Hold bedene lugefri hele sommeren med en effektiv kant mellem græs og bed

Græsplæne

Græs breder sig dybt ind i blomsterbedene, hvis ikke det bliver holdt på plads. Kanter er sagen, hvis du ikke vil luge græs væk hele sommeren. Du kan lave dem af forskelligt materiale; natursten, beton, palisader eller planter. På den måde kan du undgå, at græsset overtager bedet.

Foto: KantDesign

Græsset kan overtage bedet, hvis du ikke passer på

Et nyanlagt bed ser flot ud med sin mørke jord mellem alle planterne og blomsterne. Men det pæne syn skal græsset i din have nok få lavet om på. Hvis du ikke konstant fjerner de små nye græstotter, der invaderer bedet, vil græsset til sidst få overtaget. Netop derfor kan det være en god idé en gang for alle at adskille bed og græs med en effektiv kant.

Svær græsslåning

Der er flere muligheder, når det gælder bedkanter. Du kan selv lægge en kant af store natursten, som stikker halvt op af jorden. Det er pænt, og holder relativt godt græsset væk fra bedet. Dog skal du - efter du har slået græsplænen - klippe efter i alle mellemrummene mellem de irregulære sten.

En kant der flugter overfladen

Mere praktisk er en kant, der flugter med jordoverfladen - ikke mindst, hvis bedet ligger midt i græsplænen - så du kan slå græsset helt ind til kanten med plæneklipperen. Til en sådan kant er fx chaussésten eller herregårdssten yderst velegnede, lagt i grus eller sand eller støbt fast i en udgravet rende.

Læs også:

Klar til en ny hortensia sæson

Den almindelige hortensia er en af de buske, man kan have glæde af i haven næsten hele året. Giv din hortensia en forårskur, så den hurtig...

Støb en kant, der passer

En anden mulighed er at få støbt kanter i beton langs bedene. Det har den fordel, at du kan få lige så mange bugter og snoninger, som du lyster, og dermed kan du skabe nogle spændende og anderledes bede. Kantens udformning kan også varieres - den kan blandt andet støbes, så den skråner ud mod græsset, så plæneklipperen delvist kan køre på den.

Palisader med højdeforskel

Du kan også lave en kant af palisader - kraftige, runde stokke, der placeres tæt ved siden af hinanden. Brug stokke på 50 cm, og grav dem halvt ned i jorden. Du kan også variere med palisader i forskellige længder, så bedene kommer til at bølge i højden.

Skjul kanten

En mindre iøjnefaldende mulighed er kanter af grøn plastik, der matcher græsset, og som monteres dels under jorden, dels over. Ønsker du en fuldstændig usynlig løsning, bør valget falde på nogle af de bånd, som kan graves ned i en rende mellem græsplænen og bedet.

Læs også:

Her er de 10 bedste planter til lerjord

Det kan være svært at få planter til at trives i lerjord, men hvis du vælger de rigtige planter, kan det nemt lade sig gøre.

Fiberdug kvæler ukrudt

Hvis du er i færd med at anlægge et nyt bed, kan det være en god idé at supplere kanten med en fiberdug, som lægges ud over den nøgne jord i bedet. Græs, der ikke får lys, dør, og en sådan fiberdug kan effektivt lukke lyset ude, så hverken græsset eller ukrudtet for mulighed for at overleve.

Plant i dugen

Når du skal plante, klipper du et kryds i dugen og graver planten ned i jorden. Dugen dækkes med fx flis eller småsten og kan eventuelt fastgøres til den kant, du har valgt at afslutte bedet med.

Planter, der holder

Planter langs kanten af et bed kan også hjælpe til med at holde græsset væk. Stauder som høstanemone, hestemønte og røllike er glimrende i den forbindelse. Også storkenæb - især de sorter, der har en kraftig vækst som fx Jolly Bee - er et godt valg, hvis du vil undgå, at græsset kryber ind i bedet. I det hele taget er frodige planter med en tæt vækst forneden, der giver skygge, udmærkede “græsskræmmere”. En kant af lavt voksende hostaer kan ligeledes holde græsset på afstand.

Læs også:

Byg din egen bålplads i haven på et par timer

Skab en bålplads på et par timer og få et nyt samlingssted i haven flere år frem i tiden. Her er nogle enkle tips til at gøre det nemt og...

08 april 2010
Mere om Græsplæne

Kan man slå græs når græsset er vådt?

Græsplæne Sund fornuft siger NEJ, men er det så enkelt? Og hvad skal man gøre, når der ikke er nogen vej udenom? Her er 7 gode råd til regnvejrsklipperen.

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Græsplæne Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

Stiga Autoclip-serie sikrer dig, at plænen altid er trimmet.
Denne artikel er sponsoreret

Brug robotklippere - så er plænen altid trimmet

Græsplæne Stigas Autoclip-serien sikrer dig, at plænen altid er trimmet – uden at du behøver at røre en finger. Med Autoclip robotklippere er det...

Planlæg din plæne

Græsplæne Forarbejdet er altafgørende, når du anlægger den græsplæne, som skal være havens gulvtæppe.

Anlæg en ny plæne

Græsplæne Få opskriften på, hvordan du får en ny og smuk græsplæne i haven.

Frisk græsplæne med de rette græsfrø og vedligehold

Græsplæne Hvilken græsblanding du bruger til din grund er ikke helt lige meget. Der er forskel på de forskellige typer græsfrø som fx engrapgræs og...

Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Græsplæne Anna-Lise Aaen, chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling og en saftig grøn græsplæne på én gang – altså næsten.

Forny græsplænen med en eftersåning i september

Græsplæne Eftersåning en gang om året forynger og forskønner din græsplæne og giver den fornyet kampkraft til at modstå mos og mælkebøtter. Det bedste...

Test: Benzindrevne plæneklippere

Græsplæne Plæneklipperen med benzinmotor er det sikre valg. Den kan klare det meste, kræver ingen ledning eller opladning af batterier. Hæld benzin...

Sådan fjerner du mos fra din græsplæne

Græsplæne En mild vinter giver mosset gode vilkår, og mange haveejere døjer nu med mosfyldte plæner.  

Få tjek på din græsplæne, så den bliver tæt og frodig

Græsplæne Græsplænen fungerer bedst, når græstæppet er helt tæt og frodigt. Så er risikoen for fredsforstyrrere som mos, ukrudt og svampesygdomme...

Reparation af græsplænen

Græsplæne Græsplænen i Lotte Bjarkes have er ikke så pæn efter muldvarpe-besøg i løbet af vinteren. Derfor har hun repareret de bare pletter – læs om...

Visne blade er guld værd

Græsplæne Det kan umiddelbart føles irriterende, når bladene falder af trækronerne i efteråret. Men bladene gør mere gavn i haven end som så.

Byg dine egne græsmænd

Græsplæne Tag en slapper på græsplænen, før du bygger dine egne græsmænd.

7 trin til en flot græsplæne

Græsplæne Brug plænegødning rigtigt og få en sund stærk og mørkegrøn græsplæne. Det er en 7-trins plejekur, der styrker græsset og samtidig svækker...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.