Tilbered juleanden og flæskestegen på grillen

Grill og udekøkken

Lad grillen overvintre på terrassen, for der er rigtig mange gode grillmiddage at hente her vinteren igennem. Og juleanden og flæskestegen kan sagtens tilberedes på grillen - få gode tips til, hvordan du gør.

Grill tager lidt længere tid om vinteren

Griller du om vinteren, eller når det er koldt og blæsende, kræver det ofte lidt mere tid og lidt mere varme, før maden er færdig. På kuglegrillen bør du anvende gode grillbriketter. Husk, at bruge ekstra briketter, hvis det er meget koldt.

Grillen skal stå i læ

Det bedste – både for grillen og for den, der skal passe den – er at stille grillen et sted med læ. Men selvfølgelig skal den ikke stå alt for langt fra døren. Hvis det blæser meget omkring grillen, kan briketterne brænde hurtigere af end normalt; så regn med at skulle efterfylde, hvis du griller i lang tid.

Sådan griller du julemiddagen!

Grillet and eller steg giver lidt udeaktiviteter midt i juletravlheden – og kan være med til at underholde de spændte børn. Anden bliver fantastisk sprød og flæskesværen er en sikker vinder.

Læs også: Lav et udekøkken – det her skal du overveje før anskaffelse

Ingredienser til grillet and:

1 and på ca. 3 kg

Æbler, svesker

Salt og peber

Sådan gør du

Anden vaskes godt med koldt vand og duppes tør. Gnides både ind- og udvendigt med salt og peber. Hvis du ønsker at fylde den med æbler og svesker, gør du det nu.

Læs også: Undgå mavepine og brand, når du griller

Fars giver ekstra stegetid

Ønsker du at farsere anden, skal du regne med ekstra stegetid, så fyldet kan nå at gennemstege. Sæt anden op som ved ovnstegning.

Fedtet skal kunne løbe fra

Med en skarp kniv skærer du et fint snit i skindet mellem vinger og ryg, så overflødigt fedt kan løbe fra under stegning. Prik huller i skindet med en gaffel. Anden anbringes i en stegholder og sættes over indirekte varme på grillen. Den skal ligge på ryggen hele stegetiden.

Husk foliebakkerne

Sæt to store foliebakker på underste rist i grillen, så fedt og sky til sovsen opfanges. Hvis du vil være helt sikker på at have varme nok, kan du efterfylde med glødende briketter fra en halvt fuld grillstarter efter ca. en times grilltid. Husk også at flytte and og drypbakke i sikkerhed for flyveaske, før du efterfylder.

Læs også: Fra nybegynder til grillmester

Stegetid

Mellem 1¾-2 timer – alt efter vægt – og om den er farseret. Når stegetermometeret viser 70°, er anden gennemstegt. Gås kan steges efter helt den samme opskrift.

Sprød flæskesvær i grillen!

    • Rids flæskestegen sirligt. Snit kun i fedtet.

    • Sværen gnides med rigeligt groft salt og smør, også ned imellem sværene. Lav en “pølse” af stanniol og læg den under stegen, så stegen kommer til at ligge lidt vinklet, og fedtet kan løbe fra sværen. Brug gerne en stegholder.

    • Der må ikke være fordybninger på oversiden, hvor fedt og saft kan samle sig. Her bliver sværen ikke sprød.

    • Steges ved indirekte varme i kuglegrill. En steg på 2-2 ½ kg skal grilles 70-90 minutter til sværen er sprød.

  • Stegetermometeret skal vise 65° for medium stegt.

 

Opskrifterne er fra Glæsels Grillerier, Aschehough.

 

 
15 oktober 2007
0

10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Her er løsningen på 10 ting, der kan gøre en ellers hyggelig grillaften til en pestilens. Med disse 10 greb får du meget mere aroma ind i...

0

Fra nybegynder til grillmester

Bliv villavejens grillmester i år. Vi giver dig de smagfulde tricks.

0

Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig...

0

Test: Vælg den rigtige grillbriket til en perfekt grillaften

En grillbriket er ikke bare en grillbriket. idényts grillnørd har testet seks af de nyeste grillbriketter i sin kuglegrill – og selvom der...

0

Undgå mavepine og brand, når du griller

Lige nu bliver mange af vores måltider lavet udendørs. Intet er bedre, men glem ikke de tre vigtigste grillråd og pas på gasblusset i udendø...

0

NU skal vi grille

Varmrøget laks, pulled pork og langtidsstegt svinekød er årets hotte retter fra grillen. En Smoker er perfekt – men retterne kan også lykkes...

1

ADVARSEL: Din FYRKAT grill kan bryde i brand

Har du en FYRKAT picnic grill, må du ikke tænde op i den, før du har modtaget en ny indsats til grillen.

12

Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

idenyts grillnørd Jan Olesen har testet fem forskellige stegetermometre til grill og ovn. Der findes flere forskellige typer - trådløse,...

0

Lækre og sunde opskrifter til grillen

Sund mad fra grillen - du kan sagtens tilberede sunde, farverige og velsmagende retter på din grill. Det kræver ikke mere arbejde, end det...

0

Pas på maden i varmen

Jo varmere vejr, jo flere bakterier. Hold maden kold længst muligt, så grill og picnic ender godt.

0

Grillet blåbærkylling

Grillen kan bruges til meget mere end bøffer og brød – det er budskabet i "Den store grillbog". Forfatteren, Paul Kirk, giver blandt andet...

0

Grill på nye måder

Tag grillen under armen, eller disk op med én per mand. Der er griller til hver en lejlighed.

0

Grillet mørbrad

Invitér til studentergilde eller bålfest, og server kolde drinks og mad, der smager af sol og sommer. Læg din mørbrad på grillen – det...

0

Grillet hummer

Når der også skal være tid til gæsterne, er hummeren festlig og let at lave.

0

Culottesteg på grillen

Den traditionelle steg tilberedt på grillen - sådan gør du. Her er opskriften og stegtiderne til både okseculotte og kalveculotte. Og så...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.