Forny din græsplæne ved at fjerne mos og ukrudt

Græsplæne

Skranter græsset i din græsplæne, mens mos og ukrudt har kronede dage, så er det tid til at starte græsplænens foryngelseskur. Den går ganske enkelt ud på at skabe de allerbedste betingelser for græsset - så det får overtaget i forhold til mos og ukrudt.

Foto: Lise Mortensen Høy


Mos i græsplænen kan nemt rives bort

Mos er nemmest at bekæmpe. Det har næsten ikke noget rodnet og kan nemt rives bort, når det er løsnet med plænelufteren. En plænelufter er en motoriseret mosfjerner og fås hos de fleste forhandler af havemaskiner. En håndholdt rive er selvfølglig også en mulighed, hvis du vil af med mosset. 

Ukrudt er svær at få bugt med

Ukrudt er lidt mere besværligt at få bugt med. En tur med plænelufteren svækker planterne væsentligt, og giver dermed græsset bedre betingelser for at få overtaget. De drilske mælkebøtter bør dog altid stikkes og luges ud. 

Godt af at blive behandlet med plænelufteren

Omvendt har græsset ligefrem godt af at blive behandlet med plænelufteren. Dels skærer den græssets udløbere over – hvad der får græsset til at blive tættere, fordi det straks danner nye udløbere. Dels løsner processen bunden af græsplænen.

Bioklip danner svampet filtlag

Bioklip kaldes også multiklip. Det er en ny miljøvenlig funktion på nyere græsslåmaskiner. Med bioklip findeles græset, hvor efter det pustes ned i plænen. Her ligger det så og formulder stille og roligt på plænen.
Risikoen ved bioklip er, at der kan dannes et svampet filtlag, der med tiden gør det svært for plænen at ånde. Men husk, så snart der er bare pletter i plænen dér, hvor du har fjernet ukrudt eller mos, så kan problemet altid løses ved at så nyt græs på plænen.

Gentag processen i tre-fire år

Jord står ikke bart i ret lang tid. Sørger du ikke for, at det er græsfrøene, der får fat, vil ukrudtet hurtigt fylde hullerne ud. Gentager du processen i tre-fire år, vil du år for år kunne glæde dig over, at plænen bliver flottere og tættere.

Græsplænen bliver udskiftet gradvist

Når du skal fylde de bare huller ud, har du samtidig mulighed for gradvist at udskifte græsset i din plæne til en ny, langsomtvoksende sort – med alle de egenskaber, du gerne vil have i din græsplæne. Men husk, vedligeholdelsen stopper aldrig – græs skal passes og plejes årligt, ligesom alle andre planter i haven. 
  
Hvornår skal hækkes klippes?

Krads mos og ukrudt løs

Plænelufteren - eller vertikalskæreren, som den også kaldes - er første skridt, når din græsplæne skal have en skønhedsbehandling.

Plænen skal være helt tætklippet og tør, når du slipper plænelufteren løs. Kør først frem og tilbage og herefter vinkelret på de første baner. Til sidst skal du køre på kryds og tværs, til du har været alle steder fire til seks gange. Bliv ved, til du med fingrene kan fjerne alt mosset.

Rigtige knive

Det er vigtigt, at plænelufteren har en kraftig motor, så den rent faktisk har kræfter til at løsne mos og ukrudt helt ned i jorden. Skæret skal være rigtige knive - ikke fjedre. Indstil højden, så knivene kradser et par millimeter ned i jorden.

Derefter skal alt løst mos og græs rives bort. Brug en rigtig græsrive og riv på tværs af den sidste bane fra plænelufteren. Saml mosset i plastik- eller papirssække, og fjern det.

Eftersåning af nyt græs

Nu er det tid at så – og det er her, du gradvist kan få nye gode egenskaber ind i din græsplæne. Vælg en frøblanding, der er beregnet til vedligeholdelse. Det betyder først og fremmest, at den spirer hurtigt. Det er vigtigt i konkurrencen med ukrudtet.

Læs også: Havens smukke kornel

Spirer efter 8 dage

De hurtigste græsarter spirer efter otte dage. Men tjek også, at græsfrøene har alle de andre gode egenskaber, du gerne vil have fornyet din græsplæne med. Spred frøene over hele plænen - dosér efter, hvor store bare pletter der er i plænen.  

Læs Idényts store test af kompostkværne

Gød med let hånd

Endelig skal plænen gødes. Hæld gødningen op i en spand, og spred det i lange kast - op til 6-7 meter - ud over plænen.
Kast ud over det samme område fra forskellige vinkler, så fordeler du gødningen bedst. En gødningsspreder er god - den sikrer en jævn fordeling og den rigtige dosering.

Græsset skal tørre først

Det er vigtigt, at du gøder, når græsset er tørt, og aldrig tilfører mere gødning, end brugsanvisningen foreskriver. Med for meget gødning vil græsplanterne vokse så hurtigt, at plænen bliver tynd i bunden - hvilket forbedrer forholdene for mos og ukrudt, og det er jo ikke meningen.

Læs også: Utætte vinduer - sådan reparerer du dem

Nem løsning

Du kan købe en blanding af græsfrø og gødning i en praktisk strøpose, der gør det enkelt at efterså og gøde i én og samme proces.

9 april 2008
0

7 trin til en flot græsplæne

Du får her hemmeligheden ved en sund, stærk og mørkegrøn græsplæne. Det er en 7-trins plejekur, der styrker græsset og samtidig svækker...

0

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling...

0

Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Chefredaktør, Anna-Lise, synes det er skønt at komme hjem, smide frakken og arbejdstøjet og rykke ud i haven. Følelsen af fri er det bedste,...

6

6 tips til grønnere græs

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative...

0

Reparation af græsplænen

Græsplænen i Lotte Bjarkes have er ikke så pæn efter muldvarpe-besøg i løbet af vinteren. Derfor har hun repareret de bare pletter – læs om...

1

Forårskur til græsplænen og andre gøremål i marts

Græsplænen ser lidt kvæstet ud oven på vinteren men får hurtigt nyt liv, hvis du tager hånd om den nu. Du skal bl.a. rive den og sørge for...

6

Vælg den rigtige plæneklipper

Om din nye plæneklipper skal være en gammeldags håndskubber, en elektrisk maskine, en robot eller en traktor er blandt andet afhængigt af...

1

Vælg en græsplæne der passer til dine behov

En græsplæne kræver pleje, men du kan selv bestemme, hvor meget tid du vil bruge på den, alt efter hvilken type græsplæne, du vælger. Nogle...

1

Få tjek på din græsplæne, så den bliver tæt og frodig

Græsplænen fungerer bedst, når græstæppet er helt tæt og frodigt. Så er risikoen for fredsforstyrrere som mos, ukrudt og svampesygdomme...

0

Sidste klip til græsplænen

I oktober er nætterne blevet kølige, og dagen er aftaget med mange minutter. Det betyder at væksthastigheden på græsplænen langsomt aftager,...

0

Anlæg en ny plæne

Få opskriften på, hvordan du får en ny og smuk græsplæne i haven.

0

Sjov på plænen

Gæt en gåde(se svarende nederst på siden...)1. Hvad er det, der går op og ned samme tid?2. Hvad er det, som er grønt og sidder i hjørnet?...

0

Romantisk blomstereng i græsplænen

En blomstereng til foråret er en meget romantisk tanke. Ønsker du dig også en vild og anderledes plæne, så er det i sensommeren, du skal...

0

Planlæg din plæne

Forarbejdet er altafgørende, når du anlægger den græsplæne, som skal være havens gulvtæppe.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.