Rævens hemmelige liv

Dyr i haven

Hvad går ræven egentlig og laver, og hvorfor ser man den aldrig? Er der hundegalskab hos danske ræve, og hvorfor kaldes ræven egentlig for Mikkel? Og ikke mindst: What does the fox say?!

Rævens hemmeligheder kommer frem på bordet.
Rævens hemmeligheder kommer frem på bordet. Foto: iStock

Har du nogensinde set en ræv?

Ræven er en stor succes. Den findes på alle kontinenter undtagen Antarktis. Alligevel er det sjældent, man ser den. Hvor tit har du for eksempel set en ræv? Eller har du overhovedet nogensinde set én?

Ræven er ellers efterhånden alle vegne: i skov og på mark og i tiltagende grad også i byerne. Den ligger dog som regel og sover i sin hule, mens vi mennesker er ude at jage i Føtex og Netto. Først i skumringstiden vågner den op til dåd, og så er den på jagt hele natten igennem.

Aleneræven

Det meste af tiden bor de voksne ræve alene - dog ikke parringstiden, som falder i årets første to måneder. De første 4 uger efter hvalpene er født, holder hannen og hunnen også sammen, men så er de ellers alene igen.

Man kan være heldig at se en ræv om dagen, men så er det som regel på steder, hvor der sjældent kommer mennesker.

Hvad spiser ræven?

Rævens yndlingsretter

Rævens menu består af kød, kød og atter kød.

Den spiser egern, rotter og mus, hareunger, svagelige rådyr, fugle og firben. I byerne er fugle en større del af kosten ligesom affald fra skraldespande og lossepladser også fylder en del.

Læs også:

Dit sengetøj skal ikke vaskes så tit, som du tror!

Ved du egentlig hvor tit, du bør vaske dit sengetøj? Mange danskere vasker deres sengetøj alt for ofte – se her om du er én af dem.

Ræven som hønsetyv

Og så spiser ræven høns. En kommunikationsrådgiver ville nok anbefale ræven at stryge netop høns af menukortet, for det giver alt for dårlig presse. Det skyldes ikke mindst, at ræven ikke nøjes med at bide hovedet af en enkelt høne - den begår ofte rene massakrer på hele hønsehus.

Denne adfærd har været med til at lægge ræven for had, selvom det er er en helt naturlig adfærd for ræven. Ude i naturen ville den grave resterne ned til senere brug.

Vil man sikre sig mod en rævemassakre i hønsehuset, så kan man gardere sig ved at bruge ekstra stærkt trådhegn, som ræven ikke kan gnave over. Sørg også for at grave trådnettet mindst 40 cm ned. Så kan ræven ikke grave sig ind under det.

Læs mere om, hvordan du undgår ræve i dit hønsehus her på idényt.

Hvad siger ræven?

What does the fox say?

Det spurgte hele verdenen pludselig om, da den det norske brødrepar og komikekerduo Ylvis i 2013 gik viralt med deres sang: What does the fox say?

Sangen er i skrivende stund set af mere end en halv milliard mennesker på youtube.

Læs også:

Hvad sker der med edderkoppen, når jeg fanger den med støvsugeren?

Du er med garanti ikke den eneste, der finder støvsugeren frem, når du ser en edderkop. Men dør den af at blive fanget af støvsugeren,...

Det var dog nok ikke en dybfølt interesse for rævens vokaliseringer, der optog nordmændene, men snarere at sangens titel kunne forveksles med ”what the f…”

Ikke desto mindre er det mystisk, at ræven er så tavs. Ræve kommunikerer for eksempel langt mindre indbyrdes end de fleste af dens familiemedlemmer i Canidae-dyreslægten som ulve og hunde.

Ræven jodler og bjæffer

En af teorierne om ræves tavshed er, at de i langt højere grad kommunikerer via lugtesansen.

Der er dog registret mere end 20 forskellige typer af lyde hos ræve. Det er bare sjældent, de benytter sig af dem.

Ræve kan Ifølge zoolog Mikkel Stelvig både bjæffe, gø og jodle og meget mere.

Hører man optagelser af rævekald, kan det ofte lyde som et uglehtyl. Det nærmeste, Mikkel Stelvig ifølge Videnskab.dk kommer på en stavemåde er “wow-wow bark”. Den stavemåde kommer dog nok ikke til at slå lige så meget an som pip eller vov.

Hør flere rævekald på denne youtube-video.

