Det skal du gøre, når du får besøg af en bisværm

Dyr i haven

Det kan være et skræmmende syn, når en summende bisværm slår sig ned på din ejendom. Her er nogle af de ting, du bør gøre og hvad du helst IKKE må gøre. 

En bisværm på et stop-over i et træ.
En bisværm på et stop-over i et træ. Foto: iStock

Hvad er en bisværm?

En bisværm er en helt naturlig del af biernes livscyklus. Når bier sværmer, skyldes det, at de sammen med en dronning er ude at lede efter et nyt sted at slå sig ned. Det kan enten skyldes, at biernes hidtidige bistade er overbefolket, eller at der er blevet født et ny dronning i biernes tidligere bo.

Dronningen er som følge af en af disse to ting taget af sted med cirka halvdelen arbejdsbierne, og dette kan let være over 1000. Derudover sværmer der også nogle spejderbier med, hvis opgave det er at finde frem til et egnet sted at opbygge et nyt bistade.

Er sværmende bier mere farlige?

Vi kender alle billedet af Anders And eller andre populære animationsfigur, der desperat flygter fra en angribende bisværm. Bare rolig. Sådan foregår det ikke i virkeligheden.

Bier i bisværme er faktisk langt mere fredelige end bier, når disse er ude at samle honning. Det skyldes dels, at sværmende bier har andre ting at bekymre sig om, og dels at de har fyldt deres bagkrop op med forråd i form af honning. Den fyldte bagkrop gør det ekstra vanskeligt for bierne at bøje deres bagkrop og placere deres brod i for eksempel et menneske, der gør dem bange.  

Hvad foretager en bisværm sig?

Bisværmen leder efter et sted at bo. Den flyver ikke lange afstand ad gangen. Den bevæger sig væk fra det oprindelige bo i etaper. På vejen slår den sig på ned i grene, i hulrum eller andre steder.

Imens dette foregår, recognoscerer spejderbierne området, og de forsøger, at nå frem til en enighed om, hvor de skal slå sig ned. Denne proces kan tage få timer eller nogle dage. Bagkanten på bisværmens rejse er cirka tre dage. Bierne er nemlig kun udstyret med forråd til cirka 3 dage. 

 
Dette syn er enhver husejers mareridt. Hvad gør man så?  

5 tips - hvis en bisværm slår sig ned på din ejendom

1. Ingen panik

Der er ingen grund til at gå i panik, hvis en bisværm slår sig ned på din ejendom. Det kan meget let tænkes, at bisværmen efter kort tid vil lette og søge andre jagtmarker. Undgå for enhver pris ind til det sidste at gå efter at udrydde bierne. Selvom bistik er ubehagelige, er bier på alle måder et nyttedyr og essentielle i naturens kredsløb.

Læs også:

Gør kål på mælkebøtterne – 4 ultimative tricks

Mælkebøtten er en ukrudtsplante, der breder sig og hurtigt kan indtage hele din have. Her er de bedste tricks mod den gule bandit.

2. Fjern bisværm

Der er efterspørgsel efter sværmende bier blandt eksisterende biavlere. Der findes faktisk en såkaldt sværmerhenterliste over biavlere, der vil hente din bisværm, så de kan indgå i disse biavl. Mange af disse biavlere vil fjerne bisværmen uden beregning, men sørg lige for at spørge ind til det, inden du ulejliger dem ud på adressen. Find listen her. Listen er opdelet efter postnumre, så det er let at finde en biavlere i nærheden af dig. 

3. Fjern generende bistade

Er du generet af en bisværm, som har slået sig ned på et uhensigtmæssigt sted på din ejendom - for eksempel tæt på beboelsesområderne -, så kan du også tage kontakt til biavlerne på listen og finde én avler, der vil komme og fjerne sværmen. Der vil dog ofte være et honorar forbundet med denne ydelse, så sørg i endnu højere grad her for, at aftalerne er på plads, så du ikke bliver overrasket af uforudsete udgifter. 

4. Kontakt firma specialiseret i at fjerne bier

Kan du ikke få fat i en biavler, er det også muligt at hyre et firma, der specialiserer sig i at fjerne bisværme og hvepsebo.

5. Udryddelse af bier som sidste udvej

Har bisværmen slået sig ned på et utilgængeligt sted i sin bolig som for eksempel i et hulrum, så kan det desværre være nødvendigt at behandle bierne som skadedyr og udrydde dem med gift. 

Læs også:

Kom effektivt af med alger og grønne belægninger

Alger og grønne belægninger på fliser, facade og træværk får enhver haveejer til at se rødt.

14. juni 2017
Mere om Dyr i haven

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Dyr i haven Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Dyr i haven Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...

6 trin til at slippe din angst for edderkopper

Dyr i haven Efterhånden som temperaturen sænker sig udenfor, begynder edderkopperne at blive kønsmodne og søger indenfor i de danske hjem. Dette vækker...

Sådan tiltrækker du dine yndlingsfugle til haven

Dyr i haven Det er intet dejligere end liv og fuglekvidder i haven. Derudover bidrager fuglene faktisk til at vedligeholde din have. I denne oversigt kan du se hvilke frugter, bær og nødder, der tiltrækker bestemte fugle til din have.

Derfor er det godt for dig at kigge på fugle

Dyr i haven Det viser sig, at fugle har en afstressende virkning på os mennesker, og at de derfor kan forbedre vores mentale sundhed. Så tøv ikke med...

Du aner ikke, hvordan et pindsvin lyder

Dyr i haven Efter du har set denne video, vil du aldrig mere være i tvivl om, hvordan et pindsvin snakker. Det er noget af sødeste, vi længe har hørt.

8 naturlige måder du kan holde myggene væk på

Dyr i haven Alle ved, hvor irriterende og frustrerende det kan være at blive stukket af de mange myg, som dukker op om sommeren, men der er faktisk mange måder at undgå det på.

Ledig luksusbolig til rolig fuglefamilie

Dyr i haven Hos Lotte Bjarke bliver havens fugle forkælet med nyt fuglehus og varmt vand i fuglebadet.

4 katte er døde af farlig sneglegift

Dyr i haven En ulovlig gift mod dræbersnegle er nu årsag til, at fire katte er døde.

En skovhave er for de dovne

Dyr i haven Når haven fortrinsvis dyrkes for at give maven glæde, og der er et helt specielt samspil mellem dyr og planter, kaldes det en skovhave.

Lær havens pindsvin at æde dræbersnegle

Dyr i haven Desperate haveejere forgifter ubudne dræbersnegle. Dette har triste konsekvenser for de sky pindsvin. Drop giften og lær i stedet pindsvinen...

Slip for myggene med dette geniale grill-trick

Dyr i haven Svenske Anna fik en fantastisk idé til at slippe af med alle de flyvende småkryb i haven.

Masser af fugle i haven

Dyr i haven Småfuglene er spændende at følge i haven – og nyttige. Vil du have besøg, må du sørge for ordentlig indkvartering.

Hold øje! Du forgifter, brænder og drukner pindsvin

Dyr i haven I kampen mod dræbersnegle er du med til at dræbe pindsvin i din have. Men der er også andre dødsfælder for det lille nyttedyr, som du skal...

Video: Nyt genialt trick til at skræmme myggene væk

Dyr i haven En limefrugt med nelliker. Dét er det eneste, som skal til for at skræmme myggene væk. Prøv den duftende frugtfælde af på terrassen nu, og...