Fra nybegynder til grillmester

Grill og udekøkken

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

Foto: Dancook, Grilltips.dk, Willab Garden og Flickr.com

Forberedelserne

Den gode forberedelse løfter dine evner som grillmester – og uanset om I er to eller 20, så får alle en bedre oplevelse, hvis én har ansvaret for forberedelsen. 

En rummelig kurv eller en bakke med kant er ideel, når du skal grille. Her samler du alt, hvad du skal bruge ved grillen. 

Råvarer dækkes naturligvis behørigt af, så fluer ikke kan gå i dem. 

Læg også en fugtig klud og en køkkenrulle i kurven. 

En god snack – som ikke er afhængig af varme – og noget godt at drikke er godt at have i baghånden, hvis kul eller briketter driller.

Hvilken grill skal jeg vælge?

Når du skal grille større stykker kød som oksefilet eller kylling, er det en god idé at vælge indirekte grillning. Det indebærer en lavere temperatur, da kødet ikke lægges direkte på varmekilden. 

Metoden er næsten den samme, som når du steger i en ovn, men udendørs tilfører du den
helt unikke grillduft og smag. 

Læs også: Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

I en kulgrill "forer" du grillen med de varme kul langs siderne, så der er et glødefrit område i midten. Her lægges kødet. Under kødet placeres en foliebakke eller lignende, der kan opsamle kødsaft og fedt. Læg gerne et låg med ventilationshuller over kødet. 

Bruger du en gasgrill, skal du slukke for mindst en brænder, når grillen er varmet op. Læg kødet over den slukkede brænder og luk.

Et stegetermometer nærmest uundværligt, når du griller større kødstykker. Skal du grille burgere, pølser og grøntsager kan du stege dem direkte på varmelegemet uanset grilltypen. 

Skal dit kød grilles mindre end 25 minutter, kan du altid anvende direkte grillning. Du kan grille med en kombination af inddirekte og direkte grill, hvis du vil have en "sprød" overflade med masser af farve. 

Gode smagssættere

Du kan nemt selv lave en god marinade. En blanding af olie, eddike, soja, honning og dine foretrukne krydderier er en god base.Kan du lide hvidløg, er hvidløgsfed gode at lægge ind i kløfter i kødet, skåret med en skarp kniv.

Hvis du er til stærke krydderier som frisk chili, ingefær og koriander, så tænk på at kombinere de hede toner med nogle afsvalende  – fx en yoghurt-sovs med grønt klip
af persille og oregano.

Læs også: Lav et udekøkken – det her skal du overveje før anskaffelse

6 tips til at lykkes ved grillen

  1. Når du marinerer dit kød forhøjer du smagsoplevelsen og gør kødet mørt. Vil du marinere dit kød skal det minimum ligge i marinaden i to timer. Gerne natten over.
  2. En glace er en tyktflydende krydderblanding, som du pensler på kødet før og i løbet af grillningen, så det får en karamelliseret overflade.
  3. En rub er en tør krydderiblanding, som gnides ind i kødet, inden du lægger det på grillen. En rub giver god smag og en knasende overflade.
  4. Er du kul-mester, skal du huske, at grillen skal tændes min. 30 min., før du vil grille. Dine kul eller briketter skal være lysegrå. Så er de klar.
  5. Tag kødet fra køl ca. 20 min., før det skal grilles, så har det optimal temperatur. Sæt det tildækket på en bakke el. lign., hvorpå du også har samlet de redskaber, du skal bruge til grillningen.  
  6. Når kødet er grillet, skal det ligge i ro ca. 5 min., før du skærer det op. 
30 maj 2016
0

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Her er løsningen på 10 ting, der kan gøre en ellers hyggelig grillaften til en pestilens. Med disse 10 greb får du meget mere aroma ind i...

0

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

0

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

0

Lækre og sunde opskrifter til grillen

Sund mad fra grillen - du kan sagtens tilberede sunde, farverige og velsmagende retter på din grill. Det kræver ikke mere arbejde, end det...

2

Tilbered juleanden og flæskestegen på grillen

Lad grillen overvintre på terrassen, for der er rigtig mange gode grillmiddage at hente her vinteren igennem. Og juleanden og flæskestegen...

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Grillet blåbærkylling

Grillen kan bruges til meget mere end bøffer og brød – det er budskabet i "Den store grillbog". Forfatteren, Paul Kirk, giver blandt andet...

0

Grill på nye måder

Tag grillen under armen, eller disk op med én per mand. Der er griller til hver en lejlighed.

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...