Læs også:

Bliver din radio ubrugelig, når der bliver slukket for DAB-signalet?

Flere hundredetusinde DAB-radioer kan smides i skraldespanden, når der bliver lukket for DAB-signalet i oktober måned 2017. Den gode...

Har danske ræve rabies?

Ræve og hundegalskab

I 1964 og igen i 1968 sneg hundegalskaben sig ind i Sønderjylland over grænsen til Tyskland.

En målrettet kampagne, der blandt omfattede gasning af samtlige rævegrave i Sønderjylland, fik dog bugt med hundegalskaben.

Der har siden ikke været konstateret hundegalskab eller rabies hos ræve i Danmark.

Sygdommen eksisterer dog stadig hos ræve i andre dele af Europa. 

Hvorfor hedder ræven Mikkel?

Ræven Renard

Ræven har altid haft et blakket ry. Det afspejler sig i myter i de fleste kulturer rundt omkring i hele verden, hvor ræven konstant har fået dårlig omtale. Den er blevet beskrevet som en dæmon og en djævel og som snu og rænkefuld.

I middelalderen blev der også skrevet flittigt om den listige ræv. I nederlansk og fransk digtning fik ræven i løbet af denne periode tildelt egenavnet Renard. En af de franske rævebøger, Roman de Renard, blev i 1555 oversat til dansk under titlen En Ræffue Bog.

Den bog bliver så frisket op I 1827 under betegnelsen Mikkel Ræv. Og derfor hedder ræven Mikkel i Danmark - til spot og spe for alle drengebørn, der siden har båret navnet Mikkel.

4. marts 2016
Mere om Dyr i haven

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Dyr i haven Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Dyr i haven Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...

6 trin til at slippe din angst for edderkopper

Dyr i haven Efterhånden som temperaturen sænker sig udenfor, begynder edderkopperne at blive kønsmodne og søger indenfor i de danske hjem. Dette vækker...

Derfor er det godt for dig at kigge på fugle

Dyr i haven Det viser sig, at fugle har en afstressende virkning på os mennesker, og at de derfor kan forbedre vores mentale sundhed. Så tøv ikke med at fodre fuglene om vinteren, hvis du vil styrke dit helbred.

Sådan undgår du store fugle på foderbrættet

Dyr i haven De store kragefugle opfattes af mange som mindre charmerende på foderbrættet. Selvom de ikke er inviteret, kommer de ofte til middag på...

Du aner ikke, hvordan et pindsvin lyder

Dyr i haven Efter du har set denne video, vil du aldrig mere være i tvivl om, hvordan et pindsvin snakker. Det er noget af sødeste, vi længe har hørt.

8 naturlige måder du kan holde myggene væk på

Dyr i haven Alle ved, hvor irriterende og frustrerende det kan være at blive stukket af de mange myg, som dukker op om sommeren, men der er faktisk mange måder at undgå det på.

Ledig luksusbolig til rolig fuglefamilie

Dyr i haven Hos Lotte Bjarke bliver havens fugle forkælet med nyt fuglehus og varmt vand i fuglebadet.

4 katte er døde af farlig sneglegift

Dyr i haven En ulovlig gift mod dræbersnegle er nu årsag til, at fire katte er døde.

En skovhave er for de dovne

Dyr i haven Når haven fortrinsvis dyrkes for at give maven glæde, og der er et helt specielt samspil mellem dyr og planter, kaldes det en skovhave.

Lær havens pindsvin at æde dræbersnegle

Dyr i haven Desperate haveejere forgifter ubudne dræbersnegle. Dette har triste konsekvenser for de sky pindsvin. Drop giften og lær i stedet pindsvinen...

Slip for myggene med dette geniale grill-trick

Dyr i haven Svenske Anna fik en fantastisk idé til at slippe af med alle de flyvende småkryb i haven.

Masser af fugle i haven

Dyr i haven Småfuglene er spændende at følge i haven – og nyttige. Vil du have besøg, må du sørge for ordentlig indkvartering.

Hold øje! Du forgifter, brænder og drukner pindsvin

Dyr i haven I kampen mod dræbersnegle er du med til at dræbe pindsvin i din have. Men der er også andre dødsfælder for det lille nyttedyr, som du skal...

Video: Nyt genialt trick til at skræmme myggene væk

Dyr i haven En limefrugt med nelliker. Dét er det eneste, som skal til for at skræmme myggene væk. Prøv den duftende frugtfælde af på terrassen nu, og...