Hjælp – fugleedderkopper lever i Danmark!

Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 


Genopdagelsen af fugleedderkoppen

Ja, der lever fuldbårne fugleedderkopper i Danmark.

Det drejer sig om en enkelt art, den såkaldte Nordlige fugleedderkop. Den kaldes også for Tapetserfugleedderkoppen eller på latin: Atypus affinis. Det er dog ikke en invasiv art i stil med dræbersneglen. Den nordlige Fugleedderkop hører faktisk naturligt hjemme i den danske fauna. Den har bare ikke været observeret i mere end 70 år her i landet. Dette ændrede sig dog i 1994, da den blev genopdaget ved en sydvendt skråning ved Salten Langsø ved Ry i Jylland.

En lille fugleedderkop

Selvom mange er paniske angste for fugleedderkoppen, skal du dog ikke være angst for, at der lige pludselig vandrer en behåret edderkop på størrelse med en menneskehånd hen over dig. Den nordlige fugleedderkop er kun et par centimeter lang, og det gælder kun for hunnens vedkommende. Hannen er lidt mindre. Dyret tilbringer desuden det meste af året nedgravet i jorden, hvorfra den næsten kun dukker op, når der går et insekt i det net, den har liggende oppe på jorden.

På trods af navnet går denne art af edderkopper i modsætning til mange af dens eksotiske artsfæller ikke efter fugle. Den holder sig til mindre insekter som bænkebiddere eller fluer.

Læs også: Edderkopper | De syv mest almindelige arter i vores hjem

Romantik blandt danske fugleedderkopper

Der er størt sandsynlighed for at møde den nordlige fugleedderkop i efteråret, når hannen i oktober og november måned bevæger sig op af sit skjul for at finde en mage. Når den har haft held til det, ender den romantiske alliance ofte med, som det er skik og brug hos edderkopper, at hunnen skubber hannnen ned i bunden af sit hul som forråd til mere knappe tider.

Fugleedderkoppens bid

Den nordlige fugleedderkops spidse giftkroge. 

Den samme skæbne vil dog ikke overgå dig, hvis du krydser den nordlige fugleedderkops vej. Tag dog ikke fejl – tapetserfugleedderkoppen har præcist den samme type drabelige giftkroge, som fugleedderkopper er kendt for. Hvis du er så uheldig at få jaget de kroge ind i for eksempel  din hånd, så vil det med garanti gå meget ondt. Det vil dog på ingen måde være et dødeligt bid.

Ifølge museumsinspektør hos Naturhistorisk Museim Morten D.D. Hansen, som sammen med Anders Aasberg Pedersen faktisk var den, der genopdagede eddekoppen, kender han til et enkelt eksempel på en tysk turist, der lod sig bide efter, og han fik det efter sigende “ret skidt”, som museumsinspektøren udtaler til TV2 Østjylland. Vores fugleedderkop bider desuden nødigt. Den skal virkelig føle sig meget truet eller blive meget provokeret

Udbredelse

Den nordlige Fugleedderkop vil dog af flere grunde meget sjældent krydse din vej:

  • Den tilbringer det mest af sit liv under jorden.
  • Den lever hovedsagligt på sydvendte, lune skråninger
  • Populationer af Den nordlige Fugleedderkop findes hovesagligt i stabile kulturlandskaber, hvor mennesker ikke færdies i store tal. Den forekommer ikke i opdyrket jord og pløjemarker.
  • Der er årligt kun meget få observationer af den. Den ses mest i Midtjylland, på Helgenæs, Samsø og Bornholm, og enkelte steder på Fyn og ved Røsnæs på Sjælland.

D af Morten DD Hansen og Anders Aasberg Pedersen.

Mest læste artikler