Sådan får du gang i grillen

Grill og udekøkken

Sådan vælger du den rigtige grill, der passer til dit behov, og sådan tænder du op med kul eller briketter. Se også de 12 uundværlige tips til bedre smag i grillmaden.

Få
Foto: Kristian Krogh

Vælg en grill med en robust rist af stål

Hører grillmad til sommerens foretrukne spiser, kan det godt betale sig at investere i en kvalitetsgrill. Vælg en, der er fremstillet af kraftige metalplader med en robust rist af rustfrit stål, og som har et stabilt understel. En god grill er som regel forsynet med en garanti på et par år. Og den kan med pleje og rengøring holde i mange år.

Stor eller lille grill - hvad skal du bruge den til?

En billig engangsgrill er o.k. til skovturen. Den kan sagtens klare små kødstykker og pølser, men større kødstykker kræver en større og mere robust grill. Vil du ikke investere i en helt stor model, findes der mange glimrende bordgriller, som snildt klarer grillmaden til to eller fire personer. Her gælder det også, at jo tykkere plade, grillen er fremstillet af, jo bedre tåler den varmen.

Brug et varmfast underlag under grillen

Uanset hvilken grill du vælger, skal den anbringes på et solidt og plant underlag. Når først grillen er tændt, er det en rigtig dårlig idé at begynde at flytte rundt på den. Bordgrillen bør altid anbringes på et varmefast underlag, fordi den tændte grill afgiver lige så megen varme fra under- som oversiden.

3 måder at undgå farlige situationer

  1. Griller på stel skal stå, så benene ikke synker ned i jorden.
  2. Undgå at stille grillen midt i et gangareal, under udhæng, op ad teltdug og hegn eller i nærheden af andet brandbart materiale.
  3. Og stil aldrig grillen indenfor. Den afgiver kulilte.

Trækul eller briketter?

Når du vælger brændsel, står valget som regel mellem trækul eller briketter. Trækul egner sig bedst, hvis du skal stege mindre kødstykker, mens briketter, der har en længere brændetid, er mere velegnede til langtidsstegning. Uanset om du vælger den ene eller den anden type brændsel, bør du være rundhåndet med mængden. Spred et pænt lag på 10-12 cm. 

Hvad er trækul og hvad er briketter?

Grillkul er fremstillet af træ, og de er lette og porøse. Grillbriketter kan laves af forskellige ting. Det kan både være træ, stenkul eller andre ting. Briketter bliver til ved at pulverisere materialet  og derefter presse det hele meget hårdt sammen igen under brug af bindemidler som f.eks. sand. Grillebriketter kan kendes på, at de generelt er tungere og mere kompakte end grillkul. 

Kødet skal kunne fjernes fra varmen

Anvender du briketter, er det en god idé at stable dem i en pyramideform. Skab lidt friplads i den ene side af grillen, så du har mulighed for at trække kødet væk fra varmen. Du kan både beskytte grillen og slippe lettere om ved den efterfølgende rengøring, hvis du lægger et stykke kraftig stanniol under brændslet.

Tænd op i god tid

Tænd grillen en halv time til tre kvarter, før den skal bruges. Brug optændingsbriketter, der lægges mellem brændslet, eller grillvæske, som hældes ud over kul eller briketter. Brug aldrig benzin eller petroleum, der ud over at være særdeles brandfarlige, giver en dårlig smag til maden. Anvend evt. lange pejsetændstikker. 

Flere måder at tænde op på

Vil du helt undgå kemikalier til optænding, kan du i stedet lægge kullene oven på en bunke krøllede aviser og sætte en tændstik til dem. Du kan også investere i en gasbrænder eller et elektrisk gløderør, som du lægger ind mellem brændslet, indtil det antændes. En grillstarter i form af et rør, hvor kullene kommer op på en høj temperatur i løbet af 15-20 minutter, inden de hældes ud i grillen, er en anden løsning.

Sådan hjælper du flammerne på vej

Kniber det med at få fut i brændslet, kan du hjælpe flammerne lidt på vej ved at puste på gløderne, evt. med en blæsebælg. Undgå at puste så kraftigt, at gløderne flyver. Lad dig aldrig friste til at hælde tændvæske eller lignende på en varm grill!

Vent til brændslet gløder

Når ilden har fået godt fat, er kunsten at vente, til flammerne lægger sig, og brændslet kun gløder. Først når briketterne eller kullene har fået en lysegrå overflade, er grillen klar til brug.

