Græsplæne på rekordtid

Græsplæne

Der er mange gode grunde til at vælge rullegræs. Den væsentligste er, at plænen “er der med det samme” – grøn og frodig og lige til at nyde. Få en grøn græsplæne på en eftermiddag – se her hvordan.


Slip for slåskampen med ukrudtet
Rullegræsset har allerede fra starten et solidt forspring frem for ukrudtet, som ofte kræver kamp til stregen, mens en sået græsplæne vokser op. Rulleplænen er nem at etablere – selve græsrullerne kan du lægge på plads på en eftermiddag.

Forbered jorden
Første trin er selve forberedelsen af jorden, og den forgår på samme måde, som hvis du skulle så græsset: Hvis jorden er kørt sammen af maskiner ved byggeriet, skal den grubbes eller evt. graves igennem.

Fjern gammelt ukrudt
Herefter skal familien i gang med river og trillebøre og fjerne al ukrudt, kvikgræsrødder, sten og græstotter, så jorden bliver plan og gennemarbejdet.
Jorden må ikke være for løs, da den så senere vil sætte sig under græsset. Derfor skal arealet tromles let, eller allerbedst trædes til, før græsset rulles ud.

Gamle ujævnheder skal fjernes
Husk ved overgang til fliser eller andre belægninger at regne med, at græstørven er ca. halvanden cm tyk. Og ja – her er ingen tryllerier. De ujævnheder, der findes på arealet, vil kunne ses på plænen, så det er her i forarbejdet, at I sikrer det flotte slutresultat.

Gennemvand jorden i et døgn

Er jordstykket meget tørt, er det vigtigt, at jorden bliver gennemvandet ca. et døgn inden græsset lægges ud. Når græsset først ligger der, er det vanskeligt at få den underliggende jord fugtig nok, og jorden vil kunne suge vandet ud af græsmåtterne, så græsset tørster.
Endelig skal jordstykket gødes – brug 2-3 kg NPK-gødning (14-3-15) pr. 100 kvadratmeter græsplæne.

Græsset må ikke ligge
Andet trin er behandlingen. Først når jordstykket er helt klart, kan græsset lægges ud. Og derfor kræver rullegræs timing, for hvis det ligger for længe og venter i rullerne, brænder de små planter sammen og dør.

Skal lægges indenfor to døgn
Vent eventuelt med at bestille græsset, til arealet er helt klart. Fra otte timer til to døgn afhængigt at vejret og transporttiden, har I, fra rullerne ankommer med fragtmanden, til alt græs skal være rullet ud. Det græs, der skal bruges sidst, har bedst af at blive lagt i læ og skygge for at mindske udtørring og opvarmning. Ser rullerne tørre ud, når I får dem, har de godt af en let overbrusning med koldt vand.

Rullegræs findes i forskellige sorter
Ligesom for græsfrø findes rullegræs i forskellige sorter.
I kan vælge mellem græs til almindelig brug, til skygge og en blanding med mikrokløver, der er langsomt voksende, og som holder sig grøn i tørkeperioder. Spørg i plantecentret.
Tid til at rulle det ud
Tredje trin er at rulle græsset ud. Det er nemmest at begynde at lægge rullerne langs den længste lige kant og arbejde sig videre derfra. Læg banerne i forbandt (så banerne ender forskellige steder), det giver det pæneste resultat.
Med en skarp spade og en god skarp kniv er det nemt at skære enderne og siderne til.

Brug en trillebør, hvis der er meget græs

Hvis I har en rigtig stor græsplæne, vil det være en fordel at kunne køre rullerne ind på en trillebør. Det gør I bedst ved at lægge køreplader ud over det græs, der allerede er lagt – så kører I ikke spor i underlaget.
Fyld samlinger med topdressing
Eventuelle sprækker og småhuller i samlingerne udfyldes med en såkaldt topdressing – en blanding af sand, kompost og græsfrø. 3-4 mm topdressing er ofte tilstrækkeligt. Brug bagsiden af en rive til at jævne få sandet ned i samlingerne.

Græsset skal slå rod
Tjek om græsset slår rod
Fjerde trin er at sikre, at rullegræsset slår rod og får kontakt med den underliggende jord. Begynd med at tromle plænen, og det skal foregå lige efter, at plænen er lagt – og inden første vanding.

