Det skal du gøre, når du får besøg af en bisværm

Det kan være et skræmmende syn, når en summende bisværm slår sig ned på din ejendom. Her er nogle af de ting, du bør gøre og hvad du helst IKKE må gøre. 


Hvad er en bisværm?

En bisværm er en helt naturlig del af biernes livscyklus. Når bier sværmer, skyldes det, at de sammen med en dronning er ude at lede efter et nyt sted at slå sig ned. Det kan enten skyldes, at biernes hidtidige bistade er overbefolket, eller at der er blevet født et ny dronning i biernes tidligere bo.

Dronningen er som følge af en af disse to ting taget af sted med cirka halvdelen arbejdsbierne, og dette kan let være over 1000. Derudover sværmer der også nogle spejderbier med, hvis opgave det er at finde frem til et egnet sted at opbygge et nyt bistade.

Er sværmende bier mere farlige?

Vi kender alle billedet af Anders And eller andre populære animationsfigur, der desperat flygter fra en angribende bisværm. Bare rolig. Sådan foregår det ikke i virkeligheden.

Bier i bisværme er faktisk langt mere fredelige end bier, når disse er ude at samle honning. Det skyldes dels, at sværmende bier har andre ting at bekymre sig om, og dels at de har fyldt deres bagkrop op med forråd i form af honning. Den fyldte bagkrop gør det ekstra vanskeligt for bierne at bøje deres bagkrop og placere deres brod i for eksempel et menneske, der gør dem bange.  

Hvad foretager en bisværm sig?

Bisværmen leder efter et sted at bo. Den flyver ikke lange afstand ad gangen. Den bevæger sig væk fra det oprindelige bo i etaper. På vejen slår den sig på ned i grene, i hulrum eller andre steder.

Imens dette foregår, recognoscerer spejderbierne området, og de forsøger, at nå frem til en enighed om, hvor de skal slå sig ned. Denne proces kan tage få timer eller nogle dage. Bagkanten på bisværmens rejse er cirka tre dage. Bierne er nemlig kun udstyret med forråd til cirka 3 dage. 

 
Dette syn er enhver husejers mareridt. Hvad gør man så?  

5 tips – hvis en bisværm slår sig ned på din ejendom

1. Ingen panik

Der er ingen grund til at gå i panik, hvis en bisværm slår sig ned på din ejendom. Det kan meget let tænkes, at bisværmen efter kort tid vil lette og søge andre jagtmarker. Undgå for enhver pris ind til det sidste at gå efter at udrydde bierne. Selvom bistik er ubehagelige, er bier på alle måder et nyttedyr og essentielle i naturens kredsløb.

2. Fjern bisværm

Der er efterspørgsel efter sværmende bier blandt eksisterende biavlere. Der findes faktisk en såkaldt sværmerhenterliste over biavlere, der vil hente din bisværm, så de kan indgå i disse biavl. Mange af disse biavlere vil fjerne bisværmen uden beregning, men sørg lige for at spørge ind til det, inden du ulejliger dem ud på adressen. Find listen her. Listen er opdelet efter postnumre, så det er let at finde en biavlere i nærheden af dig. 

3. Fjern generende bistade

Er du generet af en bisværm, som har slået sig ned på et uhensigtmæssigt sted på din ejendom – for eksempel tæt på beboelsesområderne -, så kan du også tage kontakt til biavlerne på listen og finde én avler, der vil komme og fjerne sværmen. Der vil dog ofte være et honorar forbundet med denne ydelse, så sørg i endnu højere grad her for, at aftalerne er på plads, så du ikke bliver overrasket af uforudsete udgifter. 

4. Kontakt firma specialiseret i at fjerne bier

Kan du ikke få fat i en biavler, er det også muligt at hyre et firma, der specialiserer sig i at fjerne bisværme og hvepsebo.

5. Udryddelse af bier som sidste udvej

Har bisværmen slået sig ned på et utilgængeligt sted i sin bolig som for eksempel i et hulrum, så kan det desværre være nødvendigt at behandle bierne som skadedyr og udrydde dem med gift. 

Mest læste artikler