Grillopskrifter til sensommeren i haven

Grill og udekøkken

Der er stadig masser af kraft i sommeren, så du kan sagtens nyde grillmaden og haven i sensommeren. Her kommer lidt inspiration til anderledes men meget velsmagende retter til grillen, som også er nemme at tilberede.

Foto: iStockphoto

 

Nyd udendørslivet i sensommeren

De lyse nætter har sagt farvel for i år, men der er stadig masser af saft og kraft i udendørslivet. Det er nu, haven er ren nydelse, og hvad er bedre end at læne sig tilbage og nyde høsten af sine anstrengelser sammen med et godt måltid mad? Måske er du gået lidt død i ristede pølser og burgere på grillen, så her kommer lidt inspiration til anderledes grillmad.

Grillet lam med løg og bagte grøntsager

4 personer

800 g lammeculotte med fedtkant
1 bundt forårsløg
2 rødløg
600 g ”sæsongrønt”, majroer, karotter, fennikler el. lign.
Rosmarin og citron
Olivenolie, vand, salt og peber

Læs også: Aster Victoria er kommet i to nye varianter

Puds overflødigt fedt fra og rids fedtkanten grundigt i tern. Skær grøntsagerne i mundrette stykker, pak dem i små staniolpakker, dryp olivenolie over og luk.

Til marinade blendes frisk rosmarin og citronskal med lidt VAND, salt og peber. Læg kødet i marinaden, og lad det trække længst muligt og gerne natten over.

Når kødet skal tilberedes, skal grillen være MEGET varm. Grill culotten på alle sider, og læg staniolpakkerne ved siden af. Grill også de halverede rødløg direkte på grillen.

Stegetiden afhænger af culottens størrelse. Vil du være helt sikker, brug et stegetermometer. Lammet skal være oppe på 65°, før det er færdigt, og skal hvile under stanniol.

Æblecider-braiseret svinebryst, syltede skalotteløg og æblekompot

4 personer

800 g grillkøller (grisens spoleben)
½ l æblecider
¼ l æbleeddike
2 fed hvidløg
frisk rosmarin
8 peberkorn
sukker
laurbærblade
salt og peber
8 skalotteløg eller perleløg
½ kg madæbler (gerne en bitter sort)
¼ stang vanilje
hvidvin
Evt. Rugbrød og sennep

Læs også: Nye planter i krukkerne forlænger sensommeren

Lav en mormorlage af 1 dl vand, 1 dl eddike, 1 dl sukker, laurbær, salt og 4 peberkorn. Kog lagen op og lad køle af.

Pil løgene og steg dem kort i smør. Læg dem i lagen. Nu skal løgene trække længst muligt og gerne natten over.

Grill køllerne direkte på grillen. Læg dem i en stegeso, der tåler varmen, sammen med æblecider, eddike, lidt vand, hvidløg, rosmarin, 4 peberkorn og laurbær. Grillen skal være min. 160° , og køllerne skal simre her 1 time og 45 min. Imens skæres æblerne i tern. Damp dem ind med et mini-skævt hvidvin (kompotten skal være ”fast”). Smag til med sukker og vanilje. Kompotten må gerne have bid, så den skal ikke simre for længe.

Anret køllerne med de stegte, syltede løg og æblekompotten. Server gerne rugbrød og sennep til.

Sådan griller du retterne

De spændende opskrifter er skabt af kokken Gorm, der har udviklet dem specielt til Morsøs grill Forno.

Men du kan også bruge en anden grill-type til formålet. Hvis du har en gasgrill, så husk at tilsætte lidt røg fra et stykke brænde/kul under tilberedningen.

Læs også: Nye krukker til sensommeren

23 juli 2013
0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

0

10 gode grill-gadgets

Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Gang i grillen - hver gang

Gløderne er helt centrale for en god grillmiddag. Se her, hvordan du får optimal udnyttelse af kul og briketter.

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

3

Lav et udekøkken – det her skal du overveje før anskaffelse

Find ud af, hvilket udekøkken du har brug for med disse 7 tips til valg af køkken. Skal det være fastmonteret eller mobilt? Og skal det...

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

0

Byg din egen pizzaovn

Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed!

0

En gasgrill giver nem og hurtig sommermad

Med en gasgrill er det nemt og hurtigt at grille, og smagen kan sagtens måle sig med kulgrillen. Den tændes på en knap, du kan let styre...

0

Lækre og sunde opskrifter til grillen

Sund mad fra grillen - du kan sagtens tilberede sunde, farverige og velsmagende retter på din grill. Det kræver ikke mere arbejde, end det...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det...