Grill tager lidt længere tid om vinteren
Griller du om vinteren, eller når det er koldt og blæsende, kræver det ofte lidt mere tid og lidt mere varme, før maden er færdig. På kuglegrillen bør du anvende gode grillbriketter. Husk, at bruge ekstra briketter, hvis det er meget koldt.
Grillen skal stå i læ
Det bedste – både for grillen og for den, der skal passe den – er at stille grillen et sted med læ. Men selvfølgelig skal den ikke stå alt for langt fra døren. Hvis det blæser meget omkring grillen, kan briketterne brænde hurtigere af end normalt; så regn med at skulle efterfylde, hvis du griller i lang tid.
Sådan griller du julemiddagen!
Grillet and eller steg giver lidt udeaktiviteter midt i juletravlheden – og kan være med til at underholde de spændte børn. Anden bliver fantastisk sprød og flæskesværen er en sikker vinder.
Ingredienser til grillet and:
1 and på ca. 3 kg
Æbler, svesker
Salt og peber
Sådan gør du
Anden vaskes godt med koldt vand og duppes tør. Gnides både ind- og udvendigt med salt og peber. Hvis du ønsker at fylde den med æbler og svesker, gør du det nu.
Fars giver ekstra stegetid
Ønsker du at farsere anden, skal du regne med ekstra stegetid, så fyldet kan nå at gennemstege. Sæt anden op som ved ovnstegning.
Fedtet skal kunne løbe fra
Med en skarp kniv skærer du et fint snit i skindet mellem vinger og ryg, så overflødigt fedt kan løbe fra under stegning. Prik huller i skindet med en gaffel. Anden anbringes i en stegholder og sættes over indirekte varme på grillen. Den skal ligge på ryggen hele stegetiden.
Husk foliebakkerne
Sæt to store foliebakker på underste rist i grillen, så fedt og sky til sovsen opfanges. Hvis du vil være helt sikker på at have varme nok, kan du efterfylde med glødende briketter fra en halvt fuld grillstarter efter ca. en times grilltid. Husk også at flytte and og drypbakke i sikkerhed for flyveaske, før du efterfylder.
Stegetid
Mellem 1¾-2 timer – alt efter vægt – og om den er farseret. Når stegetermometeret viser 70°, er anden gennemstegt. Gås kan steges efter helt den samme opskrift.
Sprød flæskesvær i grillen!
- Rids flæskestegen sirligt. Snit kun i fedtet.
- Sværen gnides med rigeligt groft salt og smør, også ned imellem sværene. Lav en “pølse” af stanniol og læg den under stegen, så stegen kommer til at ligge lidt vinklet, og fedtet kan løbe fra sværen. Brug gerne en stegholder.
- Der må ikke være fordybninger på oversiden, hvor fedt og saft kan samle sig. Her bliver sværen ikke sprød.
- Steges ved indirekte varme i kuglegrill. En steg på 2-2 ½ kg skal grilles 70-90 minutter til sværen er sprød.
- Stegetermometeret skal vise 65° for medium stegt.
Opskrifterne er fra Glæsels Grillerier, Aschehough.
Læs også: Andesteg – sådan tilbereder du den dagen før
Læs også: Sådan laver du den perfekte andesovs