De danske sommerfugle har brug for din hjælp

Dyr i haven

I Danmark har vi i løbet af de sidste år mistet hele 12 forskellige sommerfuglearter, og tabet af dagsommerfugle kan have store betydninger for have- og udendørslivet. Men som haveejer kan du give tilbage til naturen og hjælpe de danske sommerfugle.

Foto: iStockphoto

12 sommerfuglearter er uddøde

Siden 1870 har man fundet 98 forskellige sommerfuglearter herhjemme i Danmark. Ud af de 98 tilhører i alt 76 sommerfuglearter Danmark på fast basis. Desværre kan man nu konstatere at hele 12 arter ikke længere er at finde herhjemme – de er nemlig uddøde. Det drejer sig blandt andet om sommerfuglene Enghvidvingen og Poppelsommerfuglen.

Udover de allerede uddøde arter, findes der en lang række sommerfugle, der nu er truet i så stor et omfang, at også de risikerer at uddø.

- Det er først og fremmest de sommerfuglearter, der er knyttet til skovene, der har lidt de største tab. Ud af de 12 arter af dagsommerfugle, som vi har mistet, var de 10 knyttet til skovhabitater. Blandt de uddøde arter finder vi smukke og farvestrålende sommerfugle som enghvidvinge, terningsommerfugl og mnemosyne, skriver ph.d-studerende Anne Eskildsen i det naturvidenskabelige nyhedsbrev fra Aarhus Universitet. Det rapporter Jyllands-Posten.

Skov- og landbrug er skidt for sommerfuglene

Den primære årsag til, at vi i Danmark har måtte sige farvel til små mange arter, skyldes, at sommerfuglene har fået indskrænket deres levesteder som et resultat af skov- og landbrug. Det betyder, at sommerfuglenes foretrukne levesteder enten bliver forringet eller helt ødelagt.

- Sommerfuglenes store følsomhed og hurtige reaktionstid over for selv små ændringer i deres omgivelser er med til at give os et tidligt varsel, når der sker vigtige ændringer i vores natur. De anses derfor for at være en slags ”natur-termometer,” der kan give os et fingerpeg om den generelle sundhedstilstand af vores natur. Den store tilbagegang, vi har vist blandt sommerfuglene, er dermed lige nu et af de tydeligste eksempler på, at den danske natur har det skidt, siger Anne Eskildsen.

Læs også:

10 velduftende planter, der skræmmer myg væk

Skån din hud for myggemidler ved at vælge planter til haven, som myg hader. Mange af dem er oven i købet krydderurter og nytteplanter,...

Foto: Peder Størup / Naturplakat.dk

Sådan kan du hjælpe de danske sommerfugle

Heldigvis er det ikke for sent, og der er masser af ting, du kan gøre for at hjælpe sommerfuglene med at klare sig bedre i Danmark.

Som haveejer kan du for det første sørge for at plante adskillige af den slags planter i din have, som sommerfuglenes larver lever og trives på. Det er forskelligt fra art til art, hvilke planter der er bedst. Derudover kan du eksempelvis lade et lille hjørne af havens græsplæne gro frit. På den måde vil de vilde planter kunne nå at blomstre og sætte frø. Det kan også være en gave til sommerfuglene, hvis du eksempelvis lader en bunke grene blive liggende i græsset, så sommerfuglene har et sted at overvintre.

Derudover vil det også være til sommerfuglenes – og resten af naturens – fordel, hvis du undlader at benytte dig af sprøjtegifte og kunstgødning. 

Foto: Peder Størup / Naturplakat.dk

Du kan lave din egen sommerfuglehave

Det er faktisk også muligt at indrette sin have efter sommerfuglenes behov. Der er en række helt grundlæggende faktorer, der har betydning for, om sommerfuglene trives i din have eller ej. Ved at optimere haven efter, hvad sommerfuglene foretrækker, kan du tiltrække massevis af de smukke, farverige insekter.

Først og fremmest skal du sikre, at der er sol nok i haven. Sommerfugle er nemlig insekter, der er helt vilde med varme. Derudover skal haven også ligge i læ. Og om vinteren vil sommerfuglene være dig evigt taknemmelig, hvis du har ladet buske og græs gro højt, så de har steder at gemme sig, når vejret bliver dårligt og klimaet koldt. Sommerfuglene bruger også store sten og træstubbe til at varme sig på, hvis disse er placeret i solen. 

