Er det godt at fodre havens fugle om vinteren?

Svaret er både ja og nej. Fugle har brug for din hjælp i meget strenge vintre, men nogle eksperter mener også, det kan være skadeligt. Læs JA- og NEJ-siderne her.

Vi fodrer fugle af et godt hjerte om vinteren

Vi danskere elsker havens fugle:  Mejser, musvitter, solsorte, bogfinker, gråspurve, solsorte …
Vi opfatter dem som en uundværlig del af havens – og naturens – liv. Og det er de i den grad også. Uden fugle var vi ilde stedt. De er smukke, livlige og flittige, og det er en fornøjelse at holde øje med deres vimsen rundt i træer og buske.

Delte meninger om mad til overvintrende fugle

Når vinteren så kommer og lægger sin kolde, klamme hånd over landet, får vi ofte ondt af de små, forpjuskede kræ, og vi begynder at servere godter for dem på foderbrættet. De flokkes om foderet, og vi kan nyde synet fra vores vinduer.

En meget kold vinter kan ganske rigtigt gøre det af med mange voksne fugle. Men der er delte meninger om, hvad det betyder for bestandene og det store billede. Fuglene er jo genetisk disponerede for at skulle klare sig – også om vinteren. Ellers ville de søge sydpå.

Her kan du læse argumenterne for og imod at vinterfodre havens fugle:

JA – du skal vinter-fodre havens fugle 

  • Fugle, der lever i byer, har sværere ved at finde mad end fugle, der bor tæt på skove og naturområder. Veje og bebyggelse forhindrer dem i at finde nye og større områder at søge føde i, skriver Naturstyrelsen på deres hjemmeside. Omvendt søger mange småfugle fra skoven ind til byerne i dagens løb for at finde føde. Naturstyrelsen understreger:
    “Men er du én gang begyndt med at fodre fuglene, skal du blive ved. Fuglene vænner sig lynhurtigt til et fast fodringssted.”

  • Fodring af fugle giver dig og familien mulighed for at studere de forskellige arter, og børn kan lære om fuglelivet i haven og naturen. Det er både sjovt, hyggeligt og lærerigt at invitere de små gæster til foderbrættet hver dag.

  • Det er også en fin beskæftigelse for hele familien selv at lave foderet og snakke om de forskellige fodertyper, som fuglene foretrækker. Fx, at solsorte allerbedst kan lide halvdårlige æbler på jorden.

  • Hvis vi oplever en særlig kold vinter – eller isvinter, som det også kaldes – kan fodring redde fuglenes liv. Og når man ser på de seneste lune vintre, kan en isvinter komme som et chok for bestanden af fugle. Hvis det fryser meget, har fugle også brug for vand. Stil det ud til dem om morgenen.

  • Hvis du strøer foder ud i redekasser, vender fuglene tilbage til foråret og stifter familie i din have. Redekasser med foder giver dem mulighed for at undersøge deres fremtidige hjem i god tid og i øvrigt have et sikkert sted at søge læ om vinteren.

NEJ – du skal ikke vinterfodre havens fugle

  • Der kan udbryde sygdomme blandt fuglene i forbindelse med store mængder foder ved foderbrætter og lignende steder. Dansk Ornotologisk Forening kan fortælle, at der de seneste år er eksempler på udbrud af sygdomme blandt småfuglene – de kan for eksempel få salmonella af et beskidt bræt. Det kan forebygges ved at skolde foderbrættet jævnligt.
  • Nogle arter kan udkonkurrere andre, fordi der er ulige vilkår for overlevelsen. Naturen har ofte bedst af at regulere sig selv, og hvis vi blander os for meget, kan det give skævhed i kampen om territorier og redeplacering. Det er for eksempel sket i forholdet mellem antallet af musvitter og broget fluesnapper. Musvitten bliver fodret om vinteren og udkonkurrerer derfor den brogede fluesnapper, som ankommer fra det tropiske Afrika lige inden ynglesæsonen.

  • For meget fuglefoder tiltrækker rotter og andre skadedyr. Hvis du har drysset en masse fuglefoder ud, og de ikke har nået at spise det, vil rotterne rykke frem ved nattens frembrud. Rotter kan skaffe sig adgang nærmest alle steder, så det nytter ikke noget at hæve foderbrættet. Du bør derfor kun fodre i det omfang, der er brug for, og fjerne resterne om aftenen.

Kilder: Naturstyrelsen og Dansk Ornotologisk Forening

Mest læste artikler