Kristtorn pynter

Almindelig kristtorn hører til blandt de bedste stedsegrønne buske og træer, du kan plante i din have. Kristtorn er nemlig nem at dyrke og volder sjældent dyrkningsmæssige problemer. Oven i købet er den smuk året rundt.



Blanke, mørkegrønne blade
I dag er der et bredt spektrum af sorter at vælge imellem. Den oprindelige art har blanke, mørkegrønne blade med torne langs randen, men blandt de udvalgte sorter er variationen stor, både når det gælder bladenes facon, antal af torne og deres farve.

Opskrift på succes
De kan være dybt grønne, men også brogede med hvidlige eller gule farvetegninger. De brogede typer lyser fantastisk op i et skyggefuldt hjørne af haven eller blandt andre stedsegrønne planter. Opskriften på succes med kristtorn er enkel. En god muldrig jord og let skyggede forhold er det, planten trives bedst med.

God mod spøgelser
Her til lands udvikler kristtornen sig typisk til en stor busk med årene. Efterhånden kan den forvandle sig til et nærmest pyramideformet træ, der fylder temmelig meget i havebilledet.

Problemknuser

Hvis du finder snoede gange i din kristtorns blade, er der minérfluer på spil. Et angreb gør sjældent større skade, men det skæmmer planten. Hvis du fjerner angrebne blade, fjerner du samtidig minérfluernes larver, og dermed skulle problemet være løst.

Druiderne mente, at kristtorn er et helligt træ
Planten er blevet tillagt alverdens gode egenskaber og har beskyttet vore forfædre mod alt fra brand til spøgelser. For mere end 2.000 år siden betragtede druiderne kristtorn som et helligt træ, fordi “solen aldrig forlader en kristtorn”. En egenskab haveejerne kun kan glæde sig over.

Romere sendte gode venner kristorn
I dag er kristtorn fast inventar i kranse og juledekorationer. En anvendelse, der måske kan føres tilbage til de gamle romere, der sendte gode venner kristtorn og dermed gode ønsker.


Se på næste side, hvordan du kan forme og opstamme en kristtorn.#br
 
  Før – en forpjusket busk.

Form den som du vil


Kristtorn er en alsidig plante med mange anvendelsesmuligheder. Den tåler beskæring uden problemer, så i realiteten kan du forme planten, som du vil. Brug den i et busket sammen med andre stedsegrønne, som en evigt smuk solitærplante eller endog som hækplante.

Også god i krukker
Kristtorn er også meget velegnet som krukkeplante i hele vinterhalvåret. Efter arbejdet ligner den beskårede kristtorn et smukt lille træ.

 
  Efter – et flot træ.

Kan stammes op
Bliver den for stor, kan du stamme den op og derved lette indtrykket meget. Fjern de nederste grene helt inde ved stammen med en beskæresaks, så kan du skabe et fint stedsegrønt træ, der også giver plads til underbeplantning.

Tag “to til tango”

Hvis du planter kristtorn i forv

entning om at få flotte røde bær til juledekorationerne, skal du være opmærksom på, at det ikke er alle planter, der får bær. Det skyldes i al sin enkelhed, at der både er hanplanter og hunplanter af kristtorn.

Kun hunplanter sætter bær

 


Det er kun hunplanterne, der sætter bær, men de er normalt afhængige af, at der er en hanplante i nærheden, så de kan blive bestøvet. Hvis du vil være sikker på at få bær, skal du altså plante både en hanplante og en hunplante. I planteskolen kan du se på etiketterne, om den plante, du har fat i, er en han- eller en hunplante. I øvrigt er flerkoneri tilladt i planteverdenen, så en hanplante kan sagtens bestøve flere hunplanter.

Mest læste artikler