Guide til gode griller

Grill og udekøkken

Uhm.. Nu starter grillsæsonen, men hvilken slags grill er bedst. Der er rigtig mange grilltyper på markedet. Det, du skal tænke over, er, om du synes, det er rart og hyggeligt at tænde op under briketterne eller mere er til den hurtige løsning med gas eller el.

Foto: Kristian Krogh

Gasgrillen er hurtigt klar
Vælger du en gasgrill, skal du ikke længere huske at købe briketter og bøvle med grillstarter. Tilslut gassen, klik på knappen – og grillen er varm på få minutter! Naturligvis skal du sørge for, at der er gas på flasken.


Kan også bruges som ovn
Grillen kan nemt reguleres og kan både bruges som grill og som ovn. En god gasgrill har flere brændere, der kan reguleres hver for sig. Se efter en grill, der er sikret imod opflamning.

Smag: Kødsaften drypper ned på en varm plade og sender røgen retur, så den afgiver den gode barbecuesmag til kødet. Du undgår næsten opflamning fra fedt, da det ikke kommer ned til flammerne. De fleste vil ikke kunne smage forskel på en bøf stegt over briketter og en stegt over gas.


Rengøring: Gasgrillen har en fedtopsamler, som skal tømmes jævnligt. Risten skal naturligvis renses efter brug. Desuden kræver en gasgrill af og til en hovedrengøring, hvor al fedt fjernes.

Tip: Vælger du en gasgrill, der også har et kogeblus, kan du tilberede al mad ude i haven.

Kuglegrillen som bageovn

Kuglegrillen og andre griller til briketter er for grillentusiasten, der kan lide at tænde op. Du skal skaffe gode briketter – og du skal tålmodigt vente 1⁄2 time, før alle briketter er klar i grillstarteren.

Smag: Briketterne giver stensikkert den eftertragtede barbecuesmag. Ulempen er, at de også flammer op, når fedt fra kødet drypper ned på dem – og det kan give branket kød ved direkte grillning. Kuglegrillen kan både bruges som ovn og til at grille kød direkte over gløderne.


Rengøring: Risten skal altid børstes ren, lige efter du har grillet. Selve grillen bør holdes ren. Desuden skal asken fjernes tit.

Tip: Hvis du bruner kødet over briketterne og færdigsteger ved indirekte varme, har du ingen problemer med opflamning.


Grill uden fancy dikkedarer
Den traditionelle grill består af en kasse til briketterne og en rist, der kan flyttes op og ned. Den har ingen låg – og kan altså kun bruges til direkte stegning af mindre kødstykker. Varmen kan reguleres ved at flytte risten op og ned, og det gør tilberedningen let. Desuden kan du flytte risten op, hvis fedtdryp får briketterne til at flamme op.

Smag: Her er det briketterne, der giver smagen – så der er grillsmag for alle pengene.

Rengøring: Grillristen skal renses efter brug, og aske og neddryppet fedt skal fjernes med jævne mellemrum.

Tips: Smør risten med madolie, før du starter. Rens risten med en stålbørste, mens den er varm. Giv den et lag madolie igen, når den er kold.

Det gode tilbehør
  • Hvis du steger store stege i din grill, er et trådløst termometer guld værd. Det bipper, når maden er klar, uden du skal åbne låget.
  • Godt værktøj er langt og kan tåle opvaskemaskine.
  • Et stabilt bord er praktisk ved siden af grillen.

Redaktøren anbefaler

18 april 2007
0

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Her er løsningen på 10 ting, der kan gøre en ellers hyggelig grillaften til en pestilens. Med disse 10 greb får du meget mere aroma ind i...

0

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

0

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

0

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

2

Tilbered juleanden og flæskestegen på grillen

Lad grillen overvintre på terrassen, for der er rigtig mange gode grillmiddage at hente her vinteren igennem. Og juleanden og flæskestegen...

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Grillet blåbærkylling

Grillen kan bruges til meget mere end bøffer og brød – det er budskabet i "Den store grillbog". Forfatteren, Paul Kirk, giver blandt andet...

0

Grill på nye måder

Tag grillen under armen, eller disk op med én per mand. Der er griller til hver en lejlighed.

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.