Forny din græsplæne ved at fjerne mos og ukrudt

Græsplæne

Skranter græsset i din græsplæne, mens mos og ukrudt har kronede dage, så er det tid til at starte græsplænens foryngelseskur. Den går ganske enkelt ud på at skabe de allerbedste betingelser for græsset - så det får overtaget i forhold til mos og ukrudt.

Foto: istockphoto

Mos i græsplænen kan nemt rives bort

Mos er nemmest at bekæmpe. Det har næsten ikke noget rodnet og kan nemt rives bort, når det er løsnet med plænelufteren.
 
En plænelufter er en motoriseret mosfjerner og fås hos de fleste forhandlere af havemaskiner.
 
En håndholdt rive er selvfølglig også en mulighed, hvis du vil af med mosset. 

Ukrudt er svær at få bugt med

Ukrudt er lidt mere besværligt at få bugt med. En tur med plænelufteren svækker planterne væsentligt, og giver dermed græsset bedre betingelser for at få overtaget.
 
De drilske mælkebøtter bør dog altid stikkes og luges ud. 

Godt af at blive behandlet med plænelufteren

Omvendt har græsset ligefrem godt af at blive behandlet med plænelufteren. Dels skærer den græssets udløbere over – hvad der får græsset til at blive tættere, fordi det straks danner nye udløbere. Dels løsner processen bunden af græsplænen.

Bioklip danner svampet filtlag

Bioklip kaldes også multiklip. Det er en ny miljøvenlig funktion på nyere græsslåmaskiner. Med bioklip findeles græset, hvor efter det pustes ned i plænen. Her ligger det så og formulder stille og roligt på plænen.
 
Risikoen ved bioklip er, at der kan dannes et svampet filtlag, der med tiden gør det svært for plænen at ånde.
 
Men husk, så snart der er bare pletter i plænen dér, hvor du har fjernet ukrudt eller mos, så kan problemet altid løses ved at så nyt græs på plænen.

Gentag processen i tre-fire år

Jord står ikke bart i ret lang tid. Sørger du ikke for, at det er græsfrøene, der får fat, vil ukrudtet hurtigt fylde hullerne ud. Gentager du processen i tre-fire år, vil du år for år kunne glæde dig over, at plænen bliver flottere og tættere.

Græsplænen bliver udskiftet gradvist

Når du skal fylde de bare huller ud, har du samtidig mulighed for gradvist at udskifte græsset i din plæne til en ny, langsomtvoksende sort – med alle de egenskaber, du gerne vil have i din græsplæne. Men husk, vedligeholdelsen stopper aldrig – græs skal passes og plejes årligt, ligesom alle andre planter i haven. 
  
Hvornår skal hækkes klippes?

Krads mos og ukrudt løs

Plænelufteren - eller vertikalskæreren, som den også kaldes - er første skridt, når din græsplæne skal have en skønhedsbehandling.

Plænen skal være helt tætklippet og tør, når du slipper plænelufteren løs. Kør først frem og tilbage og herefter vinkelret på de første baner. Til sidst skal du køre på kryds og tværs, til du har været alle steder fire til seks gange. Bliv ved, til du med fingrene kan fjerne alt mosset.

Læs også: Find Gør Det Selv's store test af plæneluftere her

Rigtige knive

Det er vigtigt, at plænelufteren har en kraftig motor, så den rent faktisk har kræfter til at løsne mos og ukrudt helt ned i jorden. Skæret skal være rigtige knive - ikke fjedre. Indstil højden, så knivene kradser et par millimeter ned i jorden.

Læs også: Larm fra græsslåmaskinen ødelægger den gode stemning i haven

Derefter skal alt løst mos og græs rives bort. Brug en rigtig græsrive og riv på tværs af den sidste bane fra plænelufteren. Saml mosset i plastik- eller papirssække, og fjern det.

