Grønne tomater - hvad kan de bruges til?

Drivhus

Hvad skal man gøre i efteråret med de mange tomater, der stadig er grønne og umodne? Er det smagsoplevelser, du går efter? Så brug de grønne tomater i madlavningen. Få de lækre opskrifter på stegte grønne tomater og syltede grønne tomater her.

Grønne tomater er en delikatesse, og de skal ikke smides væk.
Grønne tomater er en delikatesse, og de skal ikke smides væk. Foto: iStockohoto

Modning af grønne tomater

Læg de grønne tomater sammen med æbler, pak dem ind i avispapir, eller hæng tomaterne på en tørresnor i kælder eller i udhus. Der er mange gode råd til, hvordan du kan få de grønne tomater til at modne. Det er dog langt fra sikkert, at de kommer til at smage, som de tomater, der modnede i varmen på planten i drivhuset. 

Det var den dårlige nyhed. Den gode nyhed er, at grønne umodne tomater kan bruges i mange forskellige, velsmagende retter.

Grønne tomater i maden

De grønne tomater har dog en meget syrlig smag, netop fordi de ikke har fået tid til at modne. Derfor er det ikke i alle retter, de grønne tomater er velegnede. Men grøn tomatchutney, syltede grønne tomater og stegte grønne tomater er tre bud på, hvordan du kan bruge de grønne tomater på en fornuftig og velsmagende måde.

Grønne tomat sorter

Der findes også tomatsorter, der er grønne, når de er modne. Blandt andet sorten, Green Zebra, er populær - både fordi den ser flot ud med sin grønne farve og zebrastriber, og så har den en syrlig smag af citrus, men med et strejf af sødme. Andre grønne tomat-sorter er blandt andet Green Grape tomat, som er en slags grøn cherry tomat og Lime green tomater, som har en meget kraftfuld tomatsmag.

Læs også: 10 tricks til succes med tomater i drivhuset

Læs også:

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optima...

 
Grønne tomater parate til at blive tilberedt.  

Spis grønne tomater i små mængder

Grønne tomater indeholder giftstoffet alfa-tomatin, og det er nærliggende at tænke, at det derfor er skadeligt at indtage grønne tomater. I 2004 udtalte Fødevaredirektoratet dog, at det ikke var skadeligt at spise grønne tomater, da niveauet af alfa-tomatin er forholdsvist lavt. Det anbefales dog ikke at spise de grønne tomater i store mængder, da det kan give maveproblemer.

Stegte grønne tomater

En af læserne på idenyt.dk har delt denne opskrift med os. Tak til Regitze Birketoft.

  • Sæt en pande til forvarmning på 3-4 (ikke varmere - så brænder det på) - lad den stå mens du arbejder så den bliver gennemvarm uden at brænde
  • 2-3 æg slås ud og piskes sammen i en dyb tallerken
  • 1 dl mel og 1 dl rasp blandes med salt, peber og paprika efter smag (rigeligt salt)
  • Grønne bøftomater skæres i ca 1 cm tykke skiver - 3 tomater passer normalt meget godt til mængden af panering.
  • Skiverne vendes i rasp/mel, så i æggene, så i raspen og i æggene og til sidst i raspen (2 gange æg og 3 gange rasp) det bliver et herligt tykt lag (kan være mindre hvis skiverne er tyndere)
  • Smelt smør på panden, og steg dem til paneringen er tyk, fast og gerne næsten dybt brun - det er et tykt lag så der skal steges længe på 3-4 (ikke varmere end det) - nok omkring 6-7 min pr side.

Læs også: 11 tricks til succes med tomater i drivhuset

Læs også:

Hovedrengøring - sådan går du frem

Det er som regel de samme steder, man gør rent i det daglige - mens nullermændene hober sig op de steder, der er ikke er så tilgængelige....

Syltede grønne tomater

Smager godt til stegte kødretter - eller en stegt rødspætte.

  • 1 kg grønne umodne tomater
  • Salt
  • 3/4 l vand
  • 3/4 l eddike

Kogelage:

  • 1/2 l hvidvinseddike
  • 600 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 1 stang kanel
  • 2 tørrede chilier

Sådan gør du:

Skyl tomaterne, og skær stilken væk. Gnid derefter tomaterne med salt, og lad dem trække et døgn ved stuetemperatur. Tør saltet af tomaterne, og kog dem ca. 3 min. i vand og eddikeblandingen. Tag tomaterne op, og skyl dem straks i koldt vand. Bring eddike, sukker og krydderier i kog, tilsæt tomaterne, og lad dem koge ca. 5 min. Skyl sylteglasset i Atamon, fyld det med tomaterne og kogelagen, og luk til.

Opskrift af Gitte Heidi Rasmussen.

Læs også:

Lakér dine møbler, så de bliver slidstærke

Møbler holder meget længere med en god gang lak, men det kræver forarbejde, masser af lag, rigtig tykkelse på lakken, gode pensler, intet...

11. oktober 2015
Mere om Drivhus

Nyt layout for drivhusbelægning

Drivhus Se, hvordan haveeksperten bedst klargør drivhuset til en ny sæson.

Sådan dyrker du vin i drivhuset

Drivhus At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver bare,...

Kom godt i gang i drivhuset

Drivhus Udnyt drivhusets beskyttede klima til at tyvstarte din egen produktion i det tidlige forår. Start forårsrengøringen af drivhuset og udnyt...

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Drivhus Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

En fast hånd til græskar og melon

Drivhus Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

For mange blomster i drivhuset

Drivhus Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhus Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Drivhus Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Drivhus Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøst...

Tomater med grønne nakker

Drivhus Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Få et orangeri som på 1800-tallets danske godser

Drivhus Et orangeri kan meget mere end et drivhus. Det fungerer som et ekstra, smukt rum året rundt, og du kan dyrke masser af planter, som ikke...

Sjove krydderurter i drivhuset

Drivhus Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

Drivhus For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

Drivhus idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Drivhus Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.