De 5 bedste grilltips fra grillnørden

De griller året rundt, kender hver en lille fidus og elsker at fortælle om det - grillnørderne. Få de bedste tips fra grillnørden.

grilltips fra en grillnørd

Indrømmet! Jeg er en grillnørd, og jeg er stolt af det. Jeg elsker at lave mad over ild. Det hele begyndte med et hul i jorden, hvori jeg tændte et bål, ventede til der var gløder nok, og lagde så kød og kartofler på en rist fra et gammelt komfur over gløderne. En times tid gik med at flytte tingene rundt på risten, så det fik både direkte og indirekte varme, og så var det klar til at blive spist – og en grillnørd var født.

Grillnørdens bedste tips

Senere er det så blevet til en uendelig række af kassegriller, kuglegriller og meget andet sjov, som udfordrer min lyst til at lave lækker og velduftende mad over gløder og åben ild året rundt og i al slags vejr. Her får I mine fem bedste grilltips.

1. Hurtig optænding

Som alternativ til gasgrill og kul bruger en sand grillnørd selvfølgelig de store runde kokosbriketter, som er klar til brug på et minut og som holder sig varme i 40 minutter. Tid nok til at stege et par bøffer, grøntsagsspyd og andet godt.

2. Ikke alt for meget rengøring

Jeg bruger ikke meget tid på at gøre min grill ren. Og jeg bruger aldrig sæbe eller kemikalier, for så brænder mit kød alt for nemt på. I stedet renser jeg altid lige den opvarmede rist med et godt langt redskab med runde stålbørster, som kan nå helt ind over grillområdet uden jeg brænder fingrene. Herefter gnider jeg risten med en lille klud vædet i fx olivenolie.

3. Stik aldrig til din mad

Stegegafler er forbudt i nærheden af min grill! De prikker huller og slipper dermed for store mængder kødsaft og kraft ud! I stedet bruger jeg en palet eller en kraftig tang. Vil du være helt sikker på, at din tang kan klare jobbet, kan du teste den i butikken: Klem fat med tangen om dit håndled og pres til. Bøjer den, og kan du ikke mærke noget, bør du lade den ligge og vælge en, der er stærkere.

4. Tjek på varme og stegetider

Selvfølgelig bruger en grillnørd da stegetermometer oven i købet både digitalt og trådløst frem for et gammeldags, for så slipper jeg for hele tiden at åbne låget og lukke al den gode varme ud af grillen. Og når kødet så er perfekt stegt, får jeg en lille hilsen i form af et bip.

Læs også: Steg entrecote med perfekt resultat – sådan gør du

5. Intervalstegning giver en perfekt steg

Det kan være svært at styre varmen i en grill og derfor også svært at lave en god steg. Men vælger du at intervalstege, dvs. at stegen hviler i det fri 2-3 gange under stegningen, bliver den medium stegt hele vejen igennem. Steg i 20 minutter, tag den ud, og lad den hvile i 20 minutter, steg videre i yderligere 20 minutter, lad den hvile i 20 minutter, og tjek temperaturen. Giv den evt. det sidste, og lad den så hvile, uden den er overdækket, i 20 minutter mere.

Grill uden maveforgiftning

“Brug altid to fade – ét til råt og ét til stegt, to grilltænger – én til råt og én til stegt og vask hænder, når du har rørt ved råt kød”. Sådan lyder Fødevarestyrelsens grillkampagne. Følger du rådene, har du god chance for at undgå maveforgiftning forårsaget af bakterierne campylobacter og salmonella.

Lav dine egne grillspyd med smag

Brug grillspyd af træ, der har ligget i lage og trukket smag, som de afgiver til kød og grøntsager. Du kan være heldig at købe dem færdige. Ellers kan du selv lave dem. Det er nemt, og de kan gemmes i køleskabet, så de altid er klar til grillen.

Sådan gør du:

  1. Læg træspyd i vand i 20 min.
  2. Lav en lage af fx olie, citron, hvidløg, chili, salt og rosmarin. Men alt kan bruges – prøv fx olie og hvidløg til lammekød. Hæld lagen over i en plastikpose.
  3. Tag spyddene op af vandet, og tør dem af.
  4. Læg dem i lagen, luk plastikposen, og lad dem trække i ca. en time, før de skal bruges.

Ajourført november 2023

Mest læste artikler