Sådan tænder du op i grillen

Grill og udekøkken

En god og succesfuld grilloplevelse handler ikke kun om at tilberede maden. Hele processen tæller med: Typen af grill, optænding, varmebehov og tiden, du har sat af.

Foto: iStockphoto

Prøv dig frem, så finder du den bedste måde
Der findes ingen universalløsninger, når der skal grilles. I virkeligheden handler det bare om at prøve sig frem, eksperimentere og finde lige netop den eller de muligheder, der fungerer bedst for en selv.

Brug briketter uden tilsætningsstoffer

Brug ikke briketter baseret på sprit og petroleum – de lugter og oser som regel. Brug dem uden tilsætningsstoffer, fx optændingsbriketter af sammenpressede træspåner blandet med paraffin og bivoks, som ud over at være utrolig hurtige at tænde op med også varmer mere effektivt.

Brikketter er klar efter 25 minutter i grillstarteren
Når varmen fra optændingsmaterialet har fat i kul eller briketter, går der i en grillstarter kun ca. 25 minutter, til de er klar til brug. Men kom dem ikke i grillen, før de er så varme, at der er dannet et gråt lag på toppen, og der er gløder overalt.

Kasse- eller kuglegrill
Skal du grille direkte i en kassegrill, er trækul det bedste valg. De tænder rimeligt hurtigt, og de brænder godt – afhængig af pris og kvalitet. Skal du grille fx en steg eller fjerkræ, skal du bruge en kuglegrill. Her er briketter det bedste valg. De holder varmen længere, brænder mere jævnt, og temperaturen kan styres.

Pris og kvalitet
Briketter fås i et væld af mærker og kvaliteter – og til forskellige priser. På mange af produkterne opgives brændetid, så du kan få et vink om kvaliteten. Valget mellem kuglegrill og kassegrill handler for det meste om, hvad du vil grille. I kuglegrillen har du mu­lighed for både at stege indirekte samt bage og langtidsstege indirekte. Kuglegrillen er også bedst til forskellige grøntsager, fordi den holder på fugt og saft. Kassegrillen egner sig bedst til fx bøffer, koteletter, pølser og andet med kort stegetid.
Hold på varmen
Når du griller i kuglegrill, skal du sørge for at holde på varmen. Skal du stege i mere end en time, er det en god idé, at lave to portioner briketter, evt. færre briketter første gang og så holde øje med temperaturen – og så efterfylde, når de første briketter er ved at være brændt ud. Sådan sparer du på brændslet samtidig med, at du får en jævn stegetemperatur.

Løft ikke låget
Brug gerne et stegetermometer, og lad endelig være med at løfte låget for at se, hvordan det går med maden. Du slipper bare varme ud. Løft, kun når du skal vende dine retter eller give dem marinade. Den mest effektive kontrol får du ved at justere antallet af briketter samt tilføre mere eller mindre luft via spjældene.

Det er ingen skam, at færdigstege i køkkenovnen
Skulle dine eksperimenter slå fejl, så stegen eller kyllingen ikke er stegt færdig til tiden, så er det ingen skam at lave den færdig i din køkkenovn. Maden har selv med forholdsvis kort grillning fået god smag af kul og røg – og du kan alligevel servere sikker mad for dine gæster.

Rigtig optænding
Uanset om du bruger den ene eller anden type grill, er en grillstarter at foretrække. Grillstarteren er et rør med et håndtag, hvor du fylder den mængde kul eller briketter i, du skal bruge til din stegning.
Brug tændblokke og ikke sammenkrøllede aviser i grillstarteren, de afgiver for
meget sod og flyvende partikler, der sviner på et skønt opdækket bord og i værste fald ender i maden.

Friske urter
Friske krydderurter i kanten udenfor glødeområdet tilfører dine retter herlig smag og duft.
23 april 2009
0

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Her er løsningen på 10 ting, der kan gøre en ellers hyggelig grillaften til en pestilens. Med disse 10 greb får du meget mere aroma ind i...

0

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

0

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

0

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

2

Tilbered juleanden og flæskestegen på grillen

Lad grillen overvintre på terrassen, for der er rigtig mange gode grillmiddage at hente her vinteren igennem. Og juleanden og flæskestegen...

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Grillet blåbærkylling

Grillen kan bruges til meget mere end bøffer og brød – det er budskabet i "Den store grillbog". Forfatteren, Paul Kirk, giver blandt andet...

0

Grill på nye måder

Tag grillen under armen, eller disk op med én per mand. Der er griller til hver en lejlighed.

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.