Gang i grillen - hver gang

Grill og udekøkken
Gløderne er helt centrale for en god grillmiddag. Se her, hvordan du får optimal udnyttelse af kul og briketter.
Om du vil bruge grillkul, grillbriketter – eller måske en blanding, er meget et spørgsmål om “tro og vaner”. Men om grillen bliver godt varm, handler om at købe den rigtige kvalitet.

Grillkul findes i mange kvaliteter og til mange priser. De sorteres efter størrelse, og det er helt afgørende, at kullene er store og uden for meget kulstøv, hvis grillmiddagen skal lykkes. I den dårlige sortering er kullene mindre end 20 mm i længden, og her er tit meget støv – der jo bare falder igennem kulristen. Den bedste størrelse er på 20-80 mm. De falder nemlig ikke igennem grillristen og er lettere at tænde.

Kvaliteten afhænger også af, hvilken træsort, der er brugt til kullet. Se efter deklarationen – løvtræ, bøg eller en anden træsort er godt. Hvis der ikke står træsort i deklarationen, kan de være produceret af blandet affaldstræ, som du sikkert ikke ønsker at stege din mad over!

Tænd op-timalt
Kul brænder hurtigere ned end briketter, men giver til gengæld hurtig og høj varme, der steger kødet og giver den gode grillsmag.

Så en perfekt optænding er en kombination af 1⁄3 briketter i bunden, til den lange stegetid, og 2⁄3 gode kul øverst til at stege kødet og give smag.

Der er flere måder at tænde op i grillen på. Brug en stor grillstarter med god plads til alle de briketter og kul, du skal bruge.

Fyld grillstarteren, og sæt den over to til tre tændte optændingsblokke på grillristen.

Så kan du hælde glødende grillkul ud i grillen efter 10-15 min., mens briketter tager ca. 30 minutter.

Lang tids varme

Grillbriketter består af støv og stumper fra grillkullet, der er presset til briketter. Her kan være tilsat fx stenmel, der giver længere brændtid, aske kan være fyldstof – og ofte er der tilsat hvedemel, majsmel eller andet bindemiddel.

Brændværdien kan være meget forskellig fra mærke til mærke. De dyre briketter kan ofte brænde 4-5 timer, de brænder jævnt og kan tændes igen. En dårlig briket er væk på 1 time – og efterlader sorte, ubrugelige klumper.

Se efter varemærket
Se efter kul og briketter mærket med det danske Varefakta-mærke, det svenske SISmærke og det tyske DIN-mærke. Det betyder nemlig, at der højst må være mellem 4-5 % aske i grillkul og 15 % i briketter. Træet må heller ikke være imprægneret eller på anden måde kemisk behandlet.

Briketternes kvalitet finder du i deklarationen. Er brændværdien opgivet til over 20.000 Kj/kg, er de gode. Se også efter det størst mulige indhold af kul, det kan svinge fra 35-70 %.

Husk, at aviser bliver til aske, der ender i maden eller på bordet, mens tændvæske alt for ofte giver farlige situationer.

Gas, el og piller
• Træpillegrillen er den nyeste form for grill. Den giver rigtig grillsmag, er hurtig at tænde op og giver ikke opflamning. Træpillerne har forskellig smag: fx egetræ, kirsebærtræ, ja sågar med hvidløgssmag, og så forbrænder pillerne, så der kun er 1% aske tilbage.
• Elgrillen har den fordel, at den er klar på få minutter. Fedt og kødsaft drypper ned på den varme rist, og giver en god røget grillsmag – uden opflamning. Risten renses med messingbørste og fedtet drypper i en alubakke, der kan udskiftes.
• En kuglegasgrill kan ligesom en almindelig kuglegrill grille med direkte eller indirekte varme. Gasgrillen er klar efter få minutter, og den gode grillsmag kommer af saft og fedt fra kødet, der drypper ned på grillens varmeskærm. Her er ingen opflamning, fedtet opsamles i en beholder, og alle løsdele går i opvaskemaskinen.
6 juni 2006
0

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Her er løsningen på 10 ting, der kan gøre en ellers hyggelig grillaften til en pestilens. Med disse 10 greb får du meget mere aroma ind i...

0

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

0

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

0

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

2

Tilbered juleanden og flæskestegen på grillen

Lad grillen overvintre på terrassen, for der er rigtig mange gode grillmiddage at hente her vinteren igennem. Og juleanden og flæskestegen...

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Grillet blåbærkylling

Grillen kan bruges til meget mere end bøffer og brød – det er budskabet i "Den store grillbog". Forfatteren, Paul Kirk, giver blandt andet...

0

Grill på nye måder

Tag grillen under armen, eller disk op med én per mand. Der er griller til hver en lejlighed.

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.