Gasgriller er fleksible og tilbereder maden hurtigt

Grill og udekøkken

Salget af gasgrill er steget voldsomt de seneste år - og det fortsætter. Men hvorfor bruge gas, når du lige har vænnet dig til kul og briketter? Forklaringen ligger i tilgængeligheden - gasgrillen er nemlig nem at bruge i hverdagen, fordi den bliver klar på små 10 minutter.

 

Tænd hurtigt op med en gasgrill

 

En gasgrill er nem og hurtig at tænde. På kun små 10 minutter er den klar til brug, du kan grille lige, hvad du har lyst til - og ikke mindst, hvornår du har lyst til det. Især i hverdagene, hvor det med en almindelig kulgrill kan være svært at finde tid og overskud.

 

Betjeningen er nem på en gasgrill

 

På mange måder minder den om et gaskomfur med ovn, og derfor er grillet mad ikke længere kun mandens domæne - nu kommer kvinderne også ud på terrassen med stegegafler, bøffer og grønt tilbehør.

Læs også: Orkideer til adventskransen og julens dekorationer

Grillmad skal ikke smage af kul

 

Formålet med kul og briketter er, at de skal lave varme - ikke andet. Det samme gælder brænderne i en gasgrill; de skal også kun lave varme. Den gode grillsmag opstår, når kødsaft, fedt og de krydrede marinader med mere danner røg og stegeos, som trænger ind i kød,og grøntsager og giver smag til det, du steger. Og lige præcis det opnås lige så nemt med en gasgrill som med en traditionel grill.

Når du køber en gasgrill

 

Din nye grill skal den have en størrelse, der passer til det, du steger. Overvej, om du oftest griller store stege eller bøffer. Tænk over, hvor mange du plejer at grille til, og om du griller andet end kød. Grillen skal have plads nok til både at stege direkte og indirekte.

 

Tjek antallet af brændere

 

Jo flere brændere, jo nemmere er det at kontrollere varmen i de forskellige områder på risten, og samtidig får du mulighed for at tilberede både kød og tilbehør på én gang. På en gasgrill er det risten, der “laver maden” og bestemmer dit niveau på stegningen. Risten har derfor stor betydning for det, du steger.

Læs også: Efteråret er et perfekt tidspunkt at plante roser

 

 

Vælg den rigtige grillrist

 

Støbejernsrist afgiver mest varme og skaber dermed perfekt stegeskorpe på kødet. Vælg den, hvis du mest griller bøffer, koteletter og andet, som ikke skal have så lang tid. Støbejernsristen skaber desuden de fine stegemærker, der ofte er kendetegnet for grillet kød.

Emajleret rist og rustfrit stål

 

Begge giver en mere nænsom stegning og er derfor mere velegnede til langtidsstegning. Vælg dem, hvis du mest er til fisk, stege, fugle og brød.

 

Læs også: Lækre og sunde opskrifter til grillen

Køb flere forskellige riste og skift imellem dem

 

På nogle gasgriller er det desuden muligt at tilkøbe andre typer riste, så du kan skifte mellem støbejern og rustfrit stål, alt efter hvilken mad, du vil tilberede. Spørg din forhandler om hvilket udstyr, der kan fås til din grill.

Forbrug af gas til grill

Det står selvfølgelig i forhold til størrelsen på grillen, hvor mange brændere du har i gang, hvor meget de er skruet op og hvilke vejr- og vindforhold der er. Men en tommelfingerregel er: Når du griller to-tre gange om ugen, bruger du fem-seks flasker a 10 kilo om året. Det koster ca. 200 kr. i genfyldning, hvilket er et noget lavere beløb end det, du ville bruge på kul og briketter. En god idé er at have to gasflasker i rotation, så du ikke løber tør for gas midt under madlavningen.


Husk, når du griller:

  • Grill aldrig over flammer
    Det er vigtigt aldrig at grille over åben ild. Så snart flammerne slår op og rammer kødet, bliver det branket og risikerer at udvikle kræftfremkaldende stoffer.
  • Saml fedtet op
    En gasgrill skal have en stabil opsamlingsplade, der kan lede fedtstof og andre rester - via et fornuftigt dimensioneret hul - til en opsamlingsbakke. Er hullet for lille, kan der dannes propper af brødstykker, kartofler m.m.
18 maj 2011
0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

0

10 gode grill-gadgets

Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Gang i grillen - hver gang

Gløderne er helt centrale for en god grillmiddag. Se her, hvordan du får optimal udnyttelse af kul og briketter.

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

3

Lav et udekøkken – det her skal du overveje før anskaffelse

Find ud af, hvilket udekøkken du har brug for med disse 7 tips til valg af køkken. Skal det være fastmonteret eller mobilt? Og skal det...

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

0

Byg din egen pizzaovn

Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed!

0

En gasgrill giver nem og hurtig sommermad

Med en gasgrill er det nemt og hurtigt at grille, og smagen kan sagtens måle sig med kulgrillen. Den tændes på en knap, du kan let styre...

0

Lækre og sunde opskrifter til grillen

Sund mad fra grillen - du kan sagtens tilberede sunde, farverige og velsmagende retter på din grill. Det kræver ikke mere arbejde, end det...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.