Det lune efterår er perfekt til omplantning i havens bede

Efteråret er den perfekte plantetid. Det kan du udnytte til at flytte om i haven. I efterårsmånederne er jorden stadig lun, men planterne har indstillet væksten for i år, så de stiller ikke så store krav til rod-systemet, der ikke kan undgå at blive lidt svækket i forbindelse med en omplantning.


Månedens job i oktober: Flyt om i haven

Du kan plante nyindkøbte planter, men du kan også benytte lejligheden til at møblere rundt på dem, du allerede har. Man kommer tit til at plante for tæt, når man etablerer et nyt bed, så planterne efter nogle år vokser helt sammen og ødelægger hinanden. Det kan også være, at den kombination, du troede var lige i øjet, har vist sig at være knap så smart i virkeligheden. Under alle omstændigheder er opskriften den samme. De planter, du gerne vil flytte, skal graves op, flyttes og graves ned igen et nyt sted. Du kan flytte de fleste planter, så længe de ikke er blevet så store, at du ikke kan magte dem.

Sådan flytter du planten

Foto: Lotte BjarkeGrav planten fri med en spade i god afstand fra dens centrum. Jo større rodklump, du kan grave op, jo mindre overlast lider planten. Grav et hul, der er rigeligt stort til rodklumpen, og sørg for at løsne jorden omkring det, så den bliver løs og lækker for rødderne at vokse ud i. Placér klumpen midt i hullet, og sørg for, at den står lige, mens du fylder jord to tredjedele op i hullet. Hæld derpå en kande vand i hullet og lad det sive ud i jorden, før du fylder resten af hullet op med jord og træder let til.

Hold komposten sund

Foto: Lotte BjarkeHaveaffald hører til på komposten – men nogle plantesygdomme kan spredes til sunde planter gennem inficeret kompost. Derfor skal du undgå at lægge syge plantedele på komposten. Det gælder bl.a. visne rosenblade med symptomer på stråleplet, syge nedfaldsfrugter og såkaldte frugtmumier (sygdommen gul monilia), der får æbler, pærer og blommer til at krakelere og tørre ind.

Få et rent drivhus til næste sæson

Foto: Lotte BjarkeNår den sidste tomat er plukket, er tiden inde til at rydde op og gøre rent i drivhuset. Det mindsker risikoen for angreb af plantesygdomme og skadedyr til næste sæson. Gå grundigt til værks, for skadevolderne gemmer sig i revner og sprækker. Fjern først alt gammelt plantemateriale fra drivhuset, og vask dernæst glas og sprosser grundigt med vand og sæbe. Lad vinduer og døre stå åbne, så huset kan tørre så meget som muligt.

Tips til konkrete gøremål i haven i oktober

    • Foto: iStockphotoPlant stedmoder til overvintring.
    • Trap plæneklipningen ned.
    • Hak ukrudt.
    • Undgå ukrudtsfrø i komposten.
    • Fjern nedfaldne blade fra stauder og buske. Foto: Lotte Bjarke
    • Giv nyplantede træer en støttepæl.
    • Ryd op i køkkenhaven.
    • Høst æbler. Spis dem nu eller opbevar dem frostfrit, så du har forsyninger de næste par måneder.
    • Plant nyt i udtjente krukker.
    • Tag dahli-knolde op, når den første snert af kulde har fået bladene til at ligne kogt spinat.
    • Del forårsblomstrende stauder – læg evt. farverige tulipanløg på den ekstra plads i bedet, som opstår, når stauderne tyndes ud.

Mest læste artikler