Grillopskrifter til sensommeren i haven

Grill og udekøkken

Der er stadig masser af kraft i sommeren, så du kan sagtens nyde grillmaden og haven i sensommeren. Her kommer lidt inspiration til anderledes men meget velsmagende retter til grillen, som også er nemme at tilberede.

Foto: iStockphoto

 

Nyd udendørslivet i sensommeren

De lyse nætter har sagt farvel for i år, men der er stadig masser af saft og kraft i udendørslivet. Det er nu, haven er ren nydelse, og hvad er bedre end at læne sig tilbage og nyde høsten af sine anstrengelser sammen med et godt måltid mad? Måske er du gået lidt død i ristede pølser og burgere på grillen, så her kommer lidt inspiration til anderledes grillmad.

Grillet lam med løg og bagte grøntsager

4 personer

800 g lammeculotte med fedtkant
1 bundt forårsløg
2 rødløg
600 g ”sæsongrønt”, majroer, karotter, fennikler el. lign.
Rosmarin og citron
Olivenolie, vand, salt og peber

Læs også: Tilbered juleanden og flæskestegen på grillen

Puds overflødigt fedt fra og rids fedtkanten grundigt i tern. Skær grøntsagerne i mundrette stykker, pak dem i små staniolpakker, dryp olivenolie over og luk.

Til marinade blendes frisk rosmarin og citronskal med lidt VAND, salt og peber. Læg kødet i marinaden, og lad det trække længst muligt og gerne natten over.

Når kødet skal tilberedes, skal grillen være MEGET varm. Grill culotten på alle sider, og læg staniolpakkerne ved siden af. Grill også de halverede rødløg direkte på grillen.

Stegetiden afhænger af culottens størrelse. Vil du være helt sikker, brug et stegetermometer. Lammet skal være oppe på 65°, før det er færdigt, og skal hvile under stanniol.

Æblecider-braiseret svinebryst, syltede skalotteløg og æblekompot

4 personer

800 g grillkøller (grisens spoleben)
½ l æblecider
¼ l æbleeddike
2 fed hvidløg
frisk rosmarin
8 peberkorn
sukker
laurbærblade
salt og peber
8 skalotteløg eller perleløg
½ kg madæbler (gerne en bitter sort)
¼ stang vanilje
hvidvin
Evt. Rugbrød og sennep

Læs også: Grillet blåbærkylling

Lav en mormorlage af 1 dl vand, 1 dl eddike, 1 dl sukker, laurbær, salt og 4 peberkorn. Kog lagen op og lad køle af.

Pil løgene og steg dem kort i smør. Læg dem i lagen. Nu skal løgene trække længst muligt og gerne natten over.

Grill køllerne direkte på grillen. Læg dem i en stegeso, der tåler varmen, sammen med æblecider, eddike, lidt vand, hvidløg, rosmarin, 4 peberkorn og laurbær. Grillen skal være min. 160° , og køllerne skal simre her 1 time og 45 min. Imens skæres æblerne i tern. Damp dem ind med et mini-skævt hvidvin (kompotten skal være ”fast”). Smag til med sukker og vanilje. Kompotten må gerne have bid, så den skal ikke simre for længe.

Anret køllerne med de stegte, syltede løg og æblekompotten. Server gerne rugbrød og sennep til.

Sådan griller du retterne

De spændende opskrifter er skabt af kokken Gorm, der har udviklet dem specielt til Morsøs grill Forno.

Men du kan også bruge en anden grill-type til formålet. Hvis du har en gasgrill, så husk at tilsætte lidt røg fra et stykke brænde/kul under tilberedningen.

Læs også: Grill på nye måder

23 juli 2013
0

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Her er løsningen på 10 ting, der kan gøre en ellers hyggelig grillaften til en pestilens. Med disse 10 greb får du meget mere aroma ind i...

0

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

0

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

0

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

2

Tilbered juleanden og flæskestegen på grillen

Lad grillen overvintre på terrassen, for der er rigtig mange gode grillmiddage at hente her vinteren igennem. Og juleanden og flæskestegen...

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Grillet blåbærkylling

Grillen kan bruges til meget mere end bøffer og brød – det er budskabet i "Den store grillbog". Forfatteren, Paul Kirk, giver blandt andet...

0

Grill på nye måder

Tag grillen under armen, eller disk op med én per mand. Der er griller til hver en lejlighed.

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...