Undgå de skadelige stoffer, når du griller

Grill og udekøkken

Kød tilberedt på grillen kan være en kilde til kræftfremkaldende stoffer, men kun hvis du griller det forkert. Det er nemlig nemt at minimere de skadelige stoffer, viser forsøg fra Teknologisk Institut. Få gode råd til en sund grillsæson her.

Stege- og røgmutagener er synderne

Forkert grillet kød kan udsætte dig for kræftfremkaldende stoffer, de såkaldte stege- og røgmutagener. Men det er forholdsvis nemt at undgå de skadelige stoffer i kødet. Ifølge konsulent fra Teknologisk Institut Lene Meinert kan man tilberede kød med et minimalt indhold af kræftfremkaldende stoffer ved at følge nogle få gode råd.

Forsøg på Teknologisk Institut

Teknologisk Institut har udført et forsøg, hvor kød er blevet tilberedt på de mest gængse måder: Direkte over kul eller gasflamme og ved indirekte varme. Konklusionen er, at indirekte varme er den mest skånsomme grillmetode.

Jo tættere på varmekilden jo større risiko

Risikoen for at danne stegemutagener er større jo tættere kødet er på varmekilden. Forsøget viste, at tilberedning ved indirekte varme er den mest skånsomme tilberedningsmetode, og den er både god til koteletter, bøffer og stege.

Læs også:

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter...

Pak stegen ind i stanniol

Hvis ikke man har mulighed for at benytte indirekte varme, kan man pakke stegen ind i stanniol, siger Lene Meinert. Stanniol kan også minimere røg-mutagener fra grillningen. Røgmutagenerne opstår fx når fedt fra kødet eller olie fra marinaden drypper ned på varmekilden. Derfor er det vigtigt at være ekstra forsigtig, når man griller marineret kød direkte over kul.

Vend kødet under tilberedningen

Et andet godt råd ved grillning er at tilberede kødet, til det får en kernetemperatur på 65 °C. Det kan du kontrollere med et stegetermometer. Desuden er det en god idé at vende koteletten eller bøffen hvert andet minut under hele tilberedningen. Det giver saftigt kød med et minimalt indhold af stegemutagener.

Kig på kødets farve

Man kan benytte kødets overfladefarve som pejlemærke for indholdet af stegemutagener. Derfor er de velkendte råd om at undgå at branke kødet, eller at skære den brankede del af kødet væk, fortsat rigtig gode råd, siger Lene Meinert.

Undersøgelsen er udført af Teknologisk Institut i samarbejde med Weber-Stephen Nordic, Landbrug & Fødevarer og DTU-Fødevareinstituttet.

Læs også:

Sådan tænder du op i grillen

En god og succesfuld grilloplevelse handler ikke kun om at tilberede maden. Hele processen tæller med: Typen af grill, optænding, varmebeh...

Sådan griller du sikkert

Kotelet eller oksebøf

  • Kan tilberedes ved direkte eller indirekte varme
  • Vend kødet hvert 2. minut
  • Jo tættere kødet er placeret på varmekilden - desto mere opmærksom skal du være på at passe kødet
  • Stop grilning, når kødets kernetemperatur er 65 °C

Steg

  • Tilbered ved indirekte varme
  • Pak stegen ind i stanniol, hvis du ikke benytter indirekte varme
  • Grill, indtil kødets kernetemperatur er 65 °C
03 maj 2012
Mere om Grill og udekøkken

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Grill og udekøkken Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er der også det med rengørignen...

10 gode grill-gadgets

Grill og udekøkken Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

Byg din egen pizzaovn

Grill og udekøkken Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellig...

Sådan bygger du selv et udekøkken

Grill og udekøkken Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig her, hvordan du gør.

Fra nybegynder til grillmester

Grill og udekøkken Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

NU skal vi grille

Grill og udekøkken Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Grill og udekøkken Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det hele – uden kul eller gas.

Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

Grill og udekøkken Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.

6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid

Grill og udekøkken Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.

5 ting du bør overveje, inden du bygger et udekøkken

Grill og udekøkken Når du realiserer drømmen om et udekøkken, er der en række praktiske ting, du bør overveje. Tænk eksempelvis over, om du vil tilberede maden på grill, over åben ild eller med gas.

Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

Grill og udekøkken I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det...

Grillbriketter og grilltilbehør - find de lækre accessories

Grill og udekøkken En elektrisk grillbørste, en wok til grillen eller briketter af kokos - se sæsonens lækre grillgear.

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Grill og udekøkken Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld med ukrudtsbrændere. Sådan dækker forsikringen, hvis det går galt.

Sådan tænder du op i grillen

Grill og udekøkken En god og succesfuld grilloplevelse handler ikke kun om at tilberede maden. Hele processen tæller med: Typen af grill, optænding, varmebehov...

Brug grillen hele året

Grill og udekøkken Vi griller som aldrig før, men hvor vi tidligere holdt os til pølser og koteletter, kaster vi os nu gerne ud i mere krævende menuer med...