Foto: Maya Høy 1/18
Foto: Maya Høy 2/18
Foto: Maya Høy 3/18
Foto: Maya Høy 4/18
Foto: Maya Høy 5/18
Foto: Maya Høy 6/18
Foto: Maya Høy 7/18
Foto: Maya Høy 8/18
Foto: Maya Høy 9/18
Foto: Maya Høy 10/18
Foto: Maya Høy 11/18
Foto: Maya Høy 12/18
Foto: Maya Høy 13/18
Foto: Maya Høy 14/18
Foto: Maya Høy 15/18
Foto: Maya Høy 16/18
Foto: Maya Høy 17/18
Foto: May Høy 18/18

Sådan får du kyllinger i haven – uden hanegal

Dyr i haven

Har du høns i haven – uden en galende hane – kan du købe rugeæg og få kyllinger af mange forskellige racer. Det er sjovt, og børnene elsker at følge processen.

Høns i haven er hyggelige
Det er rart at have høns i haven. De guffer køkkenaffald og ukrudt i sig, klukker hyggeligt og lægger friske æg – og de fleste naboer kan sagtens leve med lidt klukken og kaglen fra tre-fire havehøns

Haners galen er mindre hyggeligt
Anderledes er det med haner, de har for vane at gale begejstret ved det første morgengry; altså ved firetiden om morgenen i sommermånederne. Så det er nemmest bare at have høns uden nogen hane. Og du kan sagtens få kyllinger alligevel!

De fleste høns bliver skruk om foråret
De fleste høns har et naturligt rugeinstinkt, de bliver ’skruk’ i løbet af foråret eller forsommeren, lægger sig stædigt i en rede og hakker dig i hånden, når du vil tage æggene under dem.

Dværghøns er gode til at ruge kyllinger ud
Nogle hønseracer er bedre til at blive skruk og til at ruge end andre – særligt er de fleste dværghøns rigtig gode til at ruge kyllinger ud. Omvendt er det med de høns, der er specielt fremavlet til æglægning – hybridhøns som blandt andet Isa Brown og Amberlink – de kan generelt ikke ruge kyllinger ud.

Skaf befrugtede æg gennem gratisaviserne
Når hønen har ligget stædigt og stabilt i nogle dage, kan du være sikker på, at den er rigtig skruk, og så er det tid at skaffe befrugtede æg til den. Dem finder du næsten altid i gratisaviserne eller Den Blå Avis under ’rugeæg’.

På den måde kan du få ny racer
Nu er der mulighed for at få nogle helt andre hønseracer, end dem du har i forvejen, fra store kødfulde slagtehøns til yndige små silkehøns. Du kan sagtens skaffe æg fra flere forskellige hønseracer og lægge under samme høne.

Ring til ejeren af høns og kyllinger

Hvis du ikke kan finde annoncer med rugeæg, er det en mulighed at ringe til dem, der har annoncer med høns og kyllinger til salg, de har næsten altid befrugtede æg, som du kan få lov til at købe. En høne kan ruge på 11-17 æg.

Gør reden klar med halm
Hvis det er muligt, er det bedst, at hønens rede er afskærmet fra de øvrige høns. Lav en ring af halm som afgrænsning af reden, så hønen ligger i et hul, det sikrer, at æggene ikke triller væk fra hønen.

Forveksl ikke rugeæg med friske æg

Hvis de øvrige høns kan komme til reden, kan du sætte et kryds med en tus på rugeæggene – så forveksler du dem ikke med de friske æg.

I rugetiden skal hønen have fred
I rugetiden skal skrukhønen have fred. Almindeligvis forlader den reden 10 til 15 minutter dagligt for at spise – stil lidt korn og friskt vand ved siden af reden til den.

Hønen skal have bademuligheder

Det er også vigtigt, at hønen har mulighed for at støvbade. Hvis der går et æg i stykker under skrukhønen, skal du vaske de andre æg i lunkent vand og skifte halmen, så reden er tør.

21 dage senere er kyllingerne der
Efter 21 dage (og det er ret præcist) kommer kyllingerne ud. Hønemor ligger og ’klukker’ til sine æg, der kommer små huller i æggeskallerne, og æggene begynder at ’pippe’. I løbet af otte - ti timer kommer kyllingerne ud.

Du må ikke hjælpe til!
Og husk: selv om det er fristende, er det forbudt at hjælpe! Kyllingerne kan forbløde, hvis I hjælper med at knække skallen i stykker. Men I kan godt tage et æg ud et øjeblik og følge processen.

Pip, pip, pip – hønemor passer dem
De små kyllinger har ’madpakke’ med til det første døgn, her ligger de bare under hønen og tørrer og kommer til kræfter. Herefter kan du flytte hele hønsefamilien til et sted, hvor de kan gå i fred for de øvrige høns.

Læs også: Du aner ikke, hvordan et pindsvin lyder

Kyllinger skal have speciel foder
Du kan købe særligt kyllingefoder til dem, almindelige hønsepiller er for store. I øvrigt spiser kyllingerne alt grønt, brødrester og havregryn, og hønemor skal nok holde dem varme og vise dem, hvordan man finder foder. Efter et par uger, kan du sætte dem tilbage i hønsegården.

