Gang i grillen - hver gang

Grill og udekøkken
Gløderne er helt centrale for en god grillmiddag. Se her, hvordan du får optimal udnyttelse af kul og briketter.
Om du vil bruge grillkul, grillbriketter – eller måske en blanding, er meget et spørgsmål om “tro og vaner”. Men om grillen bliver godt varm, handler om at købe den rigtige kvalitet.

Grillkul findes i mange kvaliteter og til mange priser. De sorteres efter størrelse, og det er helt afgørende, at kullene er store og uden for meget kulstøv, hvis grillmiddagen skal lykkes. I den dårlige sortering er kullene mindre end 20 mm i længden, og her er tit meget støv – der jo bare falder igennem kulristen. Den bedste størrelse er på 20-80 mm. De falder nemlig ikke igennem grillristen og er lettere at tænde.

Kvaliteten afhænger også af, hvilken træsort, der er brugt til kullet. Se efter deklarationen – løvtræ, bøg eller en anden træsort er godt. Hvis der ikke står træsort i deklarationen, kan de være produceret af blandet affaldstræ, som du sikkert ikke ønsker at stege din mad over!

Tænd op-timalt
Kul brænder hurtigere ned end briketter, men giver til gengæld hurtig og høj varme, der steger kødet og giver den gode grillsmag.

Så en perfekt optænding er en kombination af 1⁄3 briketter i bunden, til den lange stegetid, og 2⁄3 gode kul øverst til at stege kødet og give smag.

Der er flere måder at tænde op i grillen på. Brug en stor grillstarter med god plads til alle de briketter og kul, du skal bruge.

Fyld grillstarteren, og sæt den over to til tre tændte optændingsblokke på grillristen.

Så kan du hælde glødende grillkul ud i grillen efter 10-15 min., mens briketter tager ca. 30 minutter.

Lang tids varme

Grillbriketter består af støv og stumper fra grillkullet, der er presset til briketter. Her kan være tilsat fx stenmel, der giver længere brændtid, aske kan være fyldstof – og ofte er der tilsat hvedemel, majsmel eller andet bindemiddel.

Brændværdien kan være meget forskellig fra mærke til mærke. De dyre briketter kan ofte brænde 4-5 timer, de brænder jævnt og kan tændes igen. En dårlig briket er væk på 1 time – og efterlader sorte, ubrugelige klumper.

Se efter varemærket
Se efter kul og briketter mærket med det danske Varefakta-mærke, det svenske SISmærke og det tyske DIN-mærke. Det betyder nemlig, at der højst må være mellem 4-5 % aske i grillkul og 15 % i briketter. Træet må heller ikke være imprægneret eller på anden måde kemisk behandlet.

Briketternes kvalitet finder du i deklarationen. Er brændværdien opgivet til over 20.000 Kj/kg, er de gode. Se også efter det størst mulige indhold af kul, det kan svinge fra 35-70 %.

Husk, at aviser bliver til aske, der ender i maden eller på bordet, mens tændvæske alt for ofte giver farlige situationer.

Gas, el og piller
• Træpillegrillen er den nyeste form for grill. Den giver rigtig grillsmag, er hurtig at tænde op og giver ikke opflamning. Træpillerne har forskellig smag: fx egetræ, kirsebærtræ, ja sågar med hvidløgssmag, og så forbrænder pillerne, så der kun er 1% aske tilbage.
• Elgrillen har den fordel, at den er klar på få minutter. Fedt og kødsaft drypper ned på den varme rist, og giver en god røget grillsmag – uden opflamning. Risten renses med messingbørste og fedtet drypper i en alubakke, der kan udskiftes.
• En kuglegasgrill kan ligesom en almindelig kuglegrill grille med direkte eller indirekte varme. Gasgrillen er klar efter få minutter, og den gode grillsmag kommer af saft og fedt fra kødet, der drypper ned på grillens varmeskærm. Her er ingen opflamning, fedtet opsamles i en beholder, og alle løsdele går i opvaskemaskinen.
6 juni 2006
0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

0

10 gode grill-gadgets

Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

3

Lav et udekøkken – det her skal du overveje før anskaffelse

Find ud af, hvilket udekøkken du har brug for med disse 7 tips til valg af køkken. Skal det være fastmonteret eller mobilt? Og skal det...

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

0

Byg din egen pizzaovn

Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed!

0

En gasgrill giver nem og hurtig sommermad

Med en gasgrill er det nemt og hurtigt at grille, og smagen kan sagtens måle sig med kulgrillen. Den tændes på en knap, du kan let styre...

0

Lækre og sunde opskrifter til grillen

Sund mad fra grillen - du kan sagtens tilberede sunde, farverige og velsmagende retter på din grill. Det kræver ikke mere arbejde, end det...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det...

0

Lækker mad til en grillaften

Det er hyggeligt at mødes omkring grillen. Vi har fundet fire spændende retter til en god hverdagsmiddag på terrassen en sommeraften.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.