7 trin til en flot græsplæne

Få en flot græsplæne med denne 7-trins plejekur, der styrker græsset og samtidig svækker mosset.

Pæn og flot grøn græsplæne

En grøn og flot græsplæne er enhver haveejers stolthed og glæde. Men som de fleste ved, kommer en pæn græsplæne ikke af sig selv. Start plejen af din plæne allerede i foråret med disse syv trin. På med havehandskerne!

7 trin: Sådan får du en pæn græsplæne

  1. Luft græsplænen
  2. Fjern mos i græsplænen
  3. Så nye græsfrø i græsplænen
  4. Giv en god organisk plænegødning
  5. Regulér surhedsgraden med havekalk
  6. Klip græsset – men ikke for kort
  7. Afklip og nedfald i okober og november

1. Luft græsplænen

Start foråret med at lufte jorden godt igennem. Træd en gravegreb ned i den kompakte jord og vrik og bræk den frem og tilbage. Derved opstår lufthuller i græsplænen, og dem skal der gerne være minimum 30 cm i mellem, som jorden giver sig. Det er et stort stykke arbejde, men det betaler sig og skal gentages efter behov for at få luft i jorden og for at bortledt overfladevand ned til vækstlaget.

2. Fjern mos

Herefter skal du fjerne mosset i din græsplæne med en rive. Behandl græsplænen med en vertikalskærer eller en mos-opriver, som kan lejes, købes eller lånes. Maskinen fjerner mos og skærer ned i græssets rodnet (maks. 3 mm), så det tyndes ud, bliver mindre tæt og giver plads til nye skud. Uden mos bliver der gode vækstbetingelser for et nyt, robust rodnet. At ruske op i græssets rødder med vertikalskærer kan gentages flere gange i løbet af sæsonen, dog ikke i tørkeperioder. Da mos trives bedst i skygge, kan du overveje at fælde eller beskære de mest skyggende træer og buske.

Vand derefter med en tynd opløsning af et mosbekæmpelse-middel. Det fås i udgaver, der ikke indeholder skadelige kemikalier – det vil modvirke, at mosset kommer igen.

3. Så nye græsfrø og få en pæn græsplæne

Genopret græsplænen med eftersåning af græs. Resultatet bliver endnu bedre, hvis du blander græsfrøene med lidt jord og sand. Da græsfrø har brug for fugt og varme for at spire, skal du vente med at så, til jorden er 12-15 grader varm. Husk at købe en god kvalitet langsomt voksende græsfrø – det lønner sig senere.

Spred sand på plænen

Tilføj maksimalt en halv cm sand, hvis der er eftersået med græsfrø på plænen, eller for at oprette ujævnheder. Sandet fordeles ud på plænen med bagsiden af en rive. Derved bliver jorden omkring græsset mere porøs, og når græsfrøene dækkes fås en bedre spiring.

Få en flot græsplæne med eftersåning
Foto: Getty Images

Læs også: Ny græsplæne – så selv, eller vælg rullegræs

5. Giv en plænegødning

Hvis du har valgt en god langtidsvirkende organisk gødning, er det kun nødvendigt at gøde din græsplæne to gange om året. Forår og sensommer (evt. tre gange om året, hvis jorden er meget sandet). Hvis man bruger opsamler på sin plæneklipper, skal man bruge dobbelt så meget gødning, da græsafklippets næringsstoffer mangler.

Plænegødning består populært sagt af:

  1. Kvælstof (N for Nitrogen), der får græsset til at vokse sig stærkt og mørkegrønt.
  2. 
Fosfor (P), der stimulerer rødderne og
  3. 
Kalium (K) der er afgørende for fotosyntesen og styrker græssets generelle sundhed.

Vælger du en langtidsvirkende organiske plænegødning med tilsatte mikroorganismer, vil de hurtigt nedbryde afklippet græs. Samtidig styrker de røddernes evne til at optage vand og næring. Gødningen frigives langsomt i takt med, at græsset har brug for det. Det organiske materiale er med til at forbedre jordens struktur. Samtidig skal græsset ikke slås så ofte.

6. Regulér surhedsgraden med havekalk

Græsset klarer sig bedst i en ’neutral’ jord med en pH-værdi omkring 6-7. Mos stortrives til gengæld på en jord, der er lidt sur. Behovet for at berige plænen med kalk afhænger af jordbundens surhed, så tag en jordbundsprøve og få svar på om der er behov for kalk eller ej. Testsæt kan købes på planteskoler, i byggemarkeder eller på nettet.

Hvis det er nødvendigt, kan du med plænegødningen gøre jorden lidt mere basisk. Dermed forbedrer du græssets vækstbetingelser, blot ved at give den et drys havekalk.

Læs også: Husk gødning til dine krukker

7. Klip græsset – men ikke for kort

Om foråret og efteråret er 3-4 cm en god klippehøjde. Hvis temperaturen i løbet af sommeren stiger til over 25 grader, kan du redde din græsplæne mod udtørring ved at sætte græsslåmaskinens klippehøjde op til 6 cm. Højere græs vil nemlig sætte tilsvarende længere rødder. Det vil gøre det i stand til bedre at klare en periode med tørke.

7 trin til en flot græsplæne
Foto: Getty Images

Læs også: Sådan fjerner du ukrudt i græsplænen

8. Brug kompost som plænegødning

Afklip og nedfald i okober og november

Ved græssets sidste tre klipninger i oktober-november skal græsafklip og visne blade rives væk for at forebygge sneskimmel i vintermånederne. Alternativt kan du også køre de nedfaldne blade over med plæneklipperen. Så vil de hurtigt blive nedbrudt til dejlig jordforbedrende kompost. Jordens struktur kan yderligere forbedres ved at udlægge et tyndt lag muld eller kompost og evt. et drys havekalk. Gør dette efter sidste klipning og senest i december.

Her finder du tips til hvordan du selv laver din egen kompost. Læs også, hvordan du lægger rullegræs på den rigtige måde

Denne artikel er opdateret den 8. januar 2024.

Mest læste artikler