Sådan dyrker du vandmeloner derhjemme

Vandmelonen kræver tid, pasning og masser af vand. Til gengæld belønnes man med en saftig frugt, som man ovenikøbet selv kan dyrke på altanen eller i haven.

vandmelondyrkning

Sådan får du succes med hjemmedyrkede vandmeloner

Hvis du gerne vil dyrke vandmeloner i haven eller på altanen, så skal du starte planlægningen, før du overhovedet har plantet frøene.

Du skal først og fremmest vælge en potte, som er stor nok til, at vandmelonen kommer til at trives. Desuden kan de vokse sig meget store, og det kan derfor være praktisk for særligt en altangartner at dyrke vandmelonerne i plastikbakker.

Sørg for at vælge en vandmelon, som vil klare sig godt i en potte. Gå efter sorter, som gror små frugter. Når du har fundet den slags vandmelon, som du godt kunne tænke dig at dyrke, planter du frøene, som skal vandes godt.

Vandmeloner vokser meget hurtigt, og de kræver store mængder vand, så det anbefales, at du køber en beholder, som kan indeholde 18 liter vand og gerne mere. Husk, at der skal være huller i beholderen til afløbsvandet.

Det er ikke for sjov at vandmeloner kræver meget plads. Hvis du dyrker vandmeloner på friland, kan én plante brede sig ud på 10 m2.

Sådan dyrker du vandmeloner på altanen eller terrassen

1) Plant dine vandmelonsplanter

Du kan med fordel så frøene i din vindueskarm eller i et varmt drivhus i potter allerede sidst i marts. På den måde kan du rigtig holde øje med de nye spirer, og give din nye plante den bedste start. Vandmelonsplanter vokser rigtig hurtigt.

Læs også: Guide til drivhuse | Alt om dit nye drivhus fra A til Å

Pot planterne om efterhånden som de fylder potten, så de altid har plads nok at brede sig på. Når melonplanten er godt etableret, kan du plante den ud i en 15-18 liters potte/krukke med halvt spagnum, halvt champignonkompost.

Husk, at du endelig ikke må bruge jord fra haven. Hvis du bruger den slags jord, så bliver det langt sværere at få vandmelonerne til at vokse på mindre plads.

2) Vandmelon i haven eller på altanen

Du må først sætte krukken udenfor, når nattetemperaturen er på mindst 12 grader. Det vil som regel være omkring juni alt efter hvordan foråret har været. Det er vigtigt at krukken eller plantekassen står et sted, hvor der er absolut læ og sol hele dagen. Melonplanter er meget skrøbelige.

Vandmelonens beholder skal vandes dagligt. Ved temperaturer over 27 grader skal den vandes to gange dagligt. Brug desuden vandbaseret kunstgødning én gang om ugen. Gør du alt dette, kan du snart nyde lækker hjemmedyrket melon.

Læs også: Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

3) Pas pg plej din melonplante, som var det din lille baby

Dæk med fordel krukken til med fiberdug, når vejret er koldt og vådt. Melonplantens vækst må ikke gå i stå, og derfor er det vigtigt, at fiberdugen bliver taget i brug i tide. Hold øje med plantenog sørg for at give den rigeligt med vand og gødning, som om det var sommerblomster i krukken.

Det kan være en rigtig god idé at anskaffe dig en god vandforstøver, der kan hjælpe dig med at holde planten fugtig. Giv den et par sprøjt ugentligt, da planten trives bedst under fugtige forhold.

4) Hold øje med frugter og blomster på din vandmelon

Hold øje med de nydannede frugter. Når du har set 2-3 befrugtede blomster på planten, skal du fjerne resten af blomsterne. Blomsten er befrugtet, når det lille frugtanlæg tydeligt svulmer og er ved at blive til en lille frugt.

Stop med at gøde når først de 2-3 frugter er sat, men fortsæt endelig med at vande.

5) Sådan passer du dine vandmeloner

Klip du bare løs i planten, når den fylder for meget; den kan sagtens klare det. Når de 2-3 frugter er sat, er de øvrige ranker overflødige. Skær de nye ranker af efter et par blade, så planten ikke spilder energi og kræfter på dem.

Når først frugterne er der, er det vigtigt at du passer ordentligt på dem. Læg frugterne på lidt halm, et net, en sten eller andet, der kan løfte dem lidt fra jorden, ellers rådner de simpelthen.

Mest læste artikler