Eftersåning af nyt græs

Nu er det tid at så – og det er her, du gradvist kan få nye gode egenskaber ind i din græsplæne. Vælg en frøblanding, der er beregnet til vedligeholdelse. Det betyder først og fremmest, at den spirer hurtigt. Det er vigtigt i konkurrencen mod ukrudtet.

Spirer efter 8 dage

De hurtigste græsarter spirer efter otte dage. Men tjek også, at græsfrøene har alle de andre gode egenskaber, du gerne vil have fornyet din græsplæne med. Spred frøene over hele plænen - dosér efter, hvor store bare pletter der er i plænen.  

Læs idényts store test af kompostkværne

Gød med let hånd

Endelig skal plænen gødes. Hæld gødningen op i en spand, og spred det i lange kast - op til 6-7 meter - ud over plænen.
 

Kast ud over det samme område fra forskellige vinkler, så fordeler du gødningen bedst. En gødningsspreder er god, da den sikrer en jævn fordeling og den rigtige dosering.

Læs også: Haven i foråret: Skal - skal ikke

Græsset skal tørre først

Det er vigtigt, at du gøder, når græsset er tørt, og aldrig tilfører mere gødning, end brugsanvisningen foreskriver. Med for meget gødning vil græsplanterne vokse så hurtigt, at plænen bliver tynd i bunden - hvilket forbedrer forholdene for mos og ukrudt, og det er jo ikke meningen.

Nem løsning til gødning og eftersåning

Du kan købe en blanding af græsfrø og gødning i en praktisk strøpose, der gør det enkelt at efterså og gøde i én og samme proces.

9 april 2008
0

Sådan fjerner du mos fra din græsplæne

En mild vinter giver mosset gode vilkår, og mange haveejere døjer nu med mosfyldte plæner.

0

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling...

0

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

0

Reparation af græsplænen

Græsplænen i Lotte Bjarkes have er ikke så pæn efter muldvarpe-besøg i løbet af vinteren. Derfor har hun repareret de bare pletter – læs om...

1

Forårskur til græsplænen og andre gøremål i marts

Græsplænen ser lidt kvæstet ud oven på vinteren men får hurtigt nyt liv, hvis du tager hånd om den nu. Du skal bl.a. rive den og sørge for...

Denne artikel er sponsoreret.

Brug robotklippere - så er plænen altid trimmet

Stigas Autoclip-serien sikrer dig, at plænen altid er trimmet – uden at du behøver at røre en finger. Med Autoclip robotklippere er det...

1

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne...

0

Græsplæne på rekordtid

Der er mange gode grunde til at vælge rullegræs. Den væsentligste er, at plænen “er der med det samme” – grøn og frodig og lige til at...

0

Flot plæne uden mos og sprøjtemidler

I foråret ser græsplænen måske lidt trist ud efter en hård vinter. Det gælder om at være lidt tålmodig og lade græsset få lidt tid til at...

0

Sidste klip til græsplænen

I oktober er nætterne blevet kølige, og dagen er aftaget med mange minutter. Det betyder at væksthastigheden på græsplænen langsomt aftager,...

0

Efterårskur til græsplænen

I sensommeren skal du begynde at forberede din græsplæne til vinteren. Plænen skal klippes jævnligt, og det er også nu, du kan efterså....

1

Så en ny græsplæne, og undlad at vande den

Græsfrø er 2-3 uger om at spire, hvis de holdes konstant fugtige. Det er stort set umuligt at overholde selv ved flittig vanding. Så lad...

0

Nyd den gule og tørre græsplæne

Selv om græsplænen er gul og tør og skriger på vand, skal du ikke begynde at hælde de dyre dråber ud i haven – heller ikke hvis du lige har...

0

Lad græsset klare mosset

Du kan spare meget tid i kampen mod mos i plænen, hvis du allierer dig med græsset.

0

Byg dine egne græsmænd

Tag en slapper på græsplænen, før du bygger dine egne græsmænd.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.