6 trin til at slippe din angst for edderkopper

Dyr i haven

Efterhånden som temperaturen sænker sig udenfor, begynder edderkopperne at blive kønsmodne og søger indenfor i de danske hjem. Dette vækker skræk og rædsel for nogen mere end andre. Vi har samlet 6 trin til at slippe angsten for edderkopper.

En måde at udfordre din fobi for edderkopper er at kigge på et spindelvæv
En måde at udfordre din fobi for edderkopper er at kigge på et spindelvæv Foto: iStock

Grunden til at du bliver så bange

Du kan måske selv have svært ved at sætte ord på, hvorfor du bliver så bange for de små behårede kryb, men det findes der faktisk en god forklaring på.

Lennart Pasborg, der er læge og daglig leder af Fobiskolen i København, fortæller i et interview med TV2, at det er en del af menneskets urkraft at frygte kryb – lige så vel som det er en del af menneskets urkraft at frygte mørke, højder og uvejr.

Klarlægning: Frygt eller angst?

Forklaringen er altså, at dit urinstinkt fortæller dig, at du skal føle dig truet af det lille dyr. Men hvorfor? For at forstå dette, er det vigtigt at klarlægge forskellen på frygt og angst.

Frygt er et nødvendigt alarmsignal

Frygt har siden tidernes morgen haft til funktion at fortælle, når der er fare på færde. Frygt er således et alarmsignal, der er nødvendigt for din overlevelse. Et godt eksempel på nødvendigheden af frygt er for eksempel, hvis du står foran en løve. I en sådan situation er det vigtigt, at din frygt fortæller dig, at du skal løbe.

Samme eksempel kan overføres på meget giftige edderkopper, men da vi i Danmark ingen giftige edderkopper har, bliver frygten for de små kryb irrationel. 

Læs også:

Video: Nyt genialt trick til at skræmme myggene væk

En limefrugt med nelliker. Dét er det eneste, som skal til for at skræmme myggene væk. Prøv den duftende frugtfælde af på terrassen nu,...

Angst er en irrationel, vedvarende frygt

Hvor frygt kan karakteriseres som en forbigående skræk, er angst derimod at være bange for noget, der i princippet ikke er farligt. 

For nogle mennesker bliver angsten så slem, at den begynder at ødelægge livskvaliteten. Dette betyder at frygten tager meget af din tid i hverdagen og forhindrer dig i at gøre de ting, du gerne vil. 

6 trin til at slippe din skræk for edderkopper

Grænsen mellem frygt og angst kan være sløret. Det er derfor op til dig selv at vurdere, i hvor høj grad du har brug for professionel hjælp til at komme af med din skræk. Hvis din fobi for edderkopper er meget slem, er det en god ide at opsøge et kort eller længere terapiforløb, hvor du kommer til bunds i din angst.

Ubehag ved synet af en edderkop kræver ikke nødvendigvis professionel behandling. Du kan udfordre dig selv med de samme øvelser, som personer med en decideret fobi skal igennem under et terapiforløb.

Her er 6 trin, der bliver brugt i et kognitivt terapiforløb:

1. Spørg dig selv

Med de 6 trin du skal igennem, er målet at omvende de irrationelle tanker, der fodrer den uhensigtsmæssige angst. Det første du skal gøre er derfor at spørge dig selv, hvor sandsynligt det er, at en edderkop kan gøre dig fortræd.

Læs eventuelt lidt om edderkopper i Danmark, for at få svar på nogle af dine spørgsmål eller frygter.

Læs også:

Varmepumpe - lær af andre villaejeres erfaring

Indedelen af varmepumpen blev flyttet, og filtrene kræver rensning. Det er nogle af de erfaringer, villaejer Allan Frandsen har gjort...

2. Se på et billede af en edderkop

Det næste du skal gøre er at printe et billede ud af en edderkop. Kig lidt på billedet, og først når du føler dig parat, skal du forsøge at røre ved billedet.

Gør dette af flere omgange, indtil du føler dig tryg ved situationen. 

3. Observer en edderkop langt fra

Inden du får en levende edderkop på tæt hold, kan du eventuelt tage en gåtur i det fri. Stop op når du ser et edderkoppespind og studér det. Du kan eventuelt puste til edderkoppespindet, og se hvordan det bevæger sig. Læg mærke til hvordan edderkoppen reagerer, da den højst sandsynligt flygter.

4. Observer en edderkop på tæt hold

Når du føler dig klar til det, kan du forsøge at udsætte dig selv for en levende (eller død) edderkop. Her er det igen en god ide at gøre tingene gradvist, så du først får edderkoppen i en lukket beholder. Dernæst kan du prøve, at komme edderkoppen i en vaskebalje, hvor den kan bevæge sig frit.

