Gød haven rigtigt, så du ikke forurener grundvandet

Gødning og sprøjtemidler

Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på hverken dem eller miljøet. Som hovedregel skal du give gødning, der erstatter det grønne, du fjerner. Og kun bruge havegødning, når planterne har behov for at vokse.

I køkkenhaven fjerner vi rigtig meget grønt fra jorden, og det skal erstattes med gødning.
I køkkenhaven fjerner vi rigtig meget grønt fra jorden, og det skal erstattes med gødning.

Gødningsbehov i haven er forskelligt

Gødning er planternes mad. Men der er stor forskel på hvor i haven og hvor meget, der skal gødes. Gødning er en kombination af de næringsstoffer, planterne har brug for. Næringsstofferne findes naturligt i jorden, og så længe ingen blander sig, er der balance mellem de næringsstoffer, der bruges og dem, der vender tilbage til jorden.

Skab balance

Næsten den samme balance kan skabes i dele af haven. I bede mellem buske og træer og i staudebedet er det sjældent nødvendigt at fjerne ret meget plantemateriale. I stedet kan fx staudetoppene klippes i stykker og spredes mellem planterne, og vissent løv kan få lov at blive, hvor det falder og formulde der, så næringsstofferne føres tilbage til jorden.

Læs også:

Sådan fjerner du mos fra din græsplæne

En mild vinter giver mosset gode vilkår, og mange haveejere døjer nu med mosfyldte plæner.

Grønt skal erstattes

Anderledes ser det ud i de områder af haven, hvor du fjerner plantemateriale systematisk. Det gælder fx i køkkenhaven, i rosenbedet og på græsplænen. Når du spiser en gulerod, klipper rosen ned eller river det afklippede græs sammen, forhindrer du næringsstoffer i at vende tilbage til jorden. Da er det, at havegødning bliver nødvendig for planternes trivsel. Udmarvet jord er jord, hvor et eller flere næringsstoffer simpelthen er brugt op.

Brug havegødning, når planterne har behov

Det er ikke ligegyldigt, hvornår du gøder. Som udgangspunkt kan du regne med, at planterne er sultne, når vækstsæsonen går i gang. Giv græsplænen gødning første gang sidst i marts, roserne, frugttræerne og frugtbuskene først i april og køkkenhaven, når grøntsagerne er kommet op og er i god vækst.

Læs også:

Rengør toilettet med... Cola!

Vi havde aldrig forestillet os, at cola kunne anvendes til dette.

Stop havegødning i tide

Efter et par måneder er planterne sultne igen, og det er aktuelt at give endnu et næringstilskud. For fx græsplænens og køkkenhavens vedkommende kan havegødningen gentages i maj og igen i juli. August er det absolut sidste udkald for at gøde for i år. Dels giver for sen gødskning risiko for, at planterne vokser videre og ikke afmodner og gør sig klar til vinteren. Dels er der risiko for udvaskning af næringsstoffer til fx grundvandet, hvis der gødes i den periode, hvor der ikke er planter til at optage næringen.

Havegødning efter vejrudsigten

Spred havegødning i tørt vejr, så gødningskuglerne ikke klistrer fast til bladene, men triller ned på jorden, hvor de gør gavn. Til gengæld er det en fordel, hvis det bliver regnvejr efterfølgende, så vandet kan transportere næringsstofferne ned, hvor rødderne kan få fat på dem.

Læs også:

Sig hej til Huff!

Huff er et afrikansk pygmæ-pindsvin, som blev reddet af en dyreelsker i Utah. Nu 'redder' den lille fyr mennesker verden over i kraft af...

Organisk eller uorganisk gødning

Du kan vælge mellem organisk eller uorganisk gødning, der også kaldes kunstgødning. Begge typer gødning indeholder de næringsstoffer, planterne har brug for, men der er forskel fra produkt til produkt på, hvor meget du skal tilføre. Det er helt afgørende, at du retter dig efter de mængder, der står anført på emballagen. For meget gødning risikerer at ende i vandmiljøet.

3. marts 2015
Mere om Gødning og sprøjtemidler

Derfor skal du tisse i haven

Gødning og sprøjtemidler Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror. 

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Gødning og sprøjtemidler Overlad ikke noget til tilfældighederne. Her er 5 uundværlige tips til gødning i haven. Læs blandt andet om den ideelle jordtemperatur og...

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Gødning og sprøjtemidler Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørsle...

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Gødning og sprøjtemidler Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også bruges mod skadedyr. 

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Gødning og sprøjtemidler Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere...

Sådan får du gratis gødning til din have

Gødning og sprøjtemidler Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hesteg...

Fjern ukrudt med eddikesyre

Gødning og sprøjtemidler Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet tilladelse til at et enkelt eddikesyrebaseret produkt kan benyttes.

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Gødning og sprøjtemidler Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

Gødning og sprøjtemidler To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet...

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Gødning og sprøjtemidler Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen. Når man bruger de skrappe midler skal man være opmærksom på, at de kun må bruges, hvis de er købt i Danmark eller har dansk etiket. Så har man garanti for, at de er godkendt af Miljøstyrelsen. En stikprøvekontrol foretaget for nylig, viste, at nogle danskere tager ulovlige sprøjtemidler med over grænsen.

Tjek på havejorden

Gødning og sprøjtemidler En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.