Sommerfugle elsker søde planter og blomster

Nektar fra blomster, nedfalden frugt og harpiks fra træer som birk og fyr er blandt de ting, som sommerfuglene holder ekstra meget af at spise. Det varierer lidt, hvilke blomster de forskellige sommerfugle foretrækker men purpursolhat, blåhat, tidsler, gyldenris, isop, djævelsbid og hjortetrøst er blandt de planter, der tiltrækker de største og smukkeste sommerfugle.

Derudover skal du også sørge for vand til sommerfuglene. Det kan du gøre ved at lave et lille vandtæt bassin, der er gravet ned i jorden og fyldt op med havejord. Og så skal du ellers sørge for at jorden altid er gennemvædet med vand. På den måde vil sommerfuglene kunne leve godt i din have, og du vil sikre, at det bliver nemmere for dem formere sig.

Læs også:

25 ting du også kan bruge kaffefiltre til

Kaffefilter er genialt til mange andre ting i husholdningen end blot at brygge kaffe. Brug det til at pudse sko, som tallerken eller til...

30. maj 2017
Mere om Dyr i haven

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Dyr i haven Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Dyr i haven Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...

6 trin til at slippe din angst for edderkopper

Dyr i haven Efterhånden som temperaturen sænker sig udenfor, begynder edderkopperne at blive kønsmodne og søger indenfor i de danske hjem. Dette vækker...

Sådan tiltrækker du dine yndlingsfugle til haven

Dyr i haven Det er intet dejligere end liv og fuglekvidder i haven. Derudover bidrager fuglene faktisk til at vedligeholde din have. I denne oversigt kan du se hvilke frugter, bær og nødder, der tiltrækker bestemte fugle til din have.

Derfor er det godt for dig at kigge på fugle

Dyr i haven Det viser sig, at fugle har en afstressende virkning på os mennesker, og at de derfor kan forbedre vores mentale sundhed. Så tøv ikke med...

Du aner ikke, hvordan et pindsvin lyder

Dyr i haven Efter du har set denne video, vil du aldrig mere være i tvivl om, hvordan et pindsvin snakker. Det er noget af sødeste, vi længe har hørt.

8 naturlige måder du kan holde myggene væk på

Dyr i haven Alle ved, hvor irriterende og frustrerende det kan være at blive stukket af de mange myg, som dukker op om sommeren, men der er faktisk mange måder at undgå det på.

Ledig luksusbolig til rolig fuglefamilie

Dyr i haven Hos Lotte Bjarke bliver havens fugle forkælet med nyt fuglehus og varmt vand i fuglebadet.

4 katte er døde af farlig sneglegift

Dyr i haven En ulovlig gift mod dræbersnegle er nu årsag til, at fire katte er døde.

En skovhave er for de dovne

Dyr i haven Når haven fortrinsvis dyrkes for at give maven glæde, og der er et helt specielt samspil mellem dyr og planter, kaldes det en skovhave.

Lær havens pindsvin at æde dræbersnegle

Dyr i haven Desperate haveejere forgifter ubudne dræbersnegle. Dette har triste konsekvenser for de sky pindsvin. Drop giften og lær i stedet pindsvinen...

Slip for myggene med dette geniale grill-trick

Dyr i haven Svenske Anna fik en fantastisk idé til at slippe af med alle de flyvende småkryb i haven.

Masser af fugle i haven

Dyr i haven Småfuglene er spændende at følge i haven – og nyttige. Vil du have besøg, må du sørge for ordentlig indkvartering.

Hold øje! Du forgifter, brænder og drukner pindsvin

Dyr i haven I kampen mod dræbersnegle er du med til at dræbe pindsvin i din have. Men der er også andre dødsfælder for det lille nyttedyr, som du skal...

Video: Nyt genialt trick til at skræmme myggene væk

Dyr i haven En limefrugt med nelliker. Dét er det eneste, som skal til for at skræmme myggene væk. Prøv den duftende frugtfælde af på terrassen nu, og...