Aftal på fohånd med børnene, hvad der skal ske senere
Nu har du måske alt for mange kyllinger – der jo i løbet af et par måneder bliver til store høns. Hvis du har hønsene sammen med dine børn, er det en god idé at have aftalt på forhånd, hvad der skal ske.

Lad venner få kyllinger eller sælg dem

I kan forære dem væk til venner – så kan børnene besøge dem. Eller I kan sælge dem igennem gratisaviserne – eller evt. slagte dem, hvis familien nænner at spise kælekyllingerne.

Fakta om æg
Rugeæggene er ikke særligt følsomme i dagene før, hønen begynder at ruge på dem. De skal opbevares ved 12-15 grader (de må IKKE have været i køleskab!) og vendes morgen og aften, for at fostret ikke skal sætte sig fast til skallen. Det er vigtigt, at alle æg lægges under hønen samtidig – så udklækkes kyllingerne også samtidig.

Tjek æggene undervejs

  • Efter et par uger kan du gennemlyse æggene for at se, om der er kyllinger i.
  • Det skal være mørkt. Hold en kraftig lommelygte bag ved ægget, så kan du se silhuetten af kyllingefostret inde i ægget. (Brug evt. et almindeligt æg som kontrol – så kan du se forskellen)
  • Æg som ikke er befrugtede tages fra skrukhønen.
  • I den sidste uge kan du forsigtigt lægge æggene i en skål med lunkent vand. Hvis der er levende kyllinger, rokker og hopper æggene.

Tjek reglerne:

  • Tjek på kommunens hjemmeside, om der er forbud mod hønsehold i haven, der hvor du bor. (De allerfleste steder er det lovligt.)
  • I nogle kommuner er der vedtaget anbefalinger for, hvor store hønsehold maksimalt bør være, og hvad man skal overveje, før man anskaffer dyrene.
  • Tjek også, om grundejerforeningen har lokale forbud mod bestemte typer dyrehold.

Læs mere om hønseracerne her

Læs også: 8 naturlige måder du kan holde myggene væk på

17 august 2011
0

8 naturlige måder du kan holde myggene væk på

Alle ved, hvor irriterende og frustrerende det kan være at blive stukket af de mange myg, som dukker op om sommeren, men der er faktisk...

0

7 tips til at få flere bier i din have

Vil du have et sandt blomsterflor i din have, så er bier og hvepse dine bedste venner. Her er 7 tips til, hvordan du kan tiltrække flere...

0

Rævens hemmelige liv

Hvad går ræven egentlig og laver, og hvorfor ser man den aldrig? Er der hundegalskab hos danske ræve, og hvorfor kaldes ræven egentlig for...

0

Muldvarpen - havens sødeste dyr

Mange haveejere ser rødt, når de får besøg af muldvarpen. Men i virkeligheden burde de være fulde af beundring over det lille underjordiske...

0

Halvanden kilo kanin styrer hel fåreflok

Det er et flot syn at se en hyrdehund holde styr på en hel fåreflok. Se video med den berømte svenske hyrdekanin, Champis. Den gør det...

0

Hvornår begynder solsorten at synge?

Solsorten er en dansk standfugl. Det er kun en lille del af hunnerne og ungfuglene, der trækker sydpå om vinteren. Allligevel er den pinlig...

0

Kan man holde ræv som kæledyr?

Ræve er i familie med hunden. Så hvorfor er der ikke flere, der holder ræve som kæledyr? Ligesom ireren Patsy Gibbons gør. Mød rævefaren,...

0

Du aner ikke, hvordan et pindsvin lyder

Efter du har set denne video, vil du aldrig mere være i tvivl om, hvordan et pindsvin snakker. Det er noget af sødeste, vi længe har hørt.

0

Er det godt at fodre havens fugle om vinteren?

Svaret er både ja og nej. Fugle har brug for din hjælp i meget strenge vintre, men nogle eksperter mener også, det kan være skadeligt. Læs...

0

God fuglefoder let at lave og smukt at se på

Forkæl havens fugle med næringsrig fuglefoder og dig selv med en stemningsfuld ophængning af fuglenes festmåltid.

0

Sådan overlever pindsvin vinteren i din have

Vinteren er hård ved det lille nyttedyr – de risikerer at dø, hvis du f.eks. fjerner alle nedfaldsblade. Få tips til at hjælpe pindsvinene...

0

Ledig luksusbolig til rolig fuglefamilie

Hos Lotte Bjarke bliver havens fugle forkælet med nyt fuglehus og varmt vand i fuglebadet.

0

Derfor skal du stoppe med at give fuglene brød

Mange danskere er yderst begejstrede for at fodre fuglene med brød, og det er naturligvis også ganske hyggeligt. Ikke desto mindre er man...

0

Fugleliv i vinterhaven

Skal du hjælpe havens fugle om vinteren – eller lade dem klare sig selv? Få svarene her.

0

Bliv biavler og få frisk honning

Med et bistade i haven får du frisk honning, samtidig med at træer og buske bestøves. Det kræver noget arbejde, men du kan til gengæld...