Hold øje med plænen, den skal vandes rigeligt
Bagefter skal græsset passes med vand. Faktisk er rigeligt vand en forudsætning for et godt resultat. Vand første gang umiddelbart efter græsset er lagt ud og trykket fast. Herefter skal græsset og jorden under det, løbende holdes fugtigt indtil græsmåtterne er groet fast.

Hvor tit skal der vandes
Hvor meget og hvor tit, der skal vandes, afhænger af vejret. I varmt og blæsende vejr sker udtørringen overraskende hurtigt. Under almindelige vejrbetingelser vil en retningslinje være, at I vander med 15-20 mm vand hver anden eller tredje dag og gradvis forlænger intervallerne i takt med, at græsset gror fast.

Jorden skal være fugtig
Princippet er, at der skal vandes så meget, at vandet trænger igennem græsmåtten, så jorden under bliver fugtig. Men der må aldrig blive sjappet. Gød igen, som da du klargjorde jorden, tre uger efter du har lagt græsset.

Hvornår er det bedst?
Rullegræs lægges allerbedst i august-september, hvor jorden er lun, og hvor der normalt er masser af regn. I princippet kan græsset rulles ud fra april til november, blot det passes med vanding i tørre perioder, indtil rødderne har ordentligt fat.
Rullegræs kan overhovedet ikke etablere sig i frostvejr.

Problemknuseren
Inden for ca. 8-10 dage skal du kunne se små nye hvide rødder, når du vipper kanten af en græsmåtte op. Er dette ikke tilfældet, bør vandingen tjekkes. Græstørv, der ligger i skygge, vil danne rødder meget langsomt – om overhovedet. Undgå derfor at lægge rullegræs i dyb skygge.

Pas på – undgå belastning de første uger
Undgå kraftig belastning af græsset de første to til tre uger. I må gerne færdes på det – men undgå fodbolddrenge og ivrige hunde.
18 maj 2009
0

Anlæg en ny plæne

Få opskriften på, hvordan du får en ny og smuk græsplæne i haven.

0

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling...

0

Planlæg din plæne

Forarbejdet er altafgørende, når du anlægger den græsplæne, som skal være havens gulvtæppe.

11

Test: Benzindrevne plæneklippere

Plæneklipperen med benzinmotor er det sikre valg. Den kan klare det meste, kræver ingen ledning eller opladning af batterier. Hæld benzin...

5

Frisk græsplæne med de rette græsfrø og vedligehold

Hvilken græsblanding du bruger til din grund er ikke helt lige meget. Der er forskel på de forskellige typer græsfrø som fx engrapgræs og...

Denne artikel er sponsoreret.

Brug robotklippere - så er plænen altid trimmet

Stigas Autoclip-serien sikrer dig, at plænen altid er trimmet – uden at du behøver at røre en finger. Med Autoclip robotklippere er det...

1

Forny din græsplæne ved at fjerne mos og ukrudt

Skranter græsset i din græsplæne, mens mos og ukrudt har kronede dage, så er det tid til at starte græsplænens foryngelseskur. Den går...

1

Få tjek på din græsplæne, så den bliver tæt og frodig

Græsplænen fungerer bedst, når græstæppet er helt tæt og frodigt. Så er risikoen for fredsforstyrrere som mos, ukrudt og svampesygdomme...

2

Hold bedene lugefri hele sommeren med en effektiv kant mellem græs...

Græs breder sig dybt ind i blomsterbedene, hvis ikke det bliver holdt på plads. Kanter er sagen, hvis du ikke vil luge græs væk hele sommere...

1

Så en ny græsplæne, og undlad at vande den

Græsfrø er 2-3 uger om at spire, hvis de holdes konstant fugtige. Det er stort set umuligt at overholde selv ved flittig vanding. Så lad...

0

Sidste klip til græsplænen

I oktober er nætterne blevet kølige, og dagen er aftaget med mange minutter. Det betyder at væksthastigheden på græsplænen langsomt aftager,...

0

Grønt græs på plænen

Gode græsfrø, let gødning og korrekt klipning gør underværker på græsplænen.

0

Nyd den gule og tørre græsplæne

Selv om græsplænen er gul og tør og skriger på vand, skal du ikke begynde at hælde de dyre dråber ud i haven – heller ikke hvis du lige har...

2

Svamp i græsset

Gule pletter i din græsplæne kan være svamp. Hvis din plæne mangler kvælstof, giver du svampesygdommen rødtråd gode betingelser.

0

Byg dine egne græsmænd

Tag en slapper på græsplænen, før du bygger dine egne græsmænd.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.