Krydderurter og salat i drivhuset året rundt

Drivhus

Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug drivhuset til vinterdyrkning af krydderurter og salat.

Få glæde af drivhuset året rundt

Selv om det naturligvis bliver koldt, er der mange nytteplanter, der kan få glæde af den ekstra varme, lys og læ, der trods alt er i drivhuset om vinteren. Du kan flytte krukkerne med krydderurter inden døre i drivhuset. Så holder de sig grønne længere – og de spirer på ny ved den allerførste forårsvarme.

Salat til foråret

Der er også rigtig mange dejlige grønne salater og spinatarter, der kan sås i drivhuset om efteråret. I et lunt efterår vil de hurtigt spire – og så er de klar, når den allerførste forårsvarme sætter ind.

Brug spirerne som drys på maden

Klip af spirerne, så snart de kommer, så har du grønt drys til maden, selv mens sneen dækker landet, og er foråret lunt, kan du servere dejlig sprød salat af egen avl allerede til påskefrokosten.

Læs også: Krydderurter med x-factor

Husk at vaske drivhuset grundigt ned

Før du går fra den ene afgrøde til den næste, er det dog vigtigt, at du fjerner alle sommerplanterne og jorden fra dem, så eventuelle skadedyr ikke smutter over i de nye planter. Vask også hele drivhuset grundigt med drivhussæbe eller brun sæbe, så er det klar til nye afgrøder.

Krydderurter i potter

De fleste af de gængse krydderurter som salvie, pebermynte, citronmelisse, timian, løvstikke, kørvel og oregano tåler en frostvinter i drivhuset. Men de fleste findes i forskellige underarter, der er mere eller mindre frostsikre – så der er ikke andet at gøre end at prøve sig frem.

Rosmarin kan ikke tåle noget frost

Specielt rosmarin er usikker – de fleste rosmariner skal ind i frostfrit område for at overleve vinteren. Persille er meget hårdfør. Har du den i et hjørne af drivhuset eller i en krukke, kan du have frisk persille det meste af vinteren.

Læs også: Forspiring - fra frø til færdig plante

Vand i solrige perioder

Har du dine krydderurter stående i frostsikre krukker, kan du blot soignere dem og flytte dem ind i drivhuset for vinteren. Krydderurterne fra bedet kan du dele og plante nogle af dem over i frostsikre potter. Vand en lille smule i varme, solrige perioder i løbet af vinteren, og husk at give dem en ordentlig vanding og en håndfuld gødning, når foråret sætter ind, og de skal vokse for alvor.

  Egnede planter

  • Sennep - grøn og rød - vokser hurtigt. Spæde blade er gode både som drys og i salat – udvoksede blade bruges i wokretter.Vinterportulak er god som grundsalat og er så mild i smagen, at selv børn kan lide dem. Kan også sås ude i køkkenhaven og høstes tidligt forår.
  • Spinat spirer hurtigt og er velegnet både som grønt drys, de små friske skud som salat – og naturligvis i madlavningen i tærter/stuvning.
  • Rucola vokser fint – og kommer før almindelig salat. Smagen er lidt skarp og nøddeagtig.
  • Vinterkarse smager nogenlunde som brøndkarse.
  • Tatsoi udvikler rosetter med små mørkegrønne blade, der kan bruges i salatskålen, wokretter m.m.
  • Vårsalat kendes også under navnet feldsalat. Den har en mild nøddeagtig smag og kan bruges som almindelig pluksalat. Den er meget kuldetolerant og vokser også i vinterhalvåret. Du kan høste friske blade gennem hele vinteren og i det tidlige forår.

Et par gode tips

    • Plant nogle af dine purløg over i små potter, og tag dem ind i løbet af vinteren, så har du frisk purløg i vindueskarmen på en uge.

  • Bestil frø over internettet – her er butikkerne åbne også efter, at frøene er borte i havecentre og supermarkeder.

Såning

Du kan så dine vinterafgrøder fra august og helt til december – i en frostfri periode. Jo tidligere, jo før kan du naturligvis høste. Brug bunden af kapillærkasserne, eller køb flamingokasser med låg i byggemarkedet. Fyld ca. 20 cm så- og priklejord i kasserne, vand, og bredså i hele overfladen.

Del afgrøderne

Del eventuelt kasserne, så du har to afgrøder i hver – så er der plads til flere forskellige eksperimenter! Har du låg til kasserne, kan du lægge det over, når frosten raser. Du kan også bruge bobleplast eller fiberdug i flere lag. Husk at vande i lune perioder.

Læs også: Roser bliver smukkere, hvis du omgiver rosenbedet med andre planter

14 august 2007
0

Find drivhuset der passer til dit budget

Drømmer du om et drivhus? Her kan du se, hvor meget drivhus, du kan få for dine penge: mini drivhus, trædrivhus, vægdrivhus eller et helt...

0

Sådan dyrker du vin i drivhuset

At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver bare,...

0

18 grader – hemmeligheden bag en god agurkehøst

At høste sine egne friske agurker er noget af det mest tilfredsstillende, men der er nogle udfordringer. Læs mere om kunsten at dyrke agurke...

Denne artikel er sponsoreret

Tag forskud på sommeren med et vægdrivhus

Udnyt forårssolen med et vægdrivhus, der er en let måde at skabe en hyggelig og varm forlængelse af din bolig, hvor du kan få det meste ud...

0

Forårsklart drivhus

Lotte Bjarke har ryddet grundigt ud i drivhuset, så hun kan sikre sig en god sæson næste år.

0

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

0

Nyt layout for drivhusbelægning

Se, hvordan haveeksperten bedst klargør drivhuset til en ny sæson.

0

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

0

En fast hånd til græskar og melon

Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

0

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

0

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

0

Udnyt pladsen i drivhuset - plant basilikum sammen med tomater

Drivhustomaterne vokser opad og bliver lange og ranglede, og det giver masser af bar jord mellem de enkelte planter, og den plads er det...

1

Drivhus af genbrugsvinduer og med masser af charme

Anine byggede drivhus af gamle, men renoverede vinduer. Præcis som "Bonderøven" ville have gjort det. Drivhuset ligger midt i en gammel...

0

Vælg den rette jord til dit drivhus

I drivhuset kan du vælge at dyrke direkte i jorden, i plantesække eller i potter. Du kan også kombinere de tre dyrkningsformer, men de...

0

Sådan kommer du i gang med at dyrke dine egne chili

Chilier er svaret på alt: De er sunde, indeholder næsten ingen kalorier og virker som et slankemiddel. Og så er de nemme at dyrke i haven...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.