Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

Grill og udekøkken

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der generelt ikke var så stor forskel på kvaliteten, er han ikke i tvivl om, hvilken der klarede sig bedst - her får du resultatet af testen.

Det er ikke helt lige meget, hvilke briketter du vælger til grillaftenen.
Det er ikke helt lige meget, hvilke briketter du vælger til grillaftenen. Foto: Victor Hug

Alle test foretaget på samme tidspunkt af døgnet

Jan Olesen skulle i løbet af en uge teste seks forskellige briketter i sin kuglegrill. Alle test blev foretaget på nøjagtigt samme tidspunkt af døgnet for at give alle grillbriketter nogenlunde samme forhold. Vi har til alle test brugt en portion briketter på to kilo (eller det der svarer dertil). Quick Grill-briketten er anderledes i sin udformning, så her har vi brugt fire briketter, hvilket svarer til ca. to kilo.

Foto: Victor Hug
idényts grillnørd
Jan Olesen er idényts grillnørd. Han elsker at grille og gør det gerne året rundt. Jan er altid på jagt efter nye veje til en god grill-aften, hvor kuglegrillen er den tro væbner.
Foto: Victor Hug

Stikprøver af temperaturen hver time

Temperaturen er blevet målt på kuglegrillens eget termometer, så alle briketter fik samme vilkår. Selve målingen af varmen foregik på den måde, at der blev taget stikprøver hver time for at se, hvor meget varme grillbriketterne havde mistet. De fleste af briketterne holder ret godt på varmen i de første par timer af testen. Efterfølgende var det et hårdt udskillelsesløb, hvor kun et par stykker holdt varmen over 150 grader, som gør brødbagningen hurtigere.

Detaljerne var afgørende

Forskellen på kvaliteten af briketterne var generelt ikke så stor, og alle briketter er absolut velegnede til en god grillaften. Derfor er det i vores test også de små detaljer, der har været afgørende. Hvor meget svinede briketterne – var der meget rengøring efter dem, hvordan lugtede de, og hvordan var de at tænde? Det var der stor forskel på, og de nuancer har spillet en stor rolle.

Test-case - sådan gjorde vi

En familie skal have en grillsammenkomst, hvor der bliver grillet en culottesteg på ca. 1,2 kilo. Efterfølgende vil de bage et brød på eftervarmen fra grillen – det vil alt i alt tage mellem to og tre timer. Alle test er udført i en kuglegrill på 57 cm, og der er brugt to kilo briketter til hver test. Til alle optændinger er der brugt en grillstarter og tre hvide Zip Energy optændingsblokke. Der er brugt et trådløst stegetermometer, så varmen ikke bliver lukket ud af grillen under testen.

Læs også: ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Alle grillbriketter er bedømt efter:

- Antændingsevne
- Tid før ”klar”
- Virkningstid
- Røg/aske og rengøring

idényts grillnørd, Jan Olesen, har givet en samlet karakter til hvert produkt, og bedømmelsen beror på de fire ovenstående kriterier samt helhedsindtrykket af briketterne. Målingerne af varmen er et cirka-tal, da vind og vejr har varieret lidt alle test-dagene.

Karakterskalaen
1: Skuffende
2: Tilfredsstillende
3: God
4: Meget god
5: Suveræn

Quick Grill - svære at tænde

Quick Grill
Pris: ca. 100 kr. for 10 kg
Karakter: 2

Antændingsevne: Svære at tænde – man skal bruge en stærk flamme.
Tid før “klar”: 10 min.

Startvarme: 230 grader
Efter 1 time: 225 grader
Efter 2 timer: 110 grader
Efter 2½ time: 0 grader

Røg/aske/rengøring: 564 g aske, men rimelig fast, så det ikke sviner ved rengøring. Oser i ca. 30 sek., men ellers næsten lugtfri.

Jans vurdering: En anderledes briket: rund og fuld af huller. Den holder, hvad den lover ifht. virkningstid, men lever ikke op til, at der skal kunne grilles en steg og bages et brød. I de 2 timer, briketterne virker, er der en god varme. Den lidt vanskelige antænding trækker dog ned på den samlede vurdering.

Læs også: Tilbered juleanden og flæskestegen på grillen

Nature - holder ikke den høje varme

Nature
Pris: ca. 75 kr. for 10 kg
Karakter: 3

Antændingsevne: Nemme.
Tid før “klar”: Pakken siger under 30 min. – testen viser 35 min.

Startvarme:
215 grader
Efter1 time: 190 grader
Efter 2 timer: 175 grader
Efter 3 timer: 140 grader
Efter 4 timer: 120 grader

Røg/aske/rengøring: Sej os og kraftig røg i 4 min. – derefter helt rolig forbrænding. 320 g porøs aske, der ligger i askeskuffen. 4-5 styk var slet ikke brændt.

