Grønne tomater - hvad kan de bruges til?

Drivhus

Hvad skal man gøre i efteråret med de mange tomater, der stadig er grønne og umodne? Er det smagsoplevelser, du går efter? Så brug de grønne tomater i madlavningen. Få de lækre opskrifter på stegte grønne tomater og syltede grønne tomater her.

Grønne tomater er en delikatesse, og de skal ikke smides væk.
Grønne tomater er en delikatesse, og de skal ikke smides væk. Foto: iStockohoto

Modning af grønne tomater

Læg de grønne tomater sammen med æbler, pak dem ind i avispapir, eller hæng tomaterne på en tørresnor i kælder eller i udhus. Der er mange gode råd til, hvordan du kan få de grønne tomater til at modne. Det er dog langt fra sikkert, at de kommer til at smage, som de tomater, der modnede i varmen på planten i drivhuset. 

Det var den dårlige nyhed. Den gode nyhed er, at grønne umodne tomater kan bruges i mange forskellige, velsmagende retter.

Grønne tomater i maden

De grønne tomater har dog en meget syrlig smag, netop fordi de ikke har fået tid til at modne. Derfor er det ikke i alle retter, de grønne tomater er velegnede. Men grøn tomatchutney, syltede grønne tomater og stegte grønne tomater er tre bud på, hvordan du kan bruge de grønne tomater på en fornuftig og velsmagende måde.

Grønne tomat sorter

Der findes også tomatsorter, der er grønne, når de er modne. Blandt andet sorten, Green Zebra, er populær - både fordi den ser flot ud med sin grønne farve og zebrastriber, og så har den en syrlig smag af citrus, men med et strejf af sødme. Andre grønne tomat-sorter er blandt andet Green Grape tomat, som er en slags grøn cherry tomat og Lime green tomater, som har en meget kraftfuld tomatsmag.

Læs også: 10 tricks til succes med tomater i drivhuset

Læs også: Kan man slå græs når græsset er vådt?

 
Grønne tomater parate til at blive tilberedt.  

Spis grønne tomater i små mængder

Grønne tomater indeholder giftstoffet alfa-tomatin, og det er nærliggende at tænke, at det derfor er skadeligt at indtage grønne tomater. I 2004 udtalte Fødevaredirektoratet dog, at det ikke var skadeligt at spise grønne tomater, da niveauet af alfa-tomatin er forholdsvist lavt. Det anbefales dog ikke at spise de grønne tomater i store mængder, da det kan give maveproblemer.

Stegte grønne tomater

En af læserne på idenyt.dk har delt denne opskrift med os. Tak til Regitze Birketoft.

  • Sæt en pande til forvarmning på 3-4 (ikke varmere - så brænder det på) - lad den stå mens du arbejder så den bliver gennemvarm uden at brænde
  • 2-3 æg slås ud og piskes sammen i en dyb tallerken
  • 1 dl mel og 1 dl rasp blandes med salt, peber og paprika efter smag (rigeligt salt)
  • Grønne bøftomater skæres i ca 1 cm tykke skiver - 3 tomater passer normalt meget godt til mængden af panering.
  • Skiverne vendes i rasp/mel, så i æggene, så i raspen og i æggene og til sidst i raspen (2 gange æg og 3 gange rasp) det bliver et herligt tykt lag (kan være mindre hvis skiverne er tyndere)
  • Smelt smør på panden, og steg dem til paneringen er tyk, fast og gerne næsten dybt brun - det er et tykt lag så der skal steges længe på 3-4 (ikke varmere end det) - nok omkring 6-7 min pr side.

Læs også: 11 tricks til succes med tomater i drivhuset

Læs også: Gem dine egne frø, og så dem næste forår

Syltede grønne tomater

Smager godt til stegte kødretter - eller en stegt rødspætte.

  • 1 kg grønne umodne tomater
  • Salt
  • 3/4 l vand
  • 3/4 l eddike

Kogelage:

  • 1/2 l hvidvinseddike
  • 600 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 1 stang kanel
  • 2 tørrede chilier

Sådan gør du:

Skyl tomaterne, og skær stilken væk. Gnid derefter tomaterne med salt, og lad dem trække et døgn ved stuetemperatur. Tør saltet af tomaterne, og kog dem ca. 3 min. i vand og eddikeblandingen. Tag tomaterne op, og skyl dem straks i koldt vand. Bring eddike, sukker og krydderier i kog, tilsæt tomaterne, og lad dem koge ca. 5 min. Skyl sylteglasset i Atamon, fyld det med tomaterne og kogelagen, og luk til.

Opskrift af Gitte Heidi Rasmussen.

Læs også: Duggede ruder - godt eller skidt?

11 oktober 2015
0

Sæt drivhus op i efteråret

Når foråret kommer, og havelysten for alvor melder sig igen, er der mange, der går i gang med at etablere et drivhus i haven. Men det er...

23

10 tricks til tomater i drivhuset

Hvis tomatdyrkningen i drivhuset driller, er der som regel en god forklaring og dermed også en vej til at undgå eller rette op på problemern...

0

Køb et drivhus, der passer til dig og dine behov

Når du køber drivhus, så køb et der er rigeligt stort, for ambitionerne har det med at vokse. Selvom du i starten kun har et ønske om plads...

0

Nu skal der nippes sideskud i drivhuset

Lige nu er der fast arbejde i Lotte Bjarkes drivhus – nemlig at være efter sideskuddene på de forskellige planter. Både tomatplanter og...

0

En fast hånd til græskar og melon

Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

0

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer...

0

Find drivhuset der passer til dit budget

Drømmer du om et drivhus? Her kan du se, hvor meget drivhus, du kan få for dine penge: mini drivhus, trædrivhus, vægdrivhus eller et helt...

0

Rengør dit drivhus og beskyt det mod alger, svampe og skadedyr

Der er masser af grunde til at få gjort drivhuset grundigt rent både inden vinteren og om foråret. En af de allervigtigste grunde til at...

0

Sådan dyrker du vin i drivhuset

At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver bare,...

1

Forlæng udesæson med et drivhus - sådan vælger du det rigtige

Et drivhus forlænger udesæsonen - læs hvordan Jesper Madsen har bygget sit drivhus fra start til slut - og få gode tips til, hvordan du...

1

Sådan får du den bedste sæson i drivhuset - nogensinde

For at hjælpe dig til at lykkes i drivhuset har vi samlet de bedste tips og kneb til dig her. Læs bl.a. om den vigtige ventilation, og...

0

18 grader – hemmeligheden bag en god agurkehøst

At høste sine egne friske agurker er noget af det mest tilfredsstillende, men der er nogle udfordringer. Læs mere om kunsten at dyrke agurke...

0

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

0

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

1

Krydderurter og salat i drivhuset året rundt

Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug...