Derfor skal du tisse i haven

Gødning og sprøjtemidler

Guldvand er noget af det bedste, du kan give din have. Og ja, det er lige præcis det, du tror. 

En frodig og god jord får du gennem brug af den rigtige gødning.
En frodig og god jord får du gennem brug af den rigtige gødning. Foto: Kyle Ellefson/Unsplash

Ny bog om naturlig gødning

Gødning hører nok ikke til den meste glamourøse del af livet i haven, men selv nybegynderen opdager hurtigt, at gødning er vigtig, hvis man vil have 100 % udbytte af blomster, frugt og grøntsager. 

Du kan hente hjælp til at gøde på den rigtige måde i plantecentret. Hvis du foretrækker naturlig gødning, kan du nu også læse dig til det. 

Det kan du gøre i en ny bog af Tina Råman, Ewa-Marie Rundquist og Justine Lagache. Det er de tre svenske haveentusiaster bag bogen "Naturlig gødning i haven", som netop er udkommet på dansk på forlaget Lindhardt & Ringhof. Den vejledende udsalgspris er 299.95.

Urin som gødning

Forfatterne omtaler mange både kemiske og økologiske gødningsmetoder. En af de allermest enkle berører noget helt grundlæggende for alle mennesker: 

- "Træk bukserne ned og strint løs", opfordrer de tre forfattere nemlig til i deres bog. 

Det bedste og måske mest tilgængelige tips i hele bogen drejer sig om "Guldvand" - eller den ukronede dronning i hele gødningsarsenalet, som det hedder i bogen.

Læs også:

Sådan sparer du hurtigt og nemt flere tusinde kroner, når du skal købe din nye plæneklipper

Vil du gerne spare en masse penge på din nye plæneklipper? Læs med her, og find ud af hvordan.

Tis som supplerende gødning

Urin fra dyr - gylle - kender du nok, men faktisk er dit eget tis lige så virkningsfuldt i haven. Tis indholder kvælstof og stort set al den næring, dine planter har brug for. Faktisk er urin fra én person nok til at gøde mellem 100 og 350 kvadrameter opdyrket jord. 

Forfatterne anbefaler navnlig urin som supplement til husdyrsgødning og kompost, og de karakteriserer væsken som en ypperlig råvare til supplerende gødning af havens planter i væksttperioden.  

Opskrift på guldvand

Bogen indeholder en nem og enkel opskrift på en gødningscocktail, hvor tis indgår. Betegnelsen guldvand er lidt mere hyggelig end urin. Opskriften på guldvand finder du i Tina Råman, Ewa-Marie Rundquist og Justine Lagaches bog. Her er opskriften på guldvandet. 

Ingredienser til 1 liter

  • 1 dl urin
  • 9 dl vand

Sådan anvender du guldvand

  • Undgå at vande direkte på planterne eller bladene. Vand direkte på jorden. 
  • Gød ikke med guldvand, før du skal høste, eller hvis du har været syg. 
  • Overgød ikke. Brug hellere for lidt end for meget.
  • Brug næsen, når der gødes, så naboerne ikke klager over lugten af den urinholdige gødningsblanding. 
6. april 2017
Mere om Gødning og sprøjtemidler

5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Gødning og sprøjtemidler Overlad ikke noget til tilfældighederne. Her er 5 uundværlige tips til gødning i haven. Læs blandt andet om den ideelle jordtemperatur og dosering af næringen. Få også en enkel opskrift på flydende gødning.

Hold dig fra onkels hjemmeblandede ukrudtsmidler

Gødning og sprøjtemidler Du kender det sikkert – familiens onkel har altid et godt råd parat, når der skal bekæmpes ukrudt i haven, mellem fliserne eller i indkørsle...

5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Gødning og sprøjtemidler Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også...

5 grunde til at bruge kaffegrums som gødning

Gødning og sprøjtemidler Der er ingen grund til at smide kaffegrums væk, når du har nydt kaffen. Den kan smides i kompostbunken og gavner dine haveplanter på flere måder. Her er 5 gode grunde til at IKKE at smide kaffegrumsen væk.

Sådan får du gratis gødning til din have

Gødning og sprøjtemidler Hestegødning er ikke at kimse af, hvis du vil gøde din have helt gratis. Kristian på fjorten har fået en idé, der bringer havefolk og hesteg...

Fjern ukrudt med eddikesyre

Gødning og sprøjtemidler Selvom det ikke er tilladt at bruge almindelig husholdningseddike, når der skal fjernes ukrudt i haven, så har Miljøstyrelsen nu givet...

Snart tages populære sprøjtemidler af markedet

Gødning og sprøjtemidler Glyphosat og tallowamin må ikke indgå i bekæmpelse af ukrudt i de danske villahaver, når vi runder den 31. december 2017.

Gød haven rigtigt, så du ikke forurener grundvandet

Gødning og sprøjtemidler Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på hverken dem eller miljøet. Som hovedreg...

Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

Gødning og sprøjtemidler To ud af tre husejere sprøjter mod ukrudt, insekter og svampe i haven. Og nu bliver det nemmere at vælge det middel, der belaster miljøet...

Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Gødning og sprøjtemidler Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen. Når man bruger de skrappe midler skal man være opmærksom på, at de kun må bruges, hvis de er købt i Danmark eller har dansk etiket. Så har man garanti for, at de er godkendt af Miljøstyrelsen. En stikprøvekontrol foretaget for nylig, viste, at nogle danskere tager ulovlige sprøjtemidler med over grænsen.

Tjek på havejorden

Gødning og sprøjtemidler En jordbundsprøve kan vise dig, hvad din havejord indeholder - så du kan gøde rigtigt.