De 5 bedste grilltips fra en grillnørd

Grill og udekøkken

De griller året rundt, kender hver en lille fidus og elsker at fortælle om det - grillnørderne, kalder vi dem. Og på idényt har vi også vores egen grillnørd: Jan Olesen. Få de bedste tricks til årets grillsæson, hvor du blandt andet kan få at vide, hvorfor du skal teste en grilltang på dit håndled, inden du køber den.


En grillnørds bekendelser
Indrømmet! Jeg er en grillnørd, og jeg er stolt af det. Jeg elsker at lave mad over ild. Det hele begyndte med et hul i jorden, hvori jeg tændte et bål, ventede til der var gløder nok, og lagde så kød og kartofler på en rist fra et gammelt komfur over gløderne. En times tid gik med at flytte tingene rundt på risten, så det fik både direkte og indirekte varme, og så var det klar til at blive spist - og en grillnørd var født.

Grillnørdens bedste tips
Senere er det så blevet til en uendelig række af kassegriller, kuglegriller og meget andet sjov, som udfordrer min lyst til at lave lækker og velduftende mad over gløder og åben ild året rundt og i al slags vejr. Her får I mine fem bedste grilltips.

1. Hurtig optænding
Som alternativ til gasgrill og kul bruger en sand grillnørd selvfølgelig de store runde kokosbriketter, som er klar til brug på et minut og som holder sig varme i 40 minutter. Tid nok til at stege et par bøffer, grøntsagsspyd og andet godt.

2. Ikke alt for meget rengøring
Jeg bruger ikke meget tid på at gøre min grill ren. Og jeg bruger aldrig sæbe eller kemikalier, for så brænder mit kød alt for nemt på. I stedet renser jeg altid lige den opvarmede rist med et godt langt redskab med runde stålbørster, som kan nå helt ind over grillområdet uden jeg brænder fingrene. Herefter gnider jeg risten med en lille klud vædet i fx olivenolie.

3. Stik aldrig til din mad
Stegegafler er forbudt i nærheden af min grill! De prikker huller og slipper dermed for store mængder kødsaft og kraft ud! I stedet bruger jeg en palet eller en kraftig tang. Vil du være helt sikker på, at din tang kan klare jobbet, kan du teste den i butikken: Klem fat med tangen om dit håndled og pres til. Bøjer den, og kan du ikke mærke noget, bør du lade den ligge og vælge en, der er stærkere.

4. Tjek på varme og stegetider
Selvfølgelig bruger en grillnørd da stegetermometer oven i købet både digitalt og trådløst frem for et gammeldags, for så slipper jeg for hele tiden at åbne låget og lukke al den gode varme ud af grillen. Og når kødet så er perfekt stegt, får jeg en lille hilsen
i form af et bip.

5. Intervalstegning giver en perfekt steg
Det kan være svært at styre varmen i en grill og derfor også svært at lave en god steg. Men vælger du at intervalstege, dvs. at stegen hviler i det fri 2-3 gange under stegningen, bliver den medium stegt hele vejen igennem. Steg i 20 minutter, tag den ud, og lad den hvile i 20 minutter, steg videre i yderligere 20 minutter, lad den
hvile i 20 minutter, og tjek temperaturen. Giv den evt. det sidste, og lad den så hvile, uden den er overdækket, i 20 minutter mere.

Grill uden maveforgiftning
"Brug altid to fade - ét til råt og ét til stegt, to grilltænger - én til råt og én til stegt og vask hænder, når du har rørt ved råt kød". Sådan lyder Fødevarestyrelsens grillkampagne. Følger du rådene, har du god chance for at undgå maveforgiftning forårsaget af bakterierne campylobacter og salmonella. Ifølge Sundhedsstyrelsen får 40.000-80.000 personer hvert år sådan en infektion - særligt i grillsæsonen.

Lav dine egne grillspyd med smag

Brug grillspyd af træ, der har ligget i lage og trukket smag, som de afgiver til kød og grøntsager. Du kan være heldig at købe dem færdige. Ellers kan du selv lave dem. Det er nemt, og de kan gemmes i køleskab, så de altid er klar til grillen.

Sådan gør du:
1. Læg træspyd i vand i 20 min.
2. Lav en lage af fx olie, citron, hvidløg, chili, salt og rosmarin. Men alt kan bruges - prøv fx olie og hvidløg til lammekød. Hæld lagen over i en plastikpose.
3. Tag spyddene op af vandet, og tør dem af.
4. Læg dem i lagen, luk plastikposen, og lad dem trække i ca. en time, før de skal bruges.
26 maj 2011
0

Grillbriketter og grilltilbehør - find de lækre accessories

En elektrisk grillbørste, en wok til grillen eller briketter af kokos - se sæsonens lækre grillgear.

0

Guide til gode griller

Uhm.. Nu starter grillsæsonen, men hvilken slags grill er bedst. Der er rigtig mange grilltyper på markedet. Det, du skal tænke over, er,...

0

Gang i grillen - hver gang

Gløderne er helt centrale for en god grillmiddag. Se her, hvordan du får optimal udnyttelse af kul og briketter.

0

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

0

Tilbered desserten på grillen - få fem lækre opskrifter

Snobrød med marcipan, marinerede jordbær med grillet marcipan eller nougatblommer på grillen. Desserter kan sagtens tilberedes på grillen –...

0

Tips til en hyggelig grillfest

Det behøver ikke være dyrt eller besværligt at arrangere en sommerfest. Du kan låne dig til meget og lave resten selv. Planlægger du indkøbe...

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Sådan får du gang i grillen

Der er ikke noget som en god saftig bøf, stegt på en rygende varm grill, og der findes næppe noget hyggeligere end at samles omkring grillen...

0

Udekøkkenet er både praktisk og findes i mange prisklasser

Nyd sommeren og haven i fuld længde, lav mad udendørs sammen med familien, og spar de mange pendlerture fra havebordet til køkkenet.

1

Lækre grillopskrifter - svampetårn, æggekage og blåbærtærte

Portobellosvampe i tårn, æggekage med flæsk og blåbærtærte – det er alle retter, der sagtens kan tilberedes på grillen. Opskrifterne – dem...

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

0

Perfekt stegte grillbøffer - hele året

Lækkert kød af enhver art, aubergine-skiver med grillstreger, sprøde toast eller lune nanbrød. Den mobile grill Opti fra Tefal leverer det...

0

Pas på grillskader og brug af ild i haven

Hvert år kommer mange børn og voksne til skade, når der grilles eller hygges ved bålet i haven. Der sker også mange brandskader efter uheld...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.