Fra nybegynder til grillmester

Grill og udekøkken

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

Foto: Dancook, Grilltips.dk, Willab Garden og Flickr.com

Forberedelserne

Den gode forberedelse løfter dine evner som grillmester – og uanset om I er to eller 20, så får alle en bedre oplevelse, hvis én har ansvaret for forberedelsen. 

En rummelig kurv eller en bakke med kant er ideel, når du skal grille. Her samler du alt, hvad du skal bruge ved grillen. 

Råvarer dækkes naturligvis behørigt af, så fluer ikke kan gå i dem. 

Læg også en fugtig klud og en køkkenrulle i kurven. 

En god snack – som ikke er afhængig af varme – og noget godt at drikke er godt at have i baghånden, hvis kul eller briketter driller.

Hvilken grill skal jeg vælge?

Når du skal grille større stykker kød som oksefilet eller kylling, er det en god idé at vælge indirekte grillning. Det indebærer en lavere temperatur, da kødet ikke lægges direkte på varmekilden. 

Metoden er næsten den samme, som når du steger i en ovn, men udendørs tilfører du den
helt unikke grillduft og smag. 

Læs også: Se, hvordan en rå kartoffel kommer til at redde din grillsæson

I en kulgrill "forer" du grillen med de varme kul langs siderne, så der er et glødefrit område i midten. Her lægges kødet. Under kødet placeres en foliebakke eller lignende, der kan opsamle kødsaft og fedt. Læg gerne et låg med ventilationshuller over kødet. 

Bruger du en gasgrill, skal du slukke for mindst en brænder, når grillen er varmet op. Læg kødet over den slukkede brænder og luk.

Et stegetermometer nærmest uundværligt, når du griller større kødstykker. Skal du grille burgere, pølser og grøntsager kan du stege dem direkte på varmelegemet uanset grilltypen. 

Skal dit kød grilles mindre end 25 minutter, kan du altid anvende direkte grillning. Du kan grille med en kombination af inddirekte og direkte grill, hvis du vil have en "sprød" overflade med masser af farve. 

Gode smagssættere

Du kan nemt selv lave en god marinade. En blanding af olie, eddike, soja, honning og dine foretrukne krydderier er en god base.Kan du lide hvidløg, er hvidløgsfed gode at lægge ind i kløfter i kødet, skåret med en skarp kniv.

Hvis du er til stærke krydderier som frisk chili, ingefær og koriander, så tænk på at kombinere de hede toner med nogle afsvalende  – fx en yoghurt-sovs med grønt klip
af persille og oregano.

Læs også: 10 gode grill-gadgets

6 tips til at lykkes ved grillen

  1. Når du marinerer dit kød forhøjer du smagsoplevelsen og gør kødet mørt. Vil du marinere dit kød skal det minimum ligge i marinaden i to timer. Gerne natten over.
  2. En glace er en tyktflydende krydderblanding, som du pensler på kødet før og i løbet af grillningen, så det får en karamelliseret overflade.
  3. En rub er en tør krydderiblanding, som gnides ind i kødet, inden du lægger det på grillen. En rub giver god smag og en knasende overflade.
  4. Er du kul-mester, skal du huske, at grillen skal tændes min. 30 min., før du vil grille. Dine kul eller briketter skal være lysegrå. Så er de klar.
  5. Tag kødet fra køl ca. 20 min., før det skal grilles, så har det optimal temperatur. Sæt det tildækket på en bakke el. lign., hvorpå du også har samlet de redskaber, du skal bruge til grillningen.  
  6. Når kødet er grillet, skal det ligge i ro ca. 5 min., før du skærer det op. 
30 maj 2016
0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

0

10 gode grill-gadgets

Der er ikke noget som smagen af grill på lune aftner. idényt viser dig, hvilke grill-gadgets du ikke kan undvære.

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Gang i grillen - hver gang

Gløderne er helt centrale for en god grillmiddag. Se her, hvordan du får optimal udnyttelse af kul og briketter.

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

3

Lav et udekøkken – det her skal du overveje før anskaffelse

Find ud af, hvilket udekøkken du har brug for med disse 7 tips til valg af køkken. Skal det være fastmonteret eller mobilt? Og skal det...

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

0

Byg din egen pizzaovn

Drømmer du om at lave ægte italienske pizzaer i baghaven? Så byg din helt egen pizzaovn, og gør drømmen til virkelighed!

0

En gasgrill giver nem og hurtig sommermad

Med en gasgrill er det nemt og hurtigt at grille, og smagen kan sagtens måle sig med kulgrillen. Den tændes på en knap, du kan let styre...

0

Lækre og sunde opskrifter til grillen

Sund mad fra grillen - du kan sagtens tilberede sunde, farverige og velsmagende retter på din grill. Det kræver ikke mere arbejde, end det...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det...