De 5 bedste grilltips fra en grillnørd

Grill/Udekøkken

De griller året rundt, kender hver en lille fidus og elsker at fortælle om det - grillnørderne, kalder vi dem. Og på idényt har vi også vores egen grillnørd: Jan Olesen. Få de bedste tricks til årets grillsæson, hvor du blandt andet kan få at vide, hvorfor du skal teste en grilltang på dit håndled, inden du køber den.


En grillnørds bekendelser
Indrømmet! Jeg er en grillnørd, og jeg er stolt af det. Jeg elsker at lave mad over ild. Det hele begyndte med et hul i jorden, hvori jeg tændte et bål, ventede til der var gløder nok, og lagde så kød og kartofler på en rist fra et gammelt komfur over gløderne. En times tid gik med at flytte tingene rundt på risten, så det fik både direkte og indirekte varme, og så var det klar til at blive spist - og en grillnørd var født.

Grillnørdens bedste tips
Senere er det så blevet til en uendelig række af kassegriller, kuglegriller og meget andet sjov, som udfordrer min lyst til at lave lækker og velduftende mad over gløder og åben ild året rundt og i al slags vejr. Her får I mine fem bedste grilltips.

1. Hurtig optænding
Som alternativ til gasgrill og kul bruger en sand grillnørd selvfølgelig de store runde kokosbriketter, som er klar til brug på et minut og som holder sig varme i 40 minutter. Tid nok til at stege et par bøffer, grøntsagsspyd og andet godt.

2. Ikke alt for meget rengøring
Jeg bruger ikke meget tid på at gøre min grill ren. Og jeg bruger aldrig sæbe eller kemikalier, for så brænder mit kød alt for nemt på. I stedet renser jeg altid lige den opvarmede rist med et godt langt redskab med runde stålbørster, som kan nå helt ind over grillområdet uden jeg brænder fingrene. Herefter gnider jeg risten med en lille klud vædet i fx olivenolie.

3. Stik aldrig til din mad
Stegegafler er forbudt i nærheden af min grill! De prikker huller og slipper dermed for store mængder kødsaft og kraft ud! I stedet bruger jeg en palet eller en kraftig tang. Vil du være helt sikker på, at din tang kan klare jobbet, kan du teste den i butikken: Klem fat med tangen om dit håndled og pres til. Bøjer den, og kan du ikke mærke noget, bør du lade den ligge og vælge en, der er stærkere.

4. Tjek på varme og stegetider
Selvfølgelig bruger en grillnørd da stegetermometer oven i købet både digitalt og trådløst frem for et gammeldags, for så slipper jeg for hele tiden at åbne låget og lukke al den gode varme ud af grillen. Og når kødet så er perfekt stegt, får jeg en lille hilsen
i form af et bip.

5. Intervalstegning giver en perfekt steg
Det kan være svært at styre varmen i en grill og derfor også svært at lave en god steg. Men vælger du at intervalstege, dvs. at stegen hviler i det fri 2-3 gange under stegningen, bliver den medium stegt hele vejen igennem. Steg i 20 minutter, tag den ud, og lad den hvile i 20 minutter, steg videre i yderligere 20 minutter, lad den
hvile i 20 minutter, og tjek temperaturen. Giv den evt. det sidste, og lad den så hvile, uden den er overdækket, i 20 minutter mere.

Grill uden maveforgiftning
"Brug altid to fade - ét til råt og ét til stegt, to grilltænger - én til råt og én til stegt og vask hænder, når du har rørt ved råt kød". Sådan lyder Fødevarestyrelsens grillkampagne. Følger du rådene, har du god chance for at undgå maveforgiftning forårsaget af bakterierne campylobacter og salmonella. Ifølge Sundhedsstyrelsen får 40.000-80.000 personer hvert år sådan en infektion - særligt i grillsæsonen.

Lav dine egne grillspyd med smag

Brug grillspyd af træ, der har ligget i lage og trukket smag, som de afgiver til kød og grøntsager. Du kan være heldig at købe dem færdige. Ellers kan du selv lave dem. Det er nemt, og de kan gemmes i køleskab, så de altid er klar til grillen.

Sådan gør du:
1. Læg træspyd i vand i 20 min.
2. Lav en lage af fx olie, citron, hvidløg, chili, salt og rosmarin. Men alt kan bruges - prøv fx olie og hvidløg til lammekød. Hæld lagen over i en plastikpose.
3. Tag spyddene op af vandet, og tør dem af.
4. Læg dem i lagen, luk plastikposen, og lad dem trække i ca. en time, før de skal bruges.
26 maj 2011
0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

0

5 ting du bør overveje, inden du bygger et udekøkken

Når du realiserer drømmen om et udekøkken, er der en række praktiske ting, du bør overveje. Tænk eksempelvis over, om du vil tilberede...

0

Anna-Lise: Drømmen om et udekøkken – et jeg selv kan bygge

I maj eksploderer udelivet hjemme hos idényts chefredaktør, Anna-Lise. Den der umiskendelige duft af grill i næseborene, kombineret med det...

1

Grillopskrifter til sensommeren i haven

Der er stadig masser af kraft i sommeren, så du kan sagtens nyde grillmaden og haven i sensommeren. Her kommer lidt inspiration til anderled...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

0

Lækre og sunde opskrifter til grillen

Sund mad fra grillen - du kan sagtens tilberede sunde, farverige og velsmagende retter på din grill. Det kræver ikke mere arbejde, end det...

2

Tilbered juleanden og flæskestegen på grillen

Lad grillen overvintre på terrassen, for der er rigtig mange gode grillmiddage at hente her vinteren igennem. Og juleanden og flæskestegen...

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Grillet blåbærkylling

Grillen kan bruges til meget mere end bøffer og brød – det er budskabet i "Den store grillbog". Forfatteren, Paul Kirk, giver blandt andet...

0

Grill på nye måder

Tag grillen under armen, eller disk op med én per mand. Der er griller til hver en lejlighed.

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.