Jans vurdering: Egentlig et fint produkt, men producenten lover høj varme i 4 timer, og det sker ikke. Varmen var dog fin nok til at stege og bage, men den høje varme for-svandt efter ca. 1 time. Den porøse aske gør det svært at rengøre grillen, så det trækker ned.

Heat Beads - holder formen

Heat Beads
Pris: ca. 100 kr. for 10 kg
Karakter: 3

Antændingsevne: Nem at antænde, men udvikler kraftig ildelugtende os ved antænding.
Tid før “klar”: Pakken siger 30 min. – testen viser 33 min.

Startvarme: 225 grader
Efter 1 time: 190 grader
Efter 2 timer: 180 grader
Efter 3 timer 160 grader
Efter 4 timer 120 grader

Røg/aske/rengøring:
Lugter meget grimt også efter optænding. 250 g aske efter brug, og briketterne holdt sin form. Nem rengøring.

Jans vurdering: Et sikkert produkt, som holder temperaturen fint. Der er ikke meget svineri bagefter, og det er et plus. Et stort minus er dog lugten. Det er ikke særlig hyggeligt at holde grillfest i den røglugt.

Weber - holder ikke varmen

Webers kokosbriketter
Pris: ca. 100 kr. for 10 kg
Karakter: 3

Antændingsevne: Antænder hurtigt og dufter kun lidt surt.
Tid før “klar”: 20 min.

Startvarme: 220 grader
Efter 1 time: 180 grader
Efter 2 timer: 140 grader
Efter 3 timer: 100 grader
Efter 4 timer: 40 grader

Røg/aske/rengøring:
Oser i 2 min., men brænder pænt derefter. 240 g aske, som ikke sviner meget, men kulstykkerne er lidt porøse. Ok at rengøre.

Jans vurdering: Det er egentlig en god og nem briket, som på mange områder gør sig rigtig godt i testen. Men temperaturen falder altså for hurtigt – allerede efter 2 timer er temperaturen næsten for lav til at bage brødet færdigt, og da det var en af testens kriterier, trækker det ned i den samlede vurdering.

Quick Glow - griser for meget

Quick Glow
Pris: ca. 100 kr. for 10 kg
Karakter: 2

Antændingsevne: Nemme.
Tid før “klar”: Pakken siger 20-30 min. – testen viser 35 min.

Startvarme: 215 grader
Efter 1 time: 200 grader
Efter 2 timer: 230 grader
Efter 3 timer: 175 grader
Efter 4 timer: 135 grader

Røg/aske/rengøring: Oser i ca. 5 min. og taber gløder pga. for meget smulder. Det giver os fra ovnen. Der lå aske både i opsamleren og omkring i grillen. Der var 315 g aske.

Jans vurdering: Et ok produkt, men fabrikanten lover lidt for meget i forhold til antændingstiden. Der er dog en fin varme under hele forløbet og en gradvis nedgang i temperaturen. Det trækker dog ned, at den efterlader meget at gøre rent.

Testvinder: Perfekt antænding

Kokosbriketten
Pris: ca. 100 kr. for 10 kg
Karakter: 5

Antændingsevne: Briketterne har et hul igennem sig, hvilket gør dem hurtige at tænde.
Tid før “klar”: 20 min.

Startvarme: 220 grader
Efter 1 time: 200 grader
Efter 2 timer: 180 grader
Efter 3 timer: 125 grader
Efter 4 timer: 130 grader

Røg/aske/rengøring: 210 g aske – ikke meget svineri i grillen – et par stykker ligger lidt porøst, men ellers nemt.

Jans vurdering: Testens bedste briketter – de klarer alle parametrene rigtig godt, og så er jeg vild med, at de holder en rimelig høj varme i 4 timer. Den nemme optænding er et stort plus, og så bliver de hurtigt klar.

29 marts 2012
0

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Her er løsningen på 10 ting, der kan gøre en ellers hyggelig grillaften til en pestilens. Med disse 10 greb får du meget mere aroma ind i...

0

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

0

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

0

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

0

Lækre og sunde opskrifter til grillen

Sund mad fra grillen - du kan sagtens tilberede sunde, farverige og velsmagende retter på din grill. Det kræver ikke mere arbejde, end det...

2

Tilbered juleanden og flæskestegen på grillen

Lad grillen overvintre på terrassen, for der er rigtig mange gode grillmiddage at hente her vinteren igennem. Og juleanden og flæskestegen...

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Grillet blåbærkylling

Grillen kan bruges til meget mere end bøffer og brød – det er budskabet i "Den store grillbog". Forfatteren, Paul Kirk, giver blandt andet...

0

Grill på nye måder

Tag grillen under armen, eller disk op med én per mand. Der er griller til hver en lejlighed.

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...