Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse, manuelle, digitale. Læs med her, og find ud hvilke der klarede sig godt i testen, og hvilket der absolut ikke gjorde.

stegetermometer


Test af alle typer af stegetermometre

Resultatet af testen er blandet – et bestod ikke testen, to lå lunt i svinget og yderligere to fik lovprisninger med på vejen. I testen indgik 3 manuelle og to trådløse stegetermometre, og begge yderpunkter på skalaen blev taget i brug, da der skulle gives karakterer.

Knivskarp konkurrence

Vinderen blev et trådløst stegetermometer, men det lå i knivskarp konkurrence med et af de manuelle og mere traditionelle stegetermometre, som også var testens billigste. Pris og kvalitet hænger således ikke altid sammen, og det er ikke nødvendigvis en fordel, at stegetermometret er trådløst – eller digitalt for den sags skyld. Fælles for de to trådløse stegetermometre var, at der opstod lidt problemer med, hvor den trådløse sender skulle placeres. Optimalt skal den stå på et lille bord ved siden af grillen eller ovnen – har man ikke sådan et, må senderen hænge ned langs grillen eller ovnen, og det er en anelse usmart.

Læs også: De 5 bedste grilltips fra en grillnørd

Stegetermometre – både til grill og ovn

Jan Olesen har brugt sin kuglegrill til testen af stegetermometre. Han kunne dog lige så godt have valgt en varmluftsovn, en induktionsovn eller en almindelig el-ovn: Alle de testede termometre kan nemlig bruges både i grill og ovn.

Jan Olesen har grillet en culottesteg på ca. 1.200 g og brugt stegetermometrene til at vurdere, hvornår stegen var klar. 

Sådan testede vi

Alle stegetermometre er vurderet ud fra de samme parametre, som er:

  • Hvor let kommer du i gang – fra æske til steg?
  • Hvor let er nålen at montere i stegen?
  • Hvor let er det at aflæse?

Vi har ikke testet for slidstyrke og levetid.

Karakterskalaen

I testen har Jan Olesen brugt denne skala i sin vurdering af stegetermometrene:
1: Skuffende
2: Tilfredsstillende
3: God
4: Meget god
5. Suveræn

Manuelt stegetermometer fra Weiss

– Simpelt og effektivt

Type: Manuelt
Brugsanvisning: Nej
Nål: God nål – nem at arbejde med.
Pris: 89 kr.
Karakter: 4

Jans vurdering: Det er testens bedste manuelle stegetermometer. Der er ingen brugsanvisning, men det er også unødvendigt, da det er intuitivt at bruge – plug&play. Det har en hurtig reaktionstid, og nålen er nem at stikke i kødet. Grunden til, at jeg ikke vil give termometret topkarakter, er, at displayet kan være lidt svært at aflæse – tal og ikoner er presset lidt for meget sammen. Men alt i alt et godt og stabilt stegetermometer, der ikke fylder i køkkenskuffen.

Manuelt stegetermometer fra WMF

– Stort og uhåndterbart

Type: Manuelt
Brugsanvisning: Ja, men ikke på dansk
Nål: Tyk nål, svær at placere i kødet.
Pris: 170 kr.
Karakter: 1

Jans vurdering: Termometret er svært at håndtere, og har testens langsomste reaktionstid. Nålen er ret tyk og svær at placere i kødet, da anvisningen siger, at nålen skal presses ¾ ned i kødet for at få en korrekt måling. Det betyder, at stegen skal være meget stor, så nålen ikke går igennem kødet. Det viser i øvrigt ikke samme temperatur som testens øvrige termometre, hvilket formentlig skyldes stikkelængden. Alle disse faktorer gør, at det får testens laveste karakter.

Læs også: Culottesteg på grill

Weber Digitalt lommetermometer

– unyttigt, men præcist

Type: Manuelt og digitalt
Brugsanvisning: Ja
Nål: Testens tyndeste nål – nem at placere i kødet.
Pris: 159 kr.
Karakter: 2

Jans vurdering: Et ”her og nu-termometer”, der har testens hurtigste reaktionstid. Det kan dog ikke bruges på samme måde som de andre termometre, da det ikke kan blive siddende i kødet under tilberedningen pga. plastikmaterialet. Termometret måler præcist, og den tynde nål er nem at bruge. Jeg vurderer, at det har testens bedste nål, men da det skal stikkes i over en ultravarm grill, kan man nemt komme til at brænde sig. Minusserne vejer desværre tungere end plusserne, og derfor får det kun karakteren 2.

Digitalt stegetermometer – Weber Style™

– hjælper dig på vej

Type: Trådløst og digitalt
Brugsanvisning: Ja
Nål: God nål, nem at indføre.
Pris: 299 kr.
Karakter: 3

Jans vurdering: Et af testens to trådløse termometre. Nålen er nem at stikke i kødet. Det har et godt display, hvilket gør det nemt at betjene, men teksten står på engelsk, og det er ikke så brugervenligt. Du har ikke frihed til selv at indstille den temperatur, du ønsker, hvilket trækker ned i den samlede vurdering. Du kan vælge forskellige indstillinger, hvor du kan indtaste typen af kød, og hvordan det skal tilberedes, hvilket er nemt, hvis du bare vil kaldes på, når kødet er færdigt.

Trådløst og digitalt stegetermometer fra Schou

– stor fleksibilitet

Type: Trådløst og digitalt
Brugsanvisning: Ja
Nål: God nål, nem at indføre.
Pris: 149 kr.
Karakter: 5

Jans vurdering: Testens vinder! Termometret fra Schou har den største fleksibilitet. Du kan selv indstille termometret til den ønskede temperatur. Så ved du præcis hvilken temperatur, din steg skal have for at blive perfekt, kan du indtaste det i termometret. Termometret har også de automatiske funktioner, hvor termometret vurderer temperaturen. Det kan også times til blot at tage tid og derved bruges som æggeur. Teksten på termometret står på engelsk, hvilket måske er den eneste anke.

Mest læste artikler