Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

Gødning og sprøjtemidler

To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet mindst. Se efter Miljøstyrelsens fem flueben.

Fra et til fem flueben

Styrelsen har uddelt flueben til alle godkendte ukrudtsmidler.
  • Fem flueben = mindst belastende middel.
  • Nul flueben = mest belastende middel.

www.tænkførdusprøjter.dk kan du se, hvor mange flueben de forskellige midler har fået.

Midler med flueben er godkendte

Alle midlerne med flueben er godkendte og lovlige at bruge i din have, men midler med fem flueben er bl.a. kendtegnet ved, at det aktive stof bliver forholdvis hurtigt nedbrudt. Det betyder mindre risiko for utilsigtet forurening af grundvand og skader på anden beplantning og dyr.

Læs også:

Kaffegrums kan løse dine hverdags-problemer

Oftest havner kaffegrums i skraldespanden, når kaffen er brygget. Men vidste du, at det tørre grums faktisk kan gøre gavn og bruges til...

Der findes skadedyrsmidler med fem flueben

Sprøjter du mod enten svampesygdomme, skadedyr på planter, buske og træer eller dræbersnegle, så findes der midler med fem flueben. Knap så godt står det til, hvis du sprøjter mod mos og ukrudt i græsplænen eller mod ukrudt mellem fliser og i bede – de “bedste” produkter har kun fået fire flueben.

Knofedt er ikke skadeligt

Du kan selvfølgelig helt undlade at bruge sprøjtemidler. Det kræver lidt knofedt, men havearbejde er motion. Og så er der også de “gode gamle” husråd mod ukrudt – fx salt og eddikesyre.

Læs også:

Sådan får du dit krympede tøj tilbage til rette størrelse

Vi har nok allesammen prøvet det... favorit trøjen er krympet efter en tur i vaskemaskinen. Men med dette trick kan du faktisk få trøjen...

Midlet skal være godkendt af Miljøstyrelsen

Køb kun produkter, der er godkendt til private og godkendt i Danmark. Det skal stå på etiketten, at midlet er godkendt af Miljøstyrelsen, og det skal have et registreringsnr. 

Læs altid etiketten inden brug, og følg derefter nøje instrukserne. Husk: Midlet er kun godkendt til den brug og i de mængder, der står på etiketten.

Børn og dyr skal ikke være i nærheden

Hold børn og husdyr væk, når du lige har sprøjtet. Vent indtil du er sikker på, at det sprøjtede område er tørt. Der er forskel på, hvor lang tid du skal vente. Det afhænger bl.a. af vejret og det sprøjtemiddel, du bruger.

Læs også:

Løvsuger eller løvblæser - find den rette til din have

Få styr på dit løv og dit haveaffald med en løvsuger eller en løvblæser. Læs om forskellen og om, hvad du skal tænke på, når du overvejer...

Vær forsigtig hele vejen igennem

Vask hænder efter brug, opbevar sprøjtemidler utilgængeligt for børn, og skil dig af med rester af midlerne på den rigtige måde. Ikke alt må smides i skraldespanden. Følg anvisningerne på etiketten og kommunens anbefalinger.

3. marts 2015
Mere om Gødning og sprøjtemidler

Derfor skal du tisse i haven

Gødning og sprøjtemidler Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror. 

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Gødning og sprøjtemidler Overlad ikke noget til tilfældighederne. Her er 5 uundværlige tips til gødning i haven. Læs blandt andet om den ideelle jordtemperatur og...

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Gødning og sprøjtemidler Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørsle...

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Gødning og sprøjtemidler Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også bruges mod skadedyr. 

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Gødning og sprøjtemidler Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere...

Sådan får du gratis gødning til din have

Gødning og sprøjtemidler Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hesteg...

Fjern ukrudt med eddikesyre

Gødning og sprøjtemidler Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet tilladelse til at et enkelt eddikesyrebaseret produkt kan benyttes.

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Gødning og sprøjtemidler Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Gød haven rigtigt, så du ikke forurener grundvandet

Gødning og sprøjtemidler Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på hverken dem eller miljøet. Som hovedreg...

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Gødning og sprøjtemidler Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen. Når man bruger de skrappe midler skal man være opmærksom på, at de kun må bruges, hvis de er købt i Danmark eller har dansk etiket. Så har man garanti for, at de er godkendt af Miljøstyrelsen. En stikprøvekontrol foretaget for nylig, viste, at nogle danskere tager ulovlige sprøjtemidler med over grænsen.

Tjek på havejorden

Gødning og sprøjtemidler En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.

Mest læste:

Pinotex

Mest læste:

BOSCH

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.