Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

Grill og udekøkken

I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det helt specielle lys, der er i haven sidst på dagen, får hendes villahjerte til at smelte. Og tænk så, hvis man var den heldige ejer af et udekøkken...

Idényts chefredaktør drømmer om et udekøkken.
Idényts chefredaktør drømmer om et udekøkken. Foto: Kalk- og Teglværksforeningen

Grillen står fint med sin kyse på i hjørnet, og havebordet er placeret strategisk tæt på, så det kan huse alle de remedier, der skal til et godt grill-måltid på min terrasse.

Set-up'et fungerer fint, men selvfølgelig må vi ind i mellem jonglere lidt med tænger, ketchup og varme gryder i sikkerhedsmæssigt lidt for tæt afstand af dem, der bare nyder haven og måltidet. Derfor popper tanken om et udekøkken ikke så sjældent op i min bevidsthed: Tænk at have plads til køkkengrej, råvarer og service.

Drømmen om et udekøkken kan blive en realitet

Jeg har selvfølgelig set flotte færdige udekøkkener – og savlet behørigt, men forleden fik jeg noget materiale tilsendt, som gør min drøm mere realistisk (jeg er sikker på at banken er enig her).

Det er Kalk- og Teglværkforeningen, der har bygget et udekøkken, som umiddelbart passer til min gør det selv-kunnen. Oven i købet har de tænkt lidt længere – og udarbejdet tegninger til køkkenet.

Læs også:

5 ting du bør overveje, inden du bygger et udekøkken

Når du realiserer drømmen om et udekøkken, er der en række praktiske ting, du bør overveje. Tænk eksempelvis over, om du vil tilberede...

Så har du samme ønsker som mig, så er her projektet – lige til at kopiere.

Byg et udekøkken i tegl

Det skal du bruge - værktøj og andet udstyr:

  • Hammer
  • Pinde og snor (til afsætning)
  • Murerværktøj
  • Mørtelblander
  • Vandslange
  • Trillebør
  • Skovl
  • Vaterpas
  • Tommelstok.
  • Bordplade i sten, træ, klinker eller mosaik

Det skal du bruge - materiale til murerarbejdet:

  • Ca. 300 liter sand
  • 18 stk. fundamentblokke 150 mm
  • 448 stk. mursten (frostsikker) 228 x 108 x 54 mm (der er 112 stk. på en alle)
  • 16 sække mørtel
  • 12 stk. rustfri stifter 6 mm længde 100 mm
  • Grillrist 600 x 480 mm
  • Grillskuffe 600 x 480 mm

Sådan gør du:

  1. Grav et hul ca. 400 mm dybt, 600 x 2700 mm (hvis du ikke vil mure udekøkkenet direkte på terrassens underlag).
  2. Fyld sand i og komprimer en tykkelse på ca. 200 mm.
  3. Placer fundamentblokkene løst på en række, så man har et fundament til at mure udekøkkenet på. Brug vaterpas og sikre, at fundamentblokkene ligger jævnt, inden du murer med tegl.
  4. Sæt målepinde i yderhjørnerne og afmærk højden for hver række af mursten (tegl + fuge = 68 mm). Træk snore mellem pindene og mur efter snorene.
  5. Mur gulvet først. Ydermålet på gulvet skal være 588 x 2628 mm.
  6. Mur derefter væggene. OBS! Glem ikke stifterne til grillristen og grillskuffe.
  7. Mur i forbandt, det vil sige murstenen lægges med overlap, for at muren skal blive solid.

Læs også:

Grill - tilbered maden i det fri med et udekøkken

Kender du det? Du står i køkkenet og skræller kartofler, skyller salat, laver dressinger og forbereder aftenens grillmåltid, mens familie...

04 maj 2015
Mere om Grill og udekøkken

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Grill og udekøkken Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er der også det med rengørignen...

10 gode grill-gadgets

Grill og udekøkken Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

Byg din egen pizzaovn

Grill og udekøkken Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellig...

Sådan bygger du selv et udekøkken

Grill og udekøkken Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig her, hvordan du gør.

Fra nybegynder til grillmester

Grill og udekøkken Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

NU skal vi grille

Grill og udekøkken Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Grill og udekøkken Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det hele – uden kul eller gas.

Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

Grill og udekøkken Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.

6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid

Grill og udekøkken Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.

5 ting du bør overveje, inden du bygger et udekøkken

Grill og udekøkken Når du realiserer drømmen om et udekøkken, er der en række praktiske ting, du bør overveje. Tænk eksempelvis over, om du vil tilberede maden på grill, over åben ild eller med gas.

Grillbriketter og grilltilbehør - find de lækre accessories

Grill og udekøkken En elektrisk grillbørste, en wok til grillen eller briketter af kokos - se sæsonens lækre grillgear.

Grill - tilbered maden i det fri med et udekøkken

Grill og udekøkken Kender du det? Du står i køkkenet og skræller kartofler, skyller salat, laver dressinger og forbereder aftenens grillmåltid, mens familie...

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Grill og udekøkken Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld med ukrudtsbrændere. Sådan dækker forsikringen, hvis det går galt.

Sådan tænder du op i grillen

Grill og udekøkken En god og succesfuld grilloplevelse handler ikke kun om at tilberede maden. Hele processen tæller med: Typen af grill, optænding, varmebehov...

Brug grillen hele året

Grill og udekøkken Vi griller som aldrig før, men hvor vi tidligere holdt os til pølser og koteletter, kaster vi os nu gerne ud i mere krævende menuer med...