Derfor ved dyr og planter, hvornår det er forår

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunder og bliv klogere. 

Hvornår er det egentlig forår?

Ifølge kalenderen starter foråret officielt i Danmark d. 1 marts. Kigger man ud af vinduet, er det dog ikke altid, at naturen er helt enig med kalderen. Det kan derfor være svært at gennemskue, hvornår det i virkeligheden er blevet tid til at finde det lette forårstøj frem fra garderoben.

Alligevel formår planter og dyr at have helt styr på hvornår foråret er kommet, og hvornår det er tid til at komme ud af vinterhiet. Men hvordan gør de det?

Døgnrytmens betydning  

Generelt styres dyr og planters livsprocesser af døgnrytmen, hvor varigheden af døgnets lysperiode og mørkeperiode skifter alt efter årstiden. Når vi går mod varmere årstider øges dagens længden, hvorimod den bliver kortere, når vi nærmer os vinter. Ændring i dagslængden registreres af dyr og planter, som dermed synkroniserer deres livscyklus i takt med årstidernes rytme.

Derfor blomstrer planter på forskellige tidspunkter

Når foråret kommer, og dagene bliver længere, begynder planterne at blomstre. Alligevel blomstrer de på forskellige tidspunkter. Dette skyldes, at forskellige arter er afhængige af forskellige mængder lys. Nogle planter er kortdagsplanter, som blomstrer når dagslængden er kortere end 12 timer, hvor langdagsplanter vil blomstre når dagslængden er 14-18 timer.

Dagslængdens betydning for dyrene

Hvad angår dyrene, bruger de også dagslængden til at tilpasse sig årstiderne. Daglyset påvirker dyrenes hormonproduktion, og dermed hvornår de kommer i brunst og får unger.

Dagslængden bruges dog forskelligt alt efter dyreart, da de skal være i brunst på forskellige tider af året. De fleste dyr i Danmark kommer i brunst og får unger omkring marts og april måned. 

Kilde: Videnskab.dk

Mest læste artikler