Sådan får du gang i grillen

Grill og udekøkken

Der er ikke noget som en god saftig bøf, stegt på en rygende varm grill, og der findes næppe noget hyggeligere end at samles omkring grillen på en lun sommeraften. Før du inviterer til fest, er her nogle tips til, hvordan du får mest ud af din grill.

Foto: Kristian Krogh

Vælg en grill med en robust rist af stål
Hører grillmad til sommerens foretrukne spiser, kan det godt betale sig at investere i en kvalitetsgrill. Vælg en, der er fremstillet af kraftige metalplader med en robust rist af rustfrit stål, og som har et stabilt understel. En god grill er som regel forsynet med en garanti på et par år. Og den kan med pleje og rengøring holde i mange år.

Stor eller lille grill - hvad skal du bruge den til?
En billig engangsgrill er o.k. til skovturen. Den kan sagtens klare små kødstykker og pølser, men større kødstykker kræver en større og mere robust grill. Vil du ikke investere i en helt stor model, findes der mange glimrende bordgriller, som snildt klarer grillmaden til to eller fire personer. Her gælder det også, at jo tykkere plade, grillen er fremstillet af, jo bedre tåler den varmen.

Brug et varmfast underlag
Uanset hvilken grill du vælger, skal den anbringes på et solidt og plant underlag. Når først grillen er tændt, er det en rigtig dårlig idé at begynde at flytte rundt på den. Bordgrillen bør altid anbringes på et varmefast underlag, fordi den tændte grill afgiver lige så megen varme fra under- som oversiden.

Sådan undgår du farlige situationer
Griller på stel skal stå, så benene ikke synker ned i jorden. Undgå at stille grillen midt i et gangareal, under udhæng, op ad teltdug og hegn eller i nærheden af andet brandbart materiale. Og stil aldrig grillen indenfor. Den afgiver kulilte.

Trækul eller briketter
Når du vælger brændsel, står valget som regel mellem trækul eller briketter. Trækul egner sig bedst, hvis du skal stege mindre kødstykker, mens briketter, der har en længere brændetid, er mere velegnede til langtidsstegning. Uanset om du vælger den ene eller den anden type brændsel, bør du være rundhåndet med mængden. Spred et pænt lag på 10-12 cm.

Kødet skal kunne fjernes fra varmen
Anvender du briketter, er det en god idé at stable dem i en pyramideform. Skab lidt friplads i den ene side af grillen, så du har mulighed for at trække kødet væk fra varmen. Du kan både beskytte grillen og slippe lettere om ved den efterfølgende rengøring, hvis du lægger et stykke kraftig stanniol under brændslet.

Tænd op i god tid
Tænd grillen en halv time til tre kvarter, før den skal bruges. Brug optændingsbriketter, der lægges mellem brændslet, eller grillvæske, som hældes ud over kul eller briketter. Brug aldrig benzin eller petroleum, der ud over at være særdeles brandfarlige, giver en dårlig smag til maden. Anvend evt. lange pejsetændstikker.

Flere måder at tænde op på
Vil du helt undgå kemikalier til optænding, kan du i stedet lægge kullene oven på en bunke krøllede aviser og sætte en tændstik til dem. Du kan også investere i en gasbrænder eller et elektrisk gløderør, som du lægger ind mellem brændslet, indtil det antændes. En grillstarter i form af et rør, hvor kullene kommer op på en høj temperatur i løbet af 15-20 minutter, inden de hældes ud i grillen, er en anden løsning.

Sådan hjælper du flammerne på vej

Kniber det med at få fut i brændslet, kan du hjælpe flammerne lidt på vej ved at puste på gløderne, evt. med en blæsebælg. Undgå at puste så kraftigt, at gløderne flyver. Lad dig aldrig friste til at hælde tændvæske eller lignende på en varm grill!

Vent til brændslet gløder
Når ilden har fået godt fat, er kunsten at vente, til flammerne lægger sig, og brændslet kun gløder. Først når briketterne eller kullene har fået en lysegrå overflade, er grillen klar til brug.

Pensl kødet med olie, men pas på flammerne

Så snart grillen er klar, pensles grillristen med olie. Sesamolie er et godt valg, fordi den har det højeste brændpunkt. Ved at pensle både risten og kødet undgår du, at maden hænger fast. Undgå at dryppe olie ned i gløderne, der let flammer op igen. Hvis du vil undgå flammer under stegningen, kan du skære det overflødige fedt af kødet af. Skulle flammerne alligevel tage overhånd, kan du bevæbne dig med en vandforstøver. En spand med vand eller lidt strandsand er heller ikke af vejen.

Pas på varmen
Når først der er god gang i grillen, afhænger det gode resultat af grillmesterens evne til at styre varmen. Du kan justere den ved at flytte risten tættere på eller længere væk fra gløderne. I kuglegrillen justerer du varmen ved at rykke kullene ud til siden, så de ikke ligger direkte under kødet.

Hvor meget varme skal kødet have?
En rød bøf kræver kraftig varme. Pølser, koteletter og fjerkræ bliver bedst ved middelvarme og skal derfor fjernes en smule fra gløderne. Større kødstykker og stege skal ligesom fisk grilles med god afstand til varmen. Og allerbedst ved indriekte varme, under låg i kuglegrillen.

Gode grilltips

Trækul giver en bedre smag, men briketter brænder længere. Vil du have begge egenskaber, kan du evt. blande de to brændselstyper.

• Trækul af bøg og birk giver ekstra god smag til kødet.

• Drys lidt tørrede krydderurter direkte i gløderne. Timian, rosmarin, fennikel eller salvie giver en dejlig aroma til kødet.

• Sørg for at have grillhandsker, tænger, spyd, pensler og fiskeriste inden for rækkevidde.

• Vil du undgå, at kødet hænger fast i dine grillspyd, skal spyddene behandles. Træspyd kan lægges i vand en halv time før brug, mens metalspyd skal smøres med olie.

• Bagekartofler pakket ind i alufolie mørnes hurtigere, hvis du lægger dem ned i gløderne. Stikker du et metalspyd gennem kartoflerne på tværs, ledes varmen bedre.

• Større kødstykker som stege bliver bedre, hvis de koges, før de lægges på grillen.

• Du kan sagtens stege fisk direkte på grillen. Tør fisken grundigt, inden du lægger den over gløderne.

• Når du har lagt kødet på grillen, skal du ikke vende det de første par minutter, hvis du vil bevare saften i kødet.

• Brug en palet eller en grilltang til at vende kødet med. Stikker du med en gaffel, løber saften ud af kødet.

• Tøm aldrig grillen for aske, før du er sikker på, den er fuldstændig kold.

• Skulle du glemme at gøre grillristen ren, kan du lægge den på græsset natten over. Fugten fra græsset løsner snavset, som så let kan tørres eller børstes af næste morgen.

14 maj 2008
0

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Her er løsningen på 10 ting, der kan gøre en ellers hyggelig grillaften til en pestilens. Med disse 10 greb får du meget mere aroma ind i...

0

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

0

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

0

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

2

Tilbered juleanden og flæskestegen på grillen

Lad grillen overvintre på terrassen, for der er rigtig mange gode grillmiddage at hente her vinteren igennem. Og juleanden og flæskestegen...

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Grillet blåbærkylling

Grillen kan bruges til meget mere end bøffer og brød – det er budskabet i "Den store grillbog". Forfatteren, Paul Kirk, giver blandt andet...

0

Grill på nye måder

Tag grillen under armen, eller disk op med én per mand. Der er griller til hver en lejlighed.

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.