Rævens hemmelige liv

Hvad går ræven egentlig og laver, og hvorfor ser man den aldrig? Er der hundegalskab hos danske ræve, og hvorfor kaldes ræven egentlig for Mikkel? Og ikke mindst: What does the fox say?!

Har du nogensinde set en ræv?

Ræven er en stor succes. Den findes på alle kontinenter undtagen Antarktis. Alligevel er det sjældent, man ser den. Hvor tit har du for eksempel set en ræv? Eller har du overhovedet nogensinde set én?

Ræven er ellers efterhånden alle vegne: i skov og på mark og i tiltagende grad også i byerne. Den ligger dog som regel og sover i sin hule, mens vi mennesker er ude at jage i Føtex og Netto. Først i skumringstiden vågner den op til dåd, og så er den på jagt hele natten igennem.

Aleneræven

Det meste af tiden bor de voksne ræve alene – dog ikke parringstiden, som falder i årets første to måneder. De første 4 uger efter hvalpene er født, holder hannen og hunnen også sammen, men så er de ellers alene igen.

Man kan være heldig at se en ræv om dagen, men så er det som regel på steder, hvor der sjældent kommer mennesker.

Hvad spiser ræven?

Rævens yndlingsretter

Rævens menu består af kød, kød og atter kød.

Den spiser egern, rotter og mus, hareunger, svagelige rådyr, fugle og firben. I byerne er fugle en større del af kosten ligesom affald fra skraldespande og lossepladser også fylder en del.

Ræven som hønsetyv

Og så spiser ræven høns. En kommunikationsrådgiver ville nok anbefale ræven at stryge netop høns af menukortet, for det giver alt for dårlig presse. Det skyldes ikke mindst, at ræven ikke nøjes med at bide hovedet af en enkelt høne – den begår ofte rene massakrer på hele hønsehus.

Denne adfærd har været med til at lægge ræven for had, selvom det er er en helt naturlig adfærd for ræven. Ude i naturen ville den grave resterne ned til senere brug.

Vil man sikre sig mod en rævemassakre i hønsehuset, så kan man gardere sig ved at bruge ekstra stærkt trådhegn, som ræven ikke kan gnave over. Sørg også for at grave trådnettet mindst 40 cm ned. Så kan ræven ikke grave sig ind under det.

Læs mere om, hvordan du undgår ræve her på idényt.

Hvad siger ræven?

What does the fox say?

Det spurgte hele verdenen pludselig om, da den det norske brødrepar og komikekerduo Ylvis i 2013 gik viralt med deres sang: What does the fox say?

Sangen er i skrivende stund set af mere end en halv milliard mennesker på youtube.

Det var dog nok ikke en dybfølt interesse for rævens vokaliseringer, der optog nordmændene, men snarere at sangens titel kunne forveksles med ”what the f…”

Ikke desto mindre er det mystisk, at ræven er så tavs. Ræve kommunikerer for eksempel langt mindre indbyrdes end de fleste af dens familiemedlemmer i Canidae-dyreslægten som ulve og hunde.

Ræven jodler og bjæffer

En af teorierne om ræves tavshed er, at de i langt højere grad kommunikerer via lugtesansen.

Der er dog registret mere end 20 forskellige typer af lyde hos ræve. Det er bare sjældent, de benytter sig af dem.

Ræve kan Ifølge zoolog Mikkel Stelvig både bjæffe, gø og jodle og meget mere.

Hører man optagelser af rævekald, kan det ofte lyde som et uglehtyl. Det nærmeste, Mikkel Stelvig ifølge Videnskab.dk kommer på en stavemåde er “wow-wow bark”. Den stavemåde kommer dog nok ikke til at slå lige så meget an som pip eller vov.

Hør flere rævekald på denne youtube-video.

Har danske ræve rabies?

Ræve og hundegalskab

I 1964 og igen i 1968 sneg hundegalskaben sig ind i Sønderjylland over grænsen til Tyskland.

En målrettet kampagne, der blandt omfattede gasning af samtlige rævegrave i Sønderjylland, fik dog bugt med hundegalskaben.

Der har siden ikke været konstateret hundegalskab eller rabies hos ræve i Danmark.

Sygdommen eksisterer dog stadig hos ræve i andre dele af Europa. 

Hvorfor hedder ræven Mikkel?

Ræven Renard

Ræven har altid haft et blakket ry. Det afspejler sig i myter i de fleste kulturer rundt omkring i hele verden, hvor ræven konstant har fået dårlig omtale. Den er blevet beskrevet som en dæmon og en djævel og som snu og rænkefuld.

I middelalderen blev der også skrevet flittigt om den listige ræv. I nederlansk og fransk digtning fik ræven i løbet af denne periode tildelt egenavnet Renard. En af de franske rævebøger, Roman de Renard, blev i 1555 oversat til dansk under titlen En Ræffue Bog.

Den bog bliver så frisket op I 1827 under betegnelsen Mikkel Ræv. Og derfor hedder ræven Mikkel i Danmark – til spot og spe for alle drengebørn, der siden har båret navnet Mikkel.

Læs også: Gedehams – det nyttige insekt med den slangelignende gift.

Læs også: Hønsehus – byg det selv og få høns i haven

Mest læste artikler