Lækre og sunde opskrifter til grillen

Grill og udekøkken

Sund mad fra grillen - du kan sagtens tilberede sunde, farverige og velsmagende retter på din grill. Det kræver ikke mere arbejde, end det gør i køkkenet. Få gode råd til sund mad på grillen og fire sunde grillopskrifter.

Foto: Jan Olesen

Forbered maden i køkkenet eller udendørs

Madlavning udendørs kræver ikke mere af kokken, end hvis det foregår i køkkenet. Nogle foretrækker at klargøre ingredienserne i køkkenet, evt. marinering af kød, udskæring m.m., mens andre nyder at skrælle, skylle og snitte i det fri.

Tilbered fisk og grøntsager på grillen

Alt kan tilberedes på en grill, og det er nemt at lave både sunde, velsmagende og farverige retter med fx fisk, skaldyr, magert kød og masser af grønt.

Seks gode råd til nye grillere

Forberedelser: Placér grillen, hvor der er læ. Fjern evt. aske fra kassen eller skuffen og rengør grillristen.

Optænding: Fyld en grillstarter ca. halvt op med kul eller briketter. Jo flere kul jo mere varme i længere tid. Læg 2-3 optændingsblokke på nederste rist, tænd dem, placer grillstarteren ovenpå – og vent cirka 30 minutter, til kullene er hvidglødende og klar til brug.

Direkte grill: Bøffer, pølser og koteletter, som kun skal grilles i kort tid, placeres lige over kullene. Hold øje med, at kødet ikke bliver brændt - vend det evt. ofte.

Indirekte grill: Kød og grøntsager med lang stegetid må ikke placeres direkte over kullene. Fordel derfor kullene i siderne og sæt maden i midten. Husk en drypbakke.

Læs også: Lyntricks til afkalkning af brusekabinen


Tilberedning:
Væd en klud med lidt olivenolie og gnid den på din rist. Så hænger maden ikke fast. Placer kød, fisk og grøntsager på grillen. Ved større stykker kød anbefales stegetermometer. Luk låget, hvis det er en kuglegrill – husk at åbne spjældet.

Hygiejne: Brug aldrig de samme redskaber, tallerkener o.l., som har været brugt til grøntsager, fersk kød eller rå fisk. Brug rene tallerkener.

Sundt, nemt og lækkert til grillen

Grill-grøntsager med friske krydderurter
500 g nye kartofler
2 rødløg
2 forårsløg
2 snackpebre
4 mellemstore gulerødder
1/2 courgette
1/2 aubergine
1 dusk bredbladet persille
Citrontimian
Salt
Peber
Olivenolie

Skyl grøntsager og skær i mundrette stykker. Kom dem i en bradepande. Drys med salt og peber. Bland med 1 spsk. olivenolie. Kom først retten i en almindelig ovn 20-30 minutter ved 180 grader - og lad den blive der, til du sætter fx en fisk ind i grillen, så retten får de ca 45 minutter oveni (altså i alt ca. 70-75 minutter).

Kyllingebryst med kompot af havens bær
Kyllingebryst
Olie
Bundt med friske krydderurter fra haven
Salt
Peber
Balsamico
Sennep
Honning
Nødder
Bær, fx stikkelsbær, hindbær, jordbær eller hvad, der nu gror i din have

Skær bryststykkerne i ca. 5 cm skiver. Lav en marinade af olie, salt, peber og krydder­urter. Pensl kyllingestykkerne og grill dem direkte over gløderne. Hak bær og nødder groft, og lad det trække til en kompot af balsamico, sennep, honning, salt og peber.

Læs også: 10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Grillet auber­gine­sandwich med nye kartofler
2 auberginer
600 g nye kartofler
1 rødløg
2 fed knust hvidløg
Olie
Salatblade
Frisk citronsaft
Salt og peber
Lidt tomatpuré og skyr

Skær auberginer i tynde skiver, gnid med hvidløg og pensl med blanding af olie, citron, salt og peber. Vask kartoflerne og kog dem med salt i 5 minutter. Skær dem i skiver og pensl med olieblandingen. Lav en dressing af tomatpuré rørt op med lidt af olieblandingen samt 1 dl skyr. Grill auberginer direkte og kartoflerne indirekte. Læg på skift aubergine smurt med et tyndt lag dressing, kartofler, rødløg og salatblade og bliv ved, til de danner en høj sandwich.

Bæk-ørred med krydderurtefyld
Fisk kan marineres inden tilberedning. Den kan pakkes ind i folie med frisk grønt, og den kan grilles direkte over gløder. Alle slags fisk kan bruges – dog kan der være forskellige stegetider – her er anvendt bækørred.

1 ørred/forel
Olivenolie
Bundt med friske krydderurter fra haven
Salt
Peber
Frisk citronsaft og skal af 1 økologisk citron
Friske krydderurter fra haven eller krukkerne: vær kreativ, duft dig frem. Dertil revet skal fra en økologisk citron, saften fra samme + 2 spsk. olivenolie, salt og peber.

Bland det hele sammen og lad trække i ca. 1 time. Pres olie/saft fra urterne og fyld urterne i fiskene (og luk fiskene med fx snøre). Til sidst pensler du fiskene med olie/saftblandingen fra krydderurterne, og steger fiskene over gløder i ca. 35-45 minutter.

30 marts 2012
0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

0

10 gode grill-gadgets

Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Gang i grillen - hver gang

Gløderne er helt centrale for en god grillmiddag. Se her, hvordan du får optimal udnyttelse af kul og briketter.

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

3

Lav et udekøkken – det her skal du overveje før anskaffelse

Find ud af, hvilket udekøkken du har brug for med disse 7 tips til valg af køkken. Skal det være fastmonteret eller mobilt? Og skal det...

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

0

Byg din egen pizzaovn

Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed!

0

En gasgrill giver nem og hurtig sommermad

Med en gasgrill er det nemt og hurtigt at grille, og smagen kan sagtens måle sig med kulgrillen. Den tændes på en knap, du kan let styre...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det...

0

Lækker mad til en grillaften

Det er hyggeligt at mødes omkring grillen. Vi har fundet fire spændende retter til en god hverdagsmiddag på terrassen en sommeraften.