Slå græsset på den rigtige måde og på de rette tidspunkter

Græsplæne

En god plæneklipper-teknik er vejen til en smuk græsplæne. Lær at slå græsset med den rette tæthed, så det bliver stærkt og modstandsdygtig mod sygdomme. Se også, om man stadig kan slå græs i oktober måned.

Se også, hvornår du sidste gang skal klippe græs.
Se også, hvornår du sidste gang skal klippe græs. Foto: iStock

Slår du græsset for tæt, svækkes rodnettet

Klipper du græsset for tæt, vil planten automatisk reducere rodnettet, og så svækker du din plæne. Græsset bliver mindre modstandsdygtig over for sygdomme og dårligere til at stå igennem tørkeperioder. Som tommelfingerregel skal du starte plæneklipperen, når græsset er 4-5 cm højt, og klippe det ned til ca. 3 til 3,5 cm. Men du må aldrig klippe mere end en tredjedel af græssets længde på én gang, så tager du for meget kraft fra planterne.

Slå græs ad flere gange, hvis plænen er blevet "langhåret"

Det princip gælder også, når du kommer hjem til en "langhåret" græsplæne efter ferien. Den skal klippes ned ad flere gange, så her skal du sætte plæneklipperen i øverste hak, første gang du slår plænen. Klippehøjden bør også varieres, så du hæver den i starten og slutningen af sæsonen. Opstår der en længere tørkeperiode midt på sommeren, kan du med fordel hæve klippehøjden igen for at hjælpe græsset igennem.

Tre græsproblemer - og løsningen på dem

1. Vissent græs - græsset kommer igen med regnen

Hvis græsset tørrer totalt ind under en hedebølge i foråret eller midt på sommeren – så nyd sommeren på din gule plæne, for græsset kommer igen af sig selv, så snart der kommer regn. Er du træt af den vissengule plæne, kan du efterså med mikrokløver i august. De små kløvere bevarer den grønne farve længere, når det bliver tørt.

2. Gule pletter - svampesygdommen rødtråd

Har du kedelige gule pletter i din græsplæne sidst på sommeren, er der stor sandsynlighed for, at det er svampesygdommen rødtråd. Den kommer, hvis græsset mangler lidt gødning, og problemet løses derfor let ved at give lidt ekstra gødning først i august: ca. 2.5 kg/100 m2. 

3. Ukrudt i græsset - lug ud i græsset eller slå det

Ukrudt, der danner en flad bladroset (tusindfryd, vejbred, skræppe, mælkebøtte osv.) har vækststed under græssets klippehøjde, så dem bør du stikke skråt ned under hver roset, sådan at de kan lempes op, hvis du vil af med dem. Mere opret ukrudt som fuglegræs, ærenpris, storkenæb osv. har vækststed over græssets klippehøjde, så dem kan du nøjes med at slå sammen med græsset. 

Læs også:

Hvilken rengøringstype er du?

TAG TESTEN: Kan du ikke tåle, at det roder det mindste, eller rager det dig en høstblomst? Folk har forskellige strategier, når det kommer...

Vælg plæneklipper - rotor- eller cylinderklipper

Der findes to typer plæneklippere: rotorklippere og cylinderklippere. Hvis rotorklipperens vinge er slidt uskarp eller er ødelagt af sten, vil det gå hårdt ud over græstoppene. Cylinderklippere har vandret kørende, spiralsnoede skær, der klipper græsset af. Det giver den flotteste klipning uden flossede toppe. Cylinderklipperen kræver naturligvis også vedligeholdelse, skæret skal være skarpt for at klippe græsset rent.

Hvor sent kan man slå græs?

Du skal stoppe med at gøde og slå græs i tide. På et tidspunkt kan det faktisk ikke betale sig længere at gøre det. Når temperaturen i jorden falder til 6-7 grader, hører græsset nemlig op med at gro.
  
Normalt skal du slå græsset sidste gang i oktober måned. Hvis efteråret er lunt, kan det nogle gange komme på tale at slå græs helt ind i begyndelsen af november måned. Som tommelfingerregel kan du nogenlunde gå ud fra, at sidste klip af græsplænen falder sammen med slutningen af børnenes efterårsferie.
  
Husk også at rive bladene af plænen for at undgå sneskimmel hen over vinteren. Sørg også for ikke at slå græsset som en golfbane sidste gang i løbet af sæsonen, du er ude med plæneklipperen.
18 maj 2017
Mere om Græsplæne

Kan man slå græs når græsset er vådt?

Græsplæne Sund fornuft siger NEJ, men er det så enkelt? Og hvad skal man gøre, når der ikke er nogen vej udenom? Her er 7 gode råd til regnvejrsklipperen.

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Græsplæne Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

Stiga Autoclip-serie sikrer dig, at plænen altid er trimmet.
Denne artikel er sponsoreret

Brug robotklippere - så er plænen altid trimmet

Græsplæne Stigas Autoclip-serien sikrer dig, at plænen altid er trimmet – uden at du behøver at røre en finger. Med Autoclip robotklippere er det...

Planlæg din plæne

Græsplæne Forarbejdet er altafgørende, når du anlægger den græsplæne, som skal være havens gulvtæppe.

Anlæg en ny plæne

Græsplæne Få opskriften på, hvordan du får en ny og smuk græsplæne i haven.

Frisk græsplæne med de rette græsfrø og vedligehold

Græsplæne Hvilken græsblanding du bruger til din grund er ikke helt lige meget. Der er forskel på de forskellige typer græsfrø som fx engrapgræs og...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Græsplæne Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling og en saftig grøn græsplæne på én gang – altså næsten.

Forny græsplænen med en eftersåning i september

Græsplæne Eftersåning en gang om året forynger og forskønner din græsplæne og giver den fornyet kampkraft til at modstå mos og mælkebøtter. Det bedste...

Test: Benzindrevne plæneklippere

Græsplæne Plæneklipperen med benzinmotor er det sikre valg. Den kan klare det meste, kræver ingen ledning eller opladning af batterier. Hæld benzin...

Sådan fjerner du mos fra din græsplæne

Græsplæne En mild vinter giver mosset gode vilkår, og mange haveejere døjer nu med mosfyldte plæner.  

Få tjek på din græsplæne, så den bliver tæt og frodig

Græsplæne Græsplænen fungerer bedst, når græstæppet er helt tæt og frodigt. Så er risikoen for fredsforstyrrere som mos, ukrudt og svampesygdomme...

Reparation af græsplænen

Græsplæne Græsplænen i Lotte Bjarkes have er ikke så pæn efter muldvarpe-besøg i løbet af vinteren. Derfor har hun repareret de bare pletter – læs om...

Visne blade er guld værd

Græsplæne Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Byg dine egne græsmænd

Græsplæne Tag en slapper på græsplænen, før du bygger dine egne græsmænd.

7 trin til en flot græsplæne

Græsplæne Brug plænegødning rigtigt og få en sund stærk og mørkegrøn græsplæne. Det er en 7-trins plejekur, der styrker græsset og samtidig svækker...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.