5. Rør en edderkop

Når du føler dig parat kan du forsøge at røre edderkoppen, og dernæst at holde den. Lad den kravle rundt på din hånd så længe du føler, at det er okay.

Gør dette af flere omgange, indtil du føler dig tryg ved situationen. 

Læs også:

Sådan bekæmper du jordhvepse, og sådan fjerner du deres bo

Hvad er jordhvepse egentlig? Det er små agressive djævle, der farer op af jorden og angriber fødder og ben på børn og voksne. Så meget så...

6. Flygt ikke hvis du ser en edderkop fremover

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at du fremover konfronterer dig selv med din skræk. Hvis du ser en edderkop, så må du ikke flygte. Hvis du eksempelvis støder på en edderkop i hjemmet, så forsøg at blive i rummet.

Du kan lave en øvelse, hvor du tager et glas og et stykker papir eller pap. Sæt så glasset ned over edderkoppen og lirk postkortet ind under den. Når edderkoppen er fanget, kan du nemt bære den udenfor.

Processen tager tid - undgå overeksponering

Det er vigtigt at give dig selv tid til at gennemføre ovenstående seks trin. Pas på ikke at overeksponere dig selv for edderkopper ­­– især hvis du gør det alene. 

11. oktober 2017
Mere om Dyr i haven

Hjælp - fugleedderkopper lever i Danmark!

Dyr i haven Man ser ikke meget til dem. De er fåtallige, og de gemmer sig nede i jorden. Men går nogen i deres net, springer de op og slår deres lange giftkroge i byttet. Den nordlige fugleedderkop er tilbage i Danmark efter længe at være troet uddød. Læs mere om den fascinerende art her. 

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Dyr i haven Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...

Derfor er det godt for dig at kigge på fugle

Dyr i haven Det viser sig, at fugle har en afstressende virkning på os mennesker, og at de derfor kan forbedre vores mentale sundhed. Så tøv ikke med...

Sådan undgår du store fugle på foderbrættet

Dyr i haven De store kragefugle opfattes af mange som mindre charmerende på foderbrættet. Selvom de ikke er inviteret, kommer de ofte til middag på foderbrættet og skræmmer småfuglene væk. Det findes der råd for!

Du aner ikke, hvordan et pindsvin lyder

Dyr i haven Efter du har set denne video, vil du aldrig mere være i tvivl om, hvordan et pindsvin snakker. Det er noget af sødeste, vi længe har hørt.

8 naturlige måder du kan holde myggene væk på

Dyr i haven Alle ved, hvor irriterende og frustrerende det kan være at blive stukket af de mange myg, som dukker op om sommeren, men der er faktisk...

Kan man holde ræv som kæledyr?

Dyr i haven Ræve er i familie med hunden. Så hvorfor er der ikke flere, der holder ræve som kæledyr? Ligesom ireren Patsy Gibbons gør. Mød rævefaren, som hele Irland taler om, og hans tre ræve i snor.

Ledig luksusbolig til rolig fuglefamilie

Dyr i haven Hos Lotte Bjarke bliver havens fugle forkælet med nyt fuglehus og varmt vand i fuglebadet.

4 katte er døde af farlig sneglegift

Dyr i haven En ulovlig gift mod dræbersnegle er nu årsag til, at fire katte er døde.

En skovhave er for de dovne

Dyr i haven Når haven fortrinsvis dyrkes for at give maven glæde, og der er et helt specielt samspil mellem dyr og planter, kaldes det en skovhave.

Lær havens pindsvin at æde dræbersnegle

Dyr i haven Desperate haveejere forgifter ubudne dræbersnegle. Dette har triste konsekvenser for de sky pindsvin. Drop giften og lær i stedet pindsvinen...

Slip for myggene med dette geniale grill-trick

Dyr i haven Svenske Anna fik en fantastisk idé til at slippe af med alle de flyvende småkryb i haven.

Masser af fugle i haven

Dyr i haven Småfuglene er spændende at følge i haven – og nyttige. Vil du have besøg, må du sørge for ordentlig indkvartering.

Hold øje! Du forgifter, brænder og drukner pindsvin

Dyr i haven I kampen mod dræbersnegle er du med til at dræbe pindsvin i din have. Men der er også andre dødsfælder for det lille nyttedyr, som du skal...

Video: Nyt genialt trick til at skræmme myggene væk

Dyr i haven En limefrugt med nelliker. Dét er det eneste, som skal til for at skræmme myggene væk. Prøv den duftende frugtfælde af på terrassen nu, og...