Pensl kødet med olie, men pas på flammerne

Så snart grillen er klar, pensles grillristen med olie. Sesamolie er et godt valg, fordi den har det højeste brændpunkt. Ved at pensle både risten og kødet undgår du, at maden hænger fast. Undgå at dryppe olie ned i gløderne, der let flammer op igen. Hvis du vil undgå flammer under stegningen, kan du skære det overflødige fedt af kødet af. Skulle flammerne alligevel tage overhånd, kan du bevæbne dig med en vandforstøver. En spand med vand eller lidt strandsand er heller ikke af vejen.

Pas på varmen

Når først der er god gang i grillen, afhænger det gode resultat af grillmesterens evne til at styre varmen. Du kan justere den ved at flytte risten tættere på eller længere væk fra gløderne. I kuglegrillen justerer du varmen ved at rykke kullene ud til siden, så de ikke ligger direkte under kødet.

Hvor meget varme skal kødet have?

En rød bøf kræver kraftig varme. Pølser, koteletter og fjerkræ bliver bedst ved middelvarme og skal derfor fjernes en smule fra gløderne. Større kødstykker og stege skal ligesom fisk grilles med god afstand til varmen. Og allerbedst ved indriekte varme, under låg i kuglegrillen.
 
Når der er tændt op i en grill efter dit valg - så handler alt om at få grillmaden til at smage optimalt. Her er 12 smarte tricks til bedre smag på grillen.  

12 uundværlige grilltips

  1. Trækul giver en bedre smag, men briketter brænder længere. Vil du have begge egenskaber, kan du evt. blande de to brændselstyper.
  2. Trækul af bøg og birk giver ekstra god smag til kødet.
  3. Drys lidt tørrede krydderurter direkte i gløderne. Timian, rosmarin, fennikel eller salvie giver en dejlig aroma til kødet.
  4. Sørg for at have grillhandsker, tænger, spyd, pensler og fiskeriste inden for rækkevidde.
  5. Vil du undgå, at kødet hænger fast i dine grillspyd, skal spyddene behandles. Træspyd kan lægges i vand en halv time før brug, mens metalspyd skal smøres med olie.
  6. Bagekartofler pakket ind i alufolie mørnes hurtigere, hvis du lægger dem ned i gløderne. Stikker du et metalspyd gennem kartoflerne på tværs, ledes varmen bedre.
  7. Større kødstykker som stege bliver bedre, hvis de koges, før de lægges på grillen.
  8. Du kan sagtens stege fisk direkte på grillen. Tør fisken grundigt, inden du lægger den over gløderne.
  9. Når du har lagt kødet på grillen, skal du ikke vende det de første par minutter, hvis du vil bevare saften i kødet.
  10. Brug en palet eller en grilltang til at vende kødet med. Stikker du med en gaffel, løber saften ud af kødet.
  11. Tøm aldrig grillen for aske, før du er sikker på, den er fuldstændig kold.
  12. Skulle du glemme at gøre grillristen ren, kan du lægge den på græsset natten over. Fugten fra græsset løsner snavset, som så let kan tørres eller børstes af næste morgen.

 

14. maj 2017
Mere om Grill og udekøkken

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Grill og udekøkken Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er der også det med rengørignen...

10 gode grill-gadgets

Grill og udekøkken Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

Byg din egen pizzaovn

Grill og udekøkken Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellig...

Sådan bygger du selv et udekøkken

Grill og udekøkken Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig her, hvordan du gør.

Fra nybegynder til grillmester

Grill og udekøkken Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

NU skal vi grille

Grill og udekøkken Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Grill og udekøkken Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det hele – uden kul eller gas.

Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

Grill og udekøkken Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.

6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid

Grill og udekøkken Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.

5 ting du bør overveje, inden du bygger et udekøkken

Grill og udekøkken Når du realiserer drømmen om et udekøkken, er der en række praktiske ting, du bør overveje. Tænk eksempelvis over, om du vil tilberede maden på grill, over åben ild eller med gas.

Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

Grill og udekøkken I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det...

Grillbriketter og grilltilbehør - find de lækre accessories

Grill og udekøkken En elektrisk grillbørste, en wok til grillen eller briketter af kokos - se sæsonens lækre grillgear.

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Grill og udekøkken Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld med ukrudtsbrændere. Sådan dækker forsikringen, hvis det går galt.

Sådan tænder du op i grillen

Grill og udekøkken En god og succesfuld grilloplevelse handler ikke kun om at tilberede maden. Hele processen tæller med: Typen af grill, optænding, varmebehov...

Brug grillen hele året

Grill og udekøkken Vi griller som aldrig før, men hvor vi tidligere holdt os til pølser og koteletter, kaster vi os nu gerne ud i mere krævende menuer med...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.