En gasgrill giver nem og hurtig sommermad

Med en gasgrill er det nemt og hurtigt at grille, og smagen kan sagtens måle sig med kulgrillen. Den tændes på en knap, du kan let styre varmen, og så er den nem at gøre ren. Ligesom med en kulgrill skal du tage dine forholdsregler og bruge grillen på den rigtige måde. Få også en grill-opskrift på lækre muffins med skinke og ost.


Er gasgrillen en rigtig grill?

Der er mange meninger – og følelser – forbundet med grillmad. Mange grillentusiaster sværger hårdnakket til, at en grillstarter med hvidglødende kul og røg, gløder og stikflammer hører sig til et ordentligt grillmåltid…en gasgrill? Den er kun for folk, der ikke kan kunsten at tænde op.

Men faktisk er gasgrillerne blevet mere og mere populær på danske terrasser. Det er der gode grunde til:

• Gasgrillen tændes på en knap og er kun fem-otte minutter om at varme op.

• Varmen kan styres enkelt og hurtigt, der er flere varmezoner, og kartoflerne kan koge på sideblusset.

• Efter brug er der ingen aske og kulstøv, og grillen er nem at rengøre. 

Fås i alle størrelser

Gasgrillen kan købes i alle størrelser – startende med den firkantede kasse, der kan stå på spisebordet, over familiegrillen, der enten er udformet som en kuglegrill eller som en komfuragtig grill og til deluxe-modellerne med rigelig bøf-plads til den helt store havefest. 

Gasgrillen giver god grillsmag

Den kan naturligvis altid diskuteres; men faktisk har gasgrillen vundet flere blindtests; hvor den udmærkes for stegeskorpen på kødet – jævn stegning og god røgsmag. Den gode grillsmag kommer ved, at saft og fedt drypper ned på metalplader – der ligger hen over brænderrørene. Herved opstår den røg, der skaber smagen. Metalpladerne beskytter også brænderrørene imod fedtdryp og minimerer risiko for opflamning. 

Kræver lidt øvelse

Ligesom det er en “kunst” at grille over kul; kræver det også lidt øvelse at få det optimale ud af en gasgrill. Den giver mange og andre muligheder, fra intervalstegning, brug af flere varmezoner, brug af ekstra røg – og stegning af store stege ved indirekte varme.

Gasgrill og sikkerhed

Gas kræver god sikkerhed. Når du tænder op, er det vigtigt, at låget på grillen står åbent. Hvis du åbner for gassen med lukket låg – kan gassen have hobet sig op under låget. Når du så trykker på knappen for at få gnisten til at antænde, vil låget springe op med
voldsom kraft. Så tænd altid gasgrillen med åbent låg. Når du er færdig med at grille, er det vigtigt at slukke grillen, lukke for gassen på gasflasken – og tage regulatoren af flasken. 

Giv maden ekstra røgsmag

Det er nemt at give maden ekstra røgsmag. Du kan købe mange forskellige røgtræ-typer, fx æble, kirsebær, ahorn, hickory, eg, pekantræ eller vinstokke. Du kan også bruge træagtige stængler af krydderurter, eller du kan bruge nøddeskaller.

Røgflis bruger du ved mad, der ikke skal tilberedes længe. Træstykker er gode, når du skal grille kød i længere tid. Start med en lille håndfuld, og prøv dig frem.  Varm grillen op. Læg træ/flis i en lille foliebakke, en røgboks eller et røgkammer (der fås som tilbehør til grillen). Når røgen er dannet, lægges maden midt på stegeristen og grilles som anført i opskriften.

Rengøring af gasgrill

Gør gasgrillen ren, når du er færdig med at grille, og den stadig er varm. Så skal du kun bruge 15-20 sekunder på at gøre den ren – og så har du til gengæld en ren grill at gå til, næste gang du skal grille.

Grillens varme ’steriliserer’ grillristen, og de sidste rester af mad, stegefedt eller marinade kan børstes af med en langskaftet messingbørste.

Hovedrengøring efter behov

1. Varm godt igennem.

2. Tag en rustfri stål- eller messingbørste, og skur risten godt og grundigt.

3. Fjern risten, og skrab fedtet ud i bunden med en gammel spatel.

4. Tag en ren børste, og puds brænderrørene.

5. Det er vigtigt, at du har to grillbørster. Hvis du anvender den samme, kan fedt, der sidder i børsten, sætte sig i hullerne på brænderrørene og lukke dem til.

Find din gasgrill

– Se efter en gasgrill, der passer til dit hverdagsbehov med plads
til ekstra gæster.

– Der skal være plads til både kød og tilbehør. Regn med, at en rist på størrelse med to A4-ark passer til en almindelig familie. Du får typisk lyst til at grille flere forskellige ting, når du kommer i gang, så sørg for at købe den stor nok.

– Tjek, om der er forskellige varmezoner fordelt på grillen, så du kan grille forskellige typer fødevarer samtidig.  Jo flere brænderrør, grillen har, jo større mulighed for at tænde nogle, slukke andre og på den måde lave flere retter samtidig.

– Du bliver helt sikkert glad for en sidebrænder, der er et selvstændigt gasblus, hvor du for eksempel kan koge kartoflerne.

– Nogle gasgriller har en ekstra rist i et højere niveau, hvor du kan placere fx brød og grøntsager/tomater.

– Se også efter, om grillen har sideborde, hvor du kan stille bøfferne. Det er vigtigt, at de er stabile og nemme at rengøre.

– Tjek kvaliteten og materialerne, for der er stor forskel, og grillen skal jo helst holde en del år. Vær også opmærksom på, at du skal kunne købe reser-
vedele i mange år frem.
Køb noget, du er tryg ved.

– Vær opmærksom på, om gasflaske, regulator, hætte og slange er med i prisen.

– Priserne ligger fra ca. 1.200 kr. og opefter. 

Muffins med skinke og ost

Ingredienser:

250 g mel
½ pk. gær
300 g skinke, skåret i små tern
150 g emmentalerost, revet
1 spsk. persille, hakket
1 dl fløde
1 spsk. sennep, mild
3 æg
125 g blødt smør
1 knsp. salt 
Kværnet peber, muskat og smør til silikoneformene

Sådan gør du:
5 min. på trin 2, lukket låg. Bland alle ingredienserne i en skål (kan også gøres i en røremaskine). Smør silikoneformen og fyld blandingen i formen. Formen må kun fyldes ¾. Stil formen i den forvarmede grill, og bag dine muffins i ca. 20 min. ved 200 grader. Lukket låg.

Mest læste artikler