Er egern et nyttedyr eller et skadedyr?

I nogle lande kaldes egernet for trærotten. Så langt er vi ikke nået i Danmark. Derfor kan man godt alligevel blive træt af, at egernet stjæler fuglenes mad og æg. Her finder du 5 tips til, hvordan du holder egernet væk fra fuglebrættet.


Egern som malerpensler

Egernet var i begyndelsen af århundredet et sjældent syn, men efterhånden har bestanden bredt sig, og det er kun på nogle få danske øer, som Læssø og Anholt, at den lille gnaver endnu ikke springer rundt i træerne.

Engang jagtede man egernet, fordi dens pels kunne bruges til hatte og halehårene til malerpensler. Siden 1994 har egernet dog været totaltfredet. Det har været medvirkende til at booste bestanden.

Egernet – et nuttedyr

Der er nok ikke mange, der i dag har lyst til at finde haglbøssen frem, hvis de står og mangler nogle hår til deres malerpensler. For de fleste er den lille flittige springfætter hverken et nyttedyr eller et skadedyr, men et nuttedyr. Når egernet kommer til syne i et træ eller på jorden, så breder der sig et lille smil på de fleste danskeres læber. 

Egernet og fuglene

Men mange bryder sig ikke om, at egernet stjæler fuglenes fodder fra fuglebrættet, og det gør de hellere end gerne. Det foretrukne fødeemne for egernet er ganske vist kogler og nødder, men de er ikke kræsne, og solsikkefrø og andet fuglefodder går de meget gerne ombord i.

Mange haveejere har den problematik tæt inde på livet. Bor der egern i nærheden af haven, så finder de let vej til fodderbrættet. De springer let flere meter op i luften, så det er svært at finde en placering til fodderbrættet, der sorterer egernerne fra.

Læs også: Sådan slipper du af med husmåren og den mange dårlige vaner.

Læs også: Sådan undgår du skægkræ

Trærotten

Egern tager også gerne fugleæg, hvis de kommer forbi en rede, så også her er der kniv på kniven. Det er dog intet i forhold til egernerne i visse andre lande. Hvordan kan man for eksempel kende en dansker i New Yorks Central Park? Danskeren er ham eller hende, der stopper op og stirrer betaget på egernerne i parken

Det gør newyorkerne aldrig. På de kanter er der næsten lige så mange egern som duer, så betegnelsen trærotte er ikke helt ved siden af for mange amerikanere. 

Sådan holder du egern væk fra fuglebrættet

Hvis man derfor leder efter metoder til at holde egern på afstand, så er USA et godt sted at kigge efter gode tips. Her er fem metoder til at holde egern væk fra haven baseret på amerikansk egern-know-how:

  1. Lav et nyt foderbræt kun til egern. Her skal du lægge egernets livretter som solsikkefrø, hele majs og peanuts med skal. Sørg for, at fuglene ikke får noget af denne type fodder, for så har egernet pludselig én ekstra foderstation.
  2. Sørg for, at der er mindst tre meter til nærmeste træ, hegn eller andet afsatspunkt.
  3. Anskaf et hængende fuglebræt, som er designet til, at egernet hverken kan få madro eller fodfæste. 
  4. Køb en krave til fuglebrættet, som enten kan anbringes oven på fugebrættet eller nedenunder (eller begge dele). Der findes en del af den type kraver, som egernet ikke kan springe henover. 
  5. Strø en teskefuld cayennepeber eller noget chilli hen over fuglefodderet. Det bryder egernet sig ikke om, men fuglene er ligeglade, og de tager ikke skade af, at deres mad pludselig har fået en mere krydret smag.

Fred med egernet

En helt anden løsning – og mindst ligeså god – er at sige: pyt med det. For gør det egentlig noget, at det er egernet, der slipper helskindet gernnem vinteren, og ikke x-antal fugle?

Hvis vi mennesker samtidig med jævne mellemrum får lejlighed til at se det lille atletiske, egern svæve gennem luften og lejlighedsvis tage for sig af fuglefrøene – peace…

Mest læste artikler