Sådan får du det optimale ud af dit drivhus

Du kan dyrke forbløffende mængder varmekrævende grøntsager i drivhuset, men det kræver, at du griber det rigtigt an.


Kom godt fra start

Her på vores nordlige breddegrader giver et drivhus i haven masser af muligheder for at dyrke planter, der almindeligvis ikke bryder sig om temperaturen under åben himmel og heller ikke rigtig synes, at vores sommer er lang nok.

Mest almindeligt er det at bruge drivhuset til tomater og agurker, men der er masser af andre muligheder, hvis du synes, en agurkplante eller to og fire tomatplanter faktisk producerer rigeligt med grøntsager til husholdningens behov.

Jordtemperaturen er vigtig

De beskyttende rammer under drivhusets glastag giver mange muligheder for at få mest muligt ud af havesæsonen.  Du har sikkert allerede sået eller plantet salat, spinat og andre bladgrøntsager. For de typiske drivhusplanter er der en faktor, der er helt afgørende for succes. Jordtemperaturen skal være høj nok, før du planter planterne ud. Og i år er vi udfordret med frostgrader langt hen i april.

Læs mere: Få succes i drivhuset med disse råd

Agurk-, tomat- og peberplanter frister i butikkerne længe før, det er sikkert at plante dem ud i drivhuset. Mest sarte er agurkplanterne, der hader kolde fødder og kræver en jordtemperatur på mindst 18 °. Lavere temperaturer risikerer at slå rødderne ihjel, og så kommer der ikke mange agurker på den plante.

Læs mere: 11 gode råd til tomater i drivhuset

Invester i et jordtermometer 

Tomatplanter er knapt så følsomme, men jordtemperatur under 15° bremser væksten, og planterne kan have svært ved at komme i gang igen. Det samme gælder for eksempel peber, chili og aubergine. Heldigvis bliver jorden i drivhuset hurtigt varm, når forårssolen skinner, men er du i tvivl, er en investering i et jordtermometer, der ikke behøver koste alverden, en god forsikring mod for tidlig udplantning. I mellemtiden har planterne det fint med en venteposition i en solbeskinnet vindueskarm, hvor de bliver passet med vand og gødning.

Gør grundigt rent i drivhuset

Hvis du fortsat venter på, at jordtemperaturen bliver høj nok, kan du lave en gennemgribende rengøring i drivhuset. Dels fordi snavs og alger på drivhusglasset begrænser lysindstrålingen, dels fordi en grundig rengøring fjerner eventuelt overvintrede skadedyr og plantesygdomme, der bare sidder på lur og venter på, at der kommer nye planter.

En brugt opvaskebørste er eminent til at komme helt ind i hjørnerne.

Husk støttepædagogen

Når dagen er inde til udplantning, er det en fordel at tænke fremad. Drivhusplanterne har det med at vokse hurtigt og blive til høje planter, der ikke kan bære sig selv, når frugtsætningen begynder. Det er væsentligt nemmere at etablere et opbindingssystem på plantetidspunktet, end det er længere hen på sæsonen.

Sørg også for at knibe side-skud af både tomat, agurk, peber og aubergine fra første færd. Det giver det bedste udbytte på længere sigt. Det gør lidt ondt, men det betaler sig også at knibe de første blomster af peber og chili, så de ikke bruger alle den lille plantes kræfter på at udvikle den første og dermed tit også eneste frugt

Hold øje med ubudne gæster

Klimaforholdene i drivhuset er optimale for de varmekrævende planter men desværre også for en række skadedyr, der kan blive til rigtig mange på rekordtid, hvis de ikke bliver bremset.

Læs mere: Bekæmp bladlusene helt uden gift

Bladlus og spindemider synes ligesom lommeuld at opstå af ingen ting, så har du den mindste mistanke, kan det næsten altid betale sig at sætte ind med biologisk bekæmpelse. Rovmider, der gør kål på spindemider, og bladlussnyltehveps, der effektivt bekæmper bladlus, kan bestilles i netbutikker og havecentre. De er ret driftssikre, når brugsanvisningen følges.

Mest læste artikler