Gang i grillen - hver gang

Grill og udekøkken
Gløderne er helt centrale for en god grillmiddag. Se her, hvordan du får optimal udnyttelse af kul og briketter.
Om du vil bruge grillkul, grillbriketter – eller måske en blanding, er meget et spørgsmål om “tro og vaner”. Men om grillen bliver godt varm, handler om at købe den rigtige kvalitet.

Grillkul findes i mange kvaliteter og til mange priser. De sorteres efter størrelse, og det er helt afgørende, at kullene er store og uden for meget kulstøv, hvis grillmiddagen skal lykkes. I den dårlige sortering er kullene mindre end 20 mm i længden, og her er tit meget støv – der jo bare falder igennem kulristen. Den bedste størrelse er på 20-80 mm. De falder nemlig ikke igennem grillristen og er lettere at tænde.

Kvaliteten afhænger også af, hvilken træsort, der er brugt til kullet. Se efter deklarationen – løvtræ, bøg eller en anden træsort er godt. Hvis der ikke står træsort i deklarationen, kan de være produceret af blandet affaldstræ, som du sikkert ikke ønsker at stege din mad over!

Tænd op-timalt
Kul brænder hurtigere ned end briketter, men giver til gengæld hurtig og høj varme, der steger kødet og giver den gode grillsmag.

Så en perfekt optænding er en kombination af 1⁄3 briketter i bunden, til den lange stegetid, og 2⁄3 gode kul øverst til at stege kødet og give smag.

Der er flere måder at tænde op i grillen på. Brug en stor grillstarter med god plads til alle de briketter og kul, du skal bruge.

Fyld grillstarteren, og sæt den over to til tre tændte optændingsblokke på grillristen.

Så kan du hælde glødende grillkul ud i grillen efter 10-15 min., mens briketter tager ca. 30 minutter.

Lang tids varme

Grillbriketter består af støv og stumper fra grillkullet, der er presset til briketter. Her kan være tilsat fx stenmel, der giver længere brændtid, aske kan være fyldstof – og ofte er der tilsat hvedemel, majsmel eller andet bindemiddel.

Brændværdien kan være meget forskellig fra mærke til mærke. De dyre briketter kan ofte brænde 4-5 timer, de brænder jævnt og kan tændes igen. En dårlig briket er væk på 1 time – og efterlader sorte, ubrugelige klumper.

Se efter varemærket
Se efter kul og briketter mærket med det danske Varefakta-mærke, det svenske SISmærke og det tyske DIN-mærke. Det betyder nemlig, at der højst må være mellem 4-5 % aske i grillkul og 15 % i briketter. Træet må heller ikke være imprægneret eller på anden måde kemisk behandlet.

Briketternes kvalitet finder du i deklarationen. Er brændværdien opgivet til over 20.000 Kj/kg, er de gode. Se også efter det størst mulige indhold af kul, det kan svinge fra 35-70 %.

Husk, at aviser bliver til aske, der ender i maden eller på bordet, mens tændvæske alt for ofte giver farlige situationer.

Gas, el og piller
• Træpillegrillen er den nyeste form for grill. Den giver rigtig grillsmag, er hurtig at tænde op og giver ikke opflamning. Træpillerne har forskellig smag: fx egetræ, kirsebærtræ, ja sågar med hvidløgssmag, og så forbrænder pillerne, så der kun er 1% aske tilbage.
• Elgrillen har den fordel, at den er klar på få minutter. Fedt og kødsaft drypper ned på den varme rist, og giver en god røget grillsmag – uden opflamning. Risten renses med messingbørste og fedtet drypper i en alubakke, der kan udskiftes.
• En kuglegasgrill kan ligesom en almindelig kuglegrill grille med direkte eller indirekte varme. Gasgrillen er klar efter få minutter, og den gode grillsmag kommer af saft og fedt fra kødet, der drypper ned på grillens varmeskærm. Her er ingen opflamning, fedtet opsamles i en beholder, og alle løsdele går i opvaskemaskinen.
06 juni 2006
Mere om Grill og udekøkken

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Grill og udekøkken Med disse 10 grill-tricks får du meget mere aroma ind i maden, samtidig med at maden bliver meget nemmere at håndtere på grillen. Og så er der også det med rengørignen...

10 gode grill-gadgets

Grill og udekøkken Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

Byg din egen pizzaovn

Grill og udekøkken Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed. Se her 4 forskellig...

Sådan bygger du selv et udekøkken

Grill og udekøkken Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig her, hvordan du gør.

Fra nybegynder til grillmester

Grill og udekøkken Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

NU skal vi grille

Grill og udekøkken Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Grill og udekøkken Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det hele – uden kul eller gas.

Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

Grill og udekøkken Så er det slut med mad, der sidder fast på grillen.

6 genveje: Sådan rengør du grillen - og sparer tid

Grill og udekøkken Det er grilltid, og derfor giver vi dig 6 simple råd til at vedligeholdelse af grillen, så den holder længere.

5 ting du bør overveje, inden du bygger et udekøkken

Grill og udekøkken Når du realiserer drømmen om et udekøkken, er der en række praktiske ting, du bør overveje. Tænk eksempelvis over, om du vil tilberede maden på grill, over åben ild eller med gas.

Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

Grill og udekøkken I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det...

Grillbriketter og grilltilbehør - find de lækre accessories

Grill og udekøkken En elektrisk grillbørste, en wok til grillen eller briketter af kokos - se sæsonens lækre grillgear.

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Grill og udekøkken Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld med ukrudtsbrændere. Sådan dækker forsikringen, hvis det går galt.

Sådan tænder du op i grillen

Grill og udekøkken En god og succesfuld grilloplevelse handler ikke kun om at tilberede maden. Hele processen tæller med: Typen af grill, optænding, varmebehov...

Brug grillen hele året

Grill og udekøkken Vi griller som aldrig før, men hvor vi tidligere holdt os til pølser og koteletter, kaster vi os nu gerne ud i mere krævende menuer med...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.