Sådan får du høns i haven – en guide til anskaffelse

At holde høns i haven er en god og nem måde at få æg på, og samtidig kan hønsene gøre det af med mange af de madrester, der ellers ville ende i skraldespanden. Her kan du læse om, hvad du skal tænke over, når du skal anskaffe høns, hvornår du kan købe dem og hvordan du får fat i dem.


Hvilken slags høns
skal man vælge?

Foto: Tanja Pedersen
En hybrid-høne af ISA-typen.

I første omgang står valget mellem to forskellige typer af høns. Den ene er industriens hybrider, der enten er fremavlet til at lægge mange æg eller vokse hurtigt til slagtekyllinger. Den anden er racehøns, som igen er delt op i forskellige racer. Der er forskel på, hvor mange æg de forskellige lægger. Specielt de lette racer kommer i nogle tilfælde tæt på at lægge lige så mange æg som hybriderne. Fordelen ved racehønsene er, at man kan avle videre på dem – det kan man ikke på hybriderne. Racehønsene fås i mange forskellige farver.

Sådan får du fat i hønsene

Hvis du gerne vil have hybrider, skal du købe dem hos en forhandler eller som udsætterhøns, det vil sige høns som er udtjente hos en ægproducent. Rigtige hybrider kan ikke købes hos private eller som rugeæg. Racehøns bør købes hos private hobby-opdrættere. Hvis man køber hos en forhandler eller mellemhandler, kan man risikere, at hønsene ikke er den race, forhandleren oplyser. Køb dem hjemme hos en opdrætter, hvor du også kan se, hvordan hønsene går, og om de har ordentlige forhold.

Prisforskelle på
hybrider og racehøns

Foto: Tanja Pedersen
En racehøne af racen maran.

Hybriderne er billigere end racehønsene. Primært fordi hybrider er masseproduceret på store rugerier, og der er virkelig fokus på at optimere prisen. Racehøns er udruget af den enkelte hobbyavler, som har større udgifter til foder året rundt til forældredyrene, huse og rugemaskine/skruk, end der er ved hybriderne. Sjældne eller attraktive racer/farver vil typisk også koste mere.

Tidspunkt for køb af høns

Hybriderne kan købes næsten året rundt, mens salg af racehøns er meget sæsonbetonet og følger årstiden. I det tidlige forår er der rugeæg eller daggamle kyllinger til salg, men det er stort set umuligt at opdrive voksne høns eller hønniker (høner tæt på æglægning). Senere på foråret/sommeren kan man købe større kyllinger, hvor der er mulighed for, at de er kønssorterede, eller man kan købe høns, som opdrætteren ikke skal bruge længere eller vil af med for at skaffe plads til årets kyllinger. Så jo længere man kommer hen på sommeren, jo større kyllinger eller endda høns er det muligt at købe. Du får de bedste muligheder, hvis du i god tid kan lave en aftale med opdrætteren om køb af høns/kyllinger.

Tag ud og kig, inden du køber

Hvis man gerne vil holde høns, men ikke ved hvilken race/farve, man skal vælge, så er der forskellige muligheder for at komme til at se på høns. Om sommeren holder mange fjerkræklubber ”åbent hus” hvor man er velkommen til at kigge forbi. Sommerens dyrskuer er også en mulighed for at se på høns. Den rigtige udstillingssæson for høns ligger fra slutningen af oktober til starten af januar og topper i november. Her er der en god mulighed for at møde op på den lokale fjerkræudstilling, se på høns, tale med opdrætterne og lave en aftale om køb af høns, eventuelt til levering på et senere tidspunkt.

Oversigt over udstillingerne kan findes på hjemmesiderne hos Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl og Dansk Fjerkræ Forum fra oktober måned.

Kilde: Dansk Fjerkræ Forum

Læs også: Hønsehus – byg det selv og få høns i haven

Mest læste artikler