Find drivhuset, der passer bedst til dig og din have

Du skal tjekke materialer og husstørrelse, inden du kaster dig ud i at købe et drivhus. Men også ventilation, plantevalg og tanker om vedligeholdelse er vigtige. Vi guider dig til at vælge det rigtige drivhus.


Vælg aluminiumsprofiler, der kan tåle en storm
Der er flere ting, du bør overveje, før du lægger pengene på bordet, og erhverver dig et drivhus. Materialevalget er ikke mindst vigtigt. Størstedelen af drivhusene på markedet har praktiske rustfrie aluminiumsprofiler, og her gælder det om, at profilerne er så kraftige, at de kan holde til selv en større efterårsstorm.

Træprofiler er naturlige, men kræver vedligeholdelse

Drivhuse med profiler af råt træ er mere sjældne, men både hyggelige og naturlige at se på. De kræver dog lidt vedligeholdelse. Inden monteringen, skal træet have en omgang træbeskyttelse, og behandlingen bør gentages med et par års mellemrum. Til gengæld kan du male profilerne i lige den farve, du ønsker. Du skal også bestemme dig for, hvilket materiale drivhusets vægge og tag skal være lavet af. 
Drivhuset som udestue
Hvis drivhuset ud over at rumme grønne planter også skal fungere som en slags mini-udestue med bord og stole, er glas, hvor du kan se ud i haven, det oplagte valg. Lyset trænger optimalt ind i drivhuset, hvilket er godt, når det gælder spiringen af planterne om foråret.

Mulighed for sikkerhedsglas

Falder valget på glas, der er den billigste løsning, kan du for en del drivhuses vedkommende vælge mellem almindeligt glas og sikkerhedsglas. Sidstnævnte er dyrere, men har den fordel, at hvis det smadres, vil det ikke splintre, men knuses ligesom en bilrude – noget der er sagen, hvis der er børn i nærheden. K-glas, der har en varmeisolerende effekt a la en termorude, er endnu en mulighed.

PC holder på varmen
En anden mulighed er PC (polycarbonat), hvilket som regel er et par tusinde kroner dyrere end almindeligt glas, men yderst velegnet, hvis du udelukkende skal bruge drivhuset til planter og ikke til hyggeligt ophold. Det uigennemsigtige materiale bryder solens hårde stråler, isolerer og holder på varmen om natten, hvilket gør, at planterne ikke bliver udsat for større temperatursvingninger.

Kombiner materialer
Til flere drivhuse er det også muligt at kombinere materialerne, så du får et tag af PC-plader og vægge af klart glas. PC har også den fordel, at det er slagfast og derfor kan tåle at blive ramt af fx en fodbold. Det er vigtigt, at der er god ventilation, så planterne ikke dejser om i varmen.

Vinduerne skal kunne åbnes

Vinduer, der kan åbnes et par steder i taget, er derfor et must. Og invester gerne i automatiske vinduesåbnere, der sørger for at lukke varmen ud, når du er ude at rejse.

Dobbeltdøre gør det daglige havearbejde lettere
Ud over drivhuse med enkelte døre, fås der også huse med dobbelte døre, hvilket gør det lettere at komme ind med en trillebør. Når du har valgt dit drivhus, skal det fastgøres grundigt til undergrunden.

Forsikringen dækker kun, når der er forankret korrekt
Du kan enten selv lave et fundament, eller – hvilket er lettere – købe en sokkel til drivhuset med tilhørende nedstøbningsjern. Forsikringen dækker ikke drivhuse, der ikke er forankret korrekt. En sokkel giver desuden også lidt ekstra højde inde i drivhuset. Mangler du stadig højde, kan du grave ud i midten af huset.

Et drivhus skal have meget lys
Du skal også overveje placeringen af det nye drivhus. Som en god regel bør det placeres, hvor der er mest sollys i løbet af dagen – dog, hvis det er af klart glas, vil det være ideelt med delvis skygge fra et løvfældende træ, hvor bladene kan afbøde for kraftige solstråler. Tegn op, hvordan du kunne tænke dig indretningen. Overvej, om du vil have fastmonterede plantekasser eller en mere mobil løsning i form af krukker, om du har tænkt dig at dyrke meget højtvoksende planter, og om der skal være plads til en hyggestol i hjørnet.

Vælg størrelse
Hvis dit haveareal og økonomien ikke sætter en naturlig begrænsning, kan det være svært at afgøre, hvor stort dit nye drivhus skal være. Ét er sikkert: Hvis du vakler mellem to størrelser, så tag det største – du skal nok få udnyttet pladsen. Et drivhus har det altid med at være for småt efter den første sæson, hvor alle de nye planteideer har grebet om sig.

Mest læste artikler