedes ved direkte eller indirekte varme
  • Vend kødet hvert 2. minut
  • Jo tættere kødet er placeret på varmekilden - desto mere opmærksom skal du være på at passe kødet
  • Stop grilning, når kødets kernetemperatur er 65 °C

Steg

  • Tilbered ved indirekte varme
  • Pak stegen ind i stanniol, hvis du ikke benytter indirekte varme
  • Grill, indtil kødets kernetemperatur er 65 °C
3 maj 2012
0

Grillbriketter og grilltilbehør - find de lækre accessories

En elektrisk grillbørste, en wok til grillen eller briketter af kokos - se sæsonens lækre grillgear.

0

Guide til gode griller

Uhm.. Nu starter grillsæsonen, men hvilken slags grill er bedst. Der er rigtig mange grilltyper på markedet. Det, du skal tænke over, er,...

0

Gang i grillen - hver gang

Gløderne er helt centrale for en god grillmiddag. Se her, hvordan du får optimal udnyttelse af kul og briketter.

0

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

0

Tilbered desserten på grillen - få fem lækre opskrifter

Snobrød med marcipan, marinerede jordbær med grillet marcipan eller nougatblommer på grillen. Desserter kan sagtens tilberedes på grillen –...

0

Tips til en hyggelig grillfest

Det behøver ikke være dyrt eller besværligt at arrangere en sommerfest. Du kan låne dig til meget og lave resten selv. Planlægger du indkøbe...

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Sådan får du gang i grillen

Der er ikke noget som en god saftig bøf, stegt på en rygende varm grill, og der findes næppe noget hyggeligere end at samles omkring grillen...

0

Udekøkkenet er både praktisk og findes i mange prisklasser

Nyd sommeren og haven i fuld længde, lav mad udendørs sammen med familien, og spar de mange pendlerture fra havebordet til køkkenet.

1

Lækre grillopskrifter - svampetårn, æggekage og blåbærtærte

Portobellosvampe i tårn, æggekage med flæsk og blåbærtærte – det er alle retter, der sagtens kan tilberedes på grillen. Opskrifterne – dem...

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

1

De 5 bedste grilltips fra en grillnørd

De griller året rundt, kender hver en lille fidus og elsker at fortælle om det - grillnørderne, kalder vi dem. Og på idényt har vi også...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

0

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det...