Få tjek på din græsplæne, så den bliver tæt og frodig

Græsplæne

Græsplænen fungerer bedst, når græstæppet er helt tæt og frodigt. Så er risikoen for fredsforstyrrere som mos, ukrudt og svampesygdomme mindst. Forudsætningen er, at græsplanterne er i god vækst og i det hele taget trives, så de fører på point i forhold til fx konkurrerende ukrudtsplanter.


Græs gror ved syv grader
Efter en lang vinter har græsplanterne brug for en hjælpende hånd i det tidlige forår. Græs begynder at gro allerede ved syv grader, og da er det vigtigt, at planterne har så gode vækstbetingelser som muligt.

Væk med mosset
Plænen skal ikke være ret gammel, før du kan opleve, at mos har etableret sig vældig effektivt mellem græsplanterne. I bare lidt ældre græsplæner kan der være rigtig meget mos, og det hæmmer græsplanternes vækst. Så brug en tør dag til at gå løs på mosset med en mosrive. Fjern så meget som muligt, så der rigtig kommer luft til græsplanterne.

Jorden under græsset skal luftes
Jordlaget under plænen kan også trænge til en udluftning, der indebærer, at overskydende regnvand hurtigt siver væk fra plænen. Prik lodrette huller i plænen med fx en greb, eller lej en plænelufter. Når væksten begynder, er tiden inde til at gøde plænen. Velnærede græsplanter gør det svært for mos og ukrudt at etablere sig i plænen.

Sæt skæret på 4-5 cm første gang
Plæneklipning begynder om foråret. I første omgang sættes skæret højt på omkring 4-5 cm. Hvis du klipper for tæt i det tidlige forår, svækker du planterne for meget, men efterhånden som væksten for alvor kommer i gang, kan du sænke klippehøjden til 3 cm.

Klippehøjden sættes op igen i tørre perioder
Der er imidlertid en undtagelse fra det råd. I lange varme og tørre perioder, er det hårdt at være græsplante. Da bør klippehøjden på ny sættes op til 4-5 cm for at undgå, at græsplanterne svækkes.

Du behøver ikke vande, når det er tørt
Selv om det er tørt, og plænen ser meget tørstig ud, er det sjældent nogen god idé at vande. Effektiv vanding kræver meget store mængder vand, og ineffektiv vanding med for lidt vand betyder, at græsplanterne får et øverligt liggende rodnet og derfor får svært ved at klare sig selv.

Gød plænen igen i juni
Medmindre du har givet langtidsvirkende gødning i første omgang, trænger plænen til gødning igen sidst i juni. Græsset skal klippes til hen mod midten af oktober, men allerede i august skal du gøde plænen for sidste gang i år.

Eftersåning giver en flot græsplæne år efter år
Eftersåning er en mirakelkur for græsplænen og en god genvej til en flot græsplæne år efter år. Græsfrø til eftersåning er udvalgte sorter, der er gode til at etablere sig mellem de ældre planter i plænen.

Nye planter styrker plænen
En ny generation af planter der blander sig mellem de ældre og styrker helheden. Klip plænen med lav klippehøjde, og riv den godt igennem med mosriven, så mos og planterester fjernes, før du eftersår.

Sørg for, at plænen er veltrimmet
Vinteren kan være hård ved plænen, men du kan hjælpe den godt på vej ved at fjerne blade og sørge for, at plænen er veltrimmet. Ved de sidste klipninger sættes klippehøjden igen lidt op, men plænen må ikke gå vinteren i møde med alt for langt græs, der klasker sammen og blokerer for luft.

Pas på sneskimmel
Svampesygdommen sneskimmel opstår, når plænen mangler luft. Risikoen mindskes, når blade og sammenklistret græs fjernes, og al færdsel på plænen undgås i perioder med vådt og koldt vejr.

Mos stortrives i skygge
Hvis du har store mosproblemer, er det et signal om, at betingelserne for mosvækst er optimale, mens det kniber mere for græsset. Mos stortrives i skygge, mens græs mistrives. Hvis plænen ligger under fx store træer, så overvej, om træet skal fældes, eller om plænen omdannes til et pænt skyggebed.

Pæne kanter pynter
Græsplænen ser bedst ud, når kanterne er veltrimmede. Derfor betaler en indsats med kantklipperen sig altid. Vil du slippe nemmere om ved det, kan du lægge en kant af sten. Stenene skal ligge i niveau med jordoverfladen, så plæneklipperen kan køre på dem, mens den klipper græsset.

Fjern mælkebøtterne, når de danner blomster
Mælkebøtter kan være lidt af en plage i plænen, fordi selv et lille rodstykke, der efterlades i jorden, kan blive til en ny plante. Når mælkebøtterne danner blomster, tærer de på oplagsnæringen i roden. Det betyder, at roden er lidt tyndere og dermed lidt nemmere at få hel op end på andre årstider.
 

16 marts 2011
0

Sådan fjerner du mos fra din græsplæne

En mild vinter giver mosset gode vilkår, og mange haveejere døjer nu med mosfyldte plæner.

0

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling...

0

Visne blade er guld værd

Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

0

Reparation af græsplænen

Græsplænen i Lotte Bjarkes have er ikke så pæn efter muldvarpe-besøg i løbet af vinteren. Derfor har hun repareret de bare pletter – læs om...

1

Forårskur til græsplænen og andre gøremål i marts

Græsplænen ser lidt kvæstet ud oven på vinteren men får hurtigt nyt liv, hvis du tager hånd om den nu. Du skal bl.a. rive den og sørge for...

Denne artikel er sponsoreret.

Brug robotklippere - så er plænen altid trimmet

Stigas Autoclip-serien sikrer dig, at plænen altid er trimmet – uden at du behøver at røre en finger. Med Autoclip robotklippere er det...

1

Sneskimmel i din græsplæne - sådan kommer du det til livs

Hvis din plæne har store pletter eller plamager af vissent græs, er den sandsynligvis angrebet af sneskimmel. Kigger du nærmere på pletterne...

0

Græsplæne på rekordtid

Der er mange gode grunde til at vælge rullegræs. Den væsentligste er, at plænen “er der med det samme” – grøn og frodig og lige til at...

0

Flot plæne uden mos og sprøjtemidler

I foråret ser græsplænen måske lidt trist ud efter en hård vinter. Det gælder om at være lidt tålmodig og lade græsset få lidt tid til at...

0

Sidste klip til græsplænen

I oktober er nætterne blevet kølige, og dagen er aftaget med mange minutter. Det betyder at væksthastigheden på græsplænen langsomt aftager,...

0

Efterårskur til græsplænen

I sensommeren skal du begynde at forberede din græsplæne til vinteren. Plænen skal klippes jævnligt, og det er også nu, du kan efterså....

1

Så en ny græsplæne, og undlad at vande den

Græsfrø er 2-3 uger om at spire, hvis de holdes konstant fugtige. Det er stort set umuligt at overholde selv ved flittig vanding. Så lad...

0

Nyd den gule og tørre græsplæne

Selv om græsplænen er gul og tør og skriger på vand, skal du ikke begynde at hælde de dyre dråber ud i haven – heller ikke hvis du lige har...

0

Lad græsset klare mosset

Du kan spare meget tid i kampen mod mos i plænen, hvis du allierer dig med græsset.

0

Byg dine egne græsmænd

Tag en slapper på græsplænen, før du bygger dine egne græsmænd.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.