Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Dyr i haven

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Genopdagelsen af fugleedderkoppen

Ja, der lever fuldbårne fugleedderkopper i Danmark.

Det drejer sig om en enkelt art, den såkaldte Nordlige fugleedderkop. Den kaldes også for Tapetserfugleedderkoppen eller på latin: Atypus affinis. Det er dog ikke en invasiv art i stil med dræbersneglen. Den nordlige Fugleedderkop hører faktisk naturligt hjemme i den danske fauna. Den har bare ikke været observeret i mere end 70 år her i landet. Dette ændrede sig dog i 1994, da den blev genopdaget ved en sydvendt skråning ved Salten Langsø ved Ry i Jylland. 

En lille fugleedderkop

Du skal dog ikke være angst for, at der lige pludselig vandrer en behåret fugleedderkop på størrelse med en menneskehånd hen over dig. Den nordlige fugleedderkop er kun et par centimeter lang, og det gælder kun for hunnens vedkommende. Hannen er lidt mindre. Dyret tilbringer desuden det meste af året nedgravet i jorden, hvorfra den næsten kun dukker op, når der går et insekt i det net, den har liggende oppe på jorden. 

På trods af navnet går denne art af edderkopper i modsætning til mange af dens eksotiske artsfæller ikke efter fugle. Den holder sig til mindre insekter som bænkebiddere eller fluer.  

Romantik blandt danske fugleedderkopper

Der er størt sandsynlighed for at møde den nordlige fugleedderkop i efteråret, når hannen i oktober og november måned bevæger sig op af sit skjul for at finde en mage. Når den har haft held til det, ender den romantiske alliance ofte med, som det er skik og brug hos edderkopper, at hunnen skubber hannnen ned i bunden af sit hul som forråd til mere knappe tider.

Fugleedderkoppens bid

 
Den nordlige fugleedderkops spidse giftkroge.   

Den samme skæbne vil dog ikke overgå dig, hvis du krydser den nordlige fugleedderkops vej. Tag dog ikke fejl - tapetserfugleedderkoppen har præcist den samme type drabelige giftkroge, som fugleedderkopper er kendt for. Hvis du er så uheldig at få jaget de kroge ind i for eksempel  din hånd, så vil det med garanti gå meget ondt. Det vil dog på ingen måde være et dødeligt bid.

Ifølge museumsinspektør hos Naturhistorisk Museim Morten D.D. Hansen, som sammen med Anders Aasberg Pedersen faktisk var den, der genopdagede eddekoppen, kender han til et enkelt eksempel på en tysk turist, der lod sig bide efter, og han fik det efter sigende "ret skidt", som museumsinspektøren udtaler til TV2 Østjylland. Vores fugleedderkop bider desuden nødigt. Den skal virkelig føle sig meget truet eller blive meget provokeret

Læs også:

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

Udbredelse

Den nordlige Fugleedderkop vil dog af flere grunde meget sjældent krydse din vej:

  • Den tilbringer det mest af sit liv under jorden. 
  • Den lever hovedsagligt på sydvendte, lune skråninger
  • Populationer af Den nordlige Fugleedderkop findes hovesagligt i stabile kulturlandskaber, hvor mennesker ikke færdies i store tal. Den forekommer ikke i opdyrket jord og pløjemarker.
  • Der er årligt kun meget få observationer af den. Den ses mest i Midtjylland, på Helgenæs, Samsø og Bornholm, og enkelte steder på Fyn og ved Røsnæs på Sjælland.

 

 

D af Morten DD Hansen og Anders Aasberg Pedersen.

13. december 2017
Mere om Dyr i haven

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Dyr i haven Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan fuglehuset i haven også gøre en ende på fuglenes liv.   

6 trin til at slippe din angst for edderkopper

Dyr i haven Efterhånden som temperaturen sænker sig udenfor, begynder edderkopperne at blive kønsmodne og søger indenfor i de danske hjem. Dette vækker...

Derfor er det godt for dig at kigge på fugle

Dyr i haven Det viser sig, at fugle har en afstressende virkning på os mennesker, og at de derfor kan forbedre vores mentale sundhed. Så tøv ikke med...

Sådan undgår du store fugle på foderbrættet

Dyr i haven De store kragefugle opfattes af mange som mindre charmerende på foderbrættet. Selvom de ikke er inviteret, kommer de ofte til middag på foderbrættet og skræmmer småfuglene væk. Det findes der råd for!

Du aner ikke, hvordan et pindsvin lyder

Dyr i haven Efter du har set denne video, vil du aldrig mere være i tvivl om, hvordan et pindsvin snakker. Det er noget af sødeste, vi længe har hørt.

8 naturlige måder du kan holde myggene væk på

Dyr i haven Alle ved, hvor irriterende og frustrerende det kan være at blive stukket af de mange myg, som dukker op om sommeren, men der er faktisk...

Kan man holde ræv som kæledyr?

Dyr i haven Ræve er i familie med hunden. Så hvorfor er der ikke flere, der holder ræve som kæledyr? Ligesom ireren Patsy Gibbons gør. Mød rævefaren, som hele Irland taler om, og hans tre ræve i snor.

Ledig luksusbolig til rolig fuglefamilie

Dyr i haven Hos Lotte Bjarke bliver havens fugle forkælet med nyt fuglehus og varmt vand i fuglebadet.

4 katte er døde af farlig sneglegift

Dyr i haven En ulovlig gift mod dræbersnegle er nu årsag til, at fire katte er døde.

En skovhave er for de dovne

Dyr i haven Når haven fortrinsvis dyrkes for at give maven glæde, og der er et helt specielt samspil mellem dyr og planter, kaldes det en skovhave.

Lær havens pindsvin at æde dræbersnegle

Dyr i haven Desperate haveejere forgifter ubudne dræbersnegle. Dette har triste konsekvenser for de sky pindsvin. Drop giften og lær i stedet pindsvinen...

Slip for myggene med dette geniale grill-trick

Dyr i haven Svenske Anna fik en fantastisk idé til at slippe af med alle de flyvende småkryb i haven.

Masser af fugle i haven

Dyr i haven Småfuglene er spændende at følge i haven – og nyttige. Vil du have besøg, må du sørge for ordentlig indkvartering.

Hold øje! Du forgifter, brænder og drukner pindsvin

Dyr i haven I kampen mod dræbersnegle er du med til at dræbe pindsvin i din have. Men der er også andre dødsfælder for det lille nyttedyr, som du skal...

Video: Nyt genialt trick til at skræmme myggene væk

Dyr i haven En limefrugt med nelliker. Dét er det eneste, som skal til for at skræmme myggene væk. Prøv den duftende frugtfælde af på terrassen nu, og...