Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

Stil krav til madhygiejnen

Der er god grund til at være omhyggelig med hygiejnen, så du undgår, at grillaftenen ender med et maveonde. Sommertid frister til skovture, madpakker og grill på terrassen. Nyd det, men husk, at når temperaturen nærmer sig 20-40°, har bakterier og parasitter særligt gode vækstbetingelser. Og det stiller ekstra krav til madhygiejnen. Der er bakterier på alle madvarer, og i små mængder er de ofte harmløse, men bliver der for mange, kan du risikere en maveinfektion. Sjusk med hygiejnen kan derfor hurtigt få en ellers hyggelig grillaften til at miste charmen.

Råt kød i marinade

Råt kød kan indeholde farlige bakterier. Bliver du syg, skyldes det i mange tilfælde, at der kommer saft fra råt kød på den færdigstegte mad. Et par dråber kan være nok. Rør ikke ved det rå kød med fingrene, og brug én grilltang til råt kød og én til stegt. Marineret kød smager skønt. Syren i marinaden får kødet til at mørne og smagen til at trænge ind. Lad kødet stå i køleskabet og trække, og tag det først frem, lige før du skal bruge det. Genbrug ikke marinaden, men kassér den.

Frokost i det grønne

Skal frokosten indtages ude i solen, bør du også være påpasselig. De fleste former for pålæg har det bedst i køleskab ved en temperatur på højst 5°. Det dræber ikke bakterierne, men det hæmmer væksten. Hvis kødpålæg, rejer, røræg, fisk, fars, patéer og mayonnaisesalater har stået ude i mere end tre timer, bør de kasseres. Har pålægget stået i direkte sol, bør det heller ikke gemmes. Skal du på udflugt, er det en god idé at opbevare pålæg og kød i en køleboks. Undgå at åbne boksen for tit, og tag først maden frem, lige før den skal spises.

Grøntsager og jordbakterier

Brød og rå grøntsager kan godt tåle at blive opbevaret ved stuetemperatur i længere tid, og kan derfor godt tåle en tur i solen, selvom de bliver lidt kedelige. Grøntsager indeholder jordbakterier, som er uskadelige, når vi spiser grøntsagerne rå. Men de må ikke komme i kontakt med andre madvarer. Opbevar grøntsager adskilt fra pålæg og råt kød. Har pålæg været pyntet med rå grøntsager, skal det smides ud.

Gode råd om: 

Pålæg
  • Opbevar pålæg ved maks. 5°.
  • Kassér pålæg, der har stået ude i mere end 3 timer.
  • Kassér pålæg, der har været pyntet med grøntsager.

Kød

  • Læg aldrig stegt kød tilbage i bakken til råt kød.
  • Brug forskellige redskaber til råt og stegt kød, og tag ikke råt kød med fingrene.
  • Opbevar kødet i køleskab eller køleboks, lige indtil det skal tilberedes.

Frugt og grønt

  • Opbevar i køleskab.
  • Bananer bliver brune i køleskab og tiltrækker små fluer – køb ind i små mængder.
  • Hold grøntsager og frugt adskilt fra andre madvarer, fx i en grøntsagsskuffe.

Råt og stegt hver for sig

Vær omhyggelig med at kødet bliver gennemstegt. Sygdomsfremkaldende bakterier bliver dræbt ved høj varme, og derfor skal især fjerkræ, hakket kød, vildt og skaldyr steges, indtil temperaturen i midten af kødet er mindst 75°. Når kødsaften er klar og gennemsigtig og kødet ikke længere er rødt, er det gennemstegt. Kyllingelår, som er længe om at blive gennemstegt, kan fx koges inden det puttes på grillen. Bakterierne bor hovedsageligt på overfladen af kødet. Store stykker kød som stege må derfor gerne være rosa eller røde i midten, fordi kødet stort set er sterilt indeni. Sørg dog for, at det er stegt omhyggeligt på overfladen.

Mekanisk mørnet kød

Kød der bruges til grill, kan være mørnet mekanisk. Det betyder, at kødet har været gennemstukket med tynde nåle, der skærer fibrene i kødet over. Nålene overfører bakterier fra overfladen ind i selve kødet. Derfor skal mekanisk mørnet kød gennemsteges på samme måde som hakket kød. Hvis kødet er mekanisk mørnet, skal det stå på pakken. Der kan fx stå “Gennemstukket”, “Mekanisk mørnet” eller “Maskinmørnet”.

Bananfluer

Hvem kender ikke de små irriterende bananfluer, som pludselig befolker køkkenet i de varme somre. Fluerne tiltrækkes af gæret frugt og grøntsager hvor de lægger deres æg. Ofte er de også glade for sjatterne i vinflaskerne og rødbedeglasset. Det er ikke farligt at gumle et par bananfluelarver i sig, men det er unægtelig ikke så lækkert at tænke på. Når temperaturen er høj, yngler bananfluerne også udendørs i skraldespande og kompostbunker, og kommer ind i køkkenet på visit. Så gælder det om ikke at være alt for gæstfri ved at have tilgængelige madvarer, som fluerne kan efterlade deres æg i. Gør rent og fjern eventuelle madrester i afløbsriste og skraldespande. Sørg for at stødte frugter eller grøntsager ikke ligger fremme, fjern tomme flasker og husk at sikre dig, at syltetøj og asier og lignende produkter er i tætte beholdere. Glæd dig over, at når temperaturen falder, er det slut med de små kræ. De kan nemlig ikke tåle frost.

Den rette opbevaring og emballage:


Brød
  • Opbevar ved stuetemperatur i en brødkasse, en papirspose eller en perforeret plastikpose.

Fisk

  • Opbevar fisk ved 5° i voksbehandlet papir eller plastikpose.
  • Fersk og frossen fisk bør spises den dag, det købes eller tøes op.
  • Fiskekød rådner, før det giver anledning til sygdom, men bilugt og bismag er heller ikke sjovt.

Frugt og grønt

  • Opbevar grøntsagerne i en plastbeholder eller -pose, så de ikke udtørrer. Prik hul, hvis der opstår dug inde i emballagen.
  • Grøntsager må gerne opbevares mørkt, da de (og især kartofler) er følsomme over for lys.
  • Frugt kan tåle stuetemperatur, men holder sig bedst på køl. Tropiske frugter har det bedst ved 10-12° – og ikke i køleskab.
  • Rodfrugter og kål opbevares bedst på køl, mens frugtagtige grøntsager som agurker, avocadoer og tomater tåler lidt højere temperaturer, men stadig køligt.

Kød

  • Opbevar kød i køleskab i en ikke-tætsluttende emballage.
  • I køleskab kan bøffer, koteletter og fersk fjerkræ holde sig i 2-3 dage, fersk steg i 3-4 dage, hakket kød, fars og indmad i 1-2 dage og stegt kød 3-4 dage.
  • Saltet og røget kød skal også opbevares køligt, men er mere holdbart end friske varer.

Ost

  • Oste opbevares bedst i køleskab i voksbehandlet papir. Stærke oste kan derudover placeres i plastboks, så de ikke lugter i hele køleskabet.
  • Skimmeloste bør opbevares adskilt fra andre oste, da skimmelsvampene overføres let.

Læs også: Steg entrecote med perfekt resultat – sådan gør du

Mest læste artikler