Sådan får du gratis gødning til din have

Gødning og sprøjtemidler

Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hestegødning sammen.

Kristian er 16
Kristian er 16 Foto: Kristian Nielsen og iStock

Gratis gødning til haveejere

Kristian Nielsen bor i en lejlighed på Østerbro i København.

Men i weekender og ferier besøger han sin faster i Vestjylland, der har et hestestutteri.  Hestehold er ensbetydende med masser af gødning, og det fik Kristian til at tænke ud af boksen. Han spurgte 70 haveejere, om de kunne være interesseret i at hente gratis hestegødning til haven, hvis de vidste, hvor de kunne henvende sig.

93% gav et rungende JA! - og så gik den unge iværksætter for alvor igang.

www.gratisgødning.dk blev etableret

Stutterier over hele landet blev kontaktet, og hjemmesiden www.gratisgødning.dk blev etableret. Her kan interesserede haveejere finde et stutteri i nærheden og hente et læsfuld af de nyttige pærer. Indtil videre har Kristian aftale med 42 stutterier. Og flere skal nok komme til, når nyheden breder sig.

– Jeg elsker at starte projekter op fra bunden af og se, hvor langt jeg kan komme med dem og i dette tilfælde – ret langt. Jeg glæder mig til at se, om det bliver stort. Hestegødning er jo miljøvenligt, bæredygtigt og naturligt, siger Kristian.

Og det har han helt ret i.

Læs også: Gratis bunddække planter

Læs også:

Gratis bunddække planter

Et grænt tæppe af bunddækkeplanter er effektivt til at holde ukrudtet nede.

Hestegødning er godt i haven

Hestegødning er virkelig godt til blomstrende planter, stauder og roser. Det bedste er, at blande pærerne op med almindelig muld. Og så skal gødningen gerne gives en gang om året. Næringsstofferne fra pærerne bliver gradvist tilgængelige for planterne. Denne type gødning indeholder strukturstoffer, som forbedrer jorden, så den får et rigt dyreliv af regnorme, smådyr og bakterier. Og det er godt for planterne.

Hestemøg med megen halm i er det bedste. Hestene skal helst have stået og urineret i det, så halmen er godt fugtig. Selve hestepærerne er mindre værdifulde, men sammen med halmen bliver det til rigtig god gødning. Da den er temmelig stærk, skal man ikke lægge gødningen for tæt på unge spirer, da den brænder dem af. Det bedste er at kompostere staldgødning, enten i en åben kompostbeholder eller direkte på jorden. 

Læs også: Video: Nyt genialt trick til at skræmme myggene væk

7. juli 2016
Mere om Gødning og sprøjtemidler

Derfor skal du tisse i haven

Gødning og sprøjtemidler Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror. 

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Gødning og sprøjtemidler Overlad ikke noget til tilfældighederne. Her er 5 uundværlige tips til gødning i haven. Læs blandt andet om den ideelle jordtemperatur og...

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Gødning og sprøjtemidler Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørsle...

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Gødning og sprøjtemidler Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også bruges mod skadedyr. 

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Gødning og sprøjtemidler Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere...

Fjern ukrudt med eddikesyre

Gødning og sprøjtemidler Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet...

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Gødning og sprøjtemidler Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Gød haven rigtigt, så du ikke forurener grundvandet

Gødning og sprøjtemidler Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på hverken dem eller miljøet. Som hovedreg...

Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

Gødning og sprøjtemidler To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet...

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Gødning og sprøjtemidler Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen. Når man bruger de skrappe midler skal man være opmærksom på, at de kun må bruges, hvis de er købt i Danmark eller har dansk etiket. Så har man garanti for, at de er godkendt af Miljøstyrelsen. En stikprøvekontrol foretaget for nylig, viste, at nogle danskere tager ulovlige sprøjtemidler med over grænsen.

Tjek på havejorden

Gødning og sprøjtemidler En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.