Få et orangeri som på 1800-tallets danske godser

Drivhus

Et orangeri kan meget mere end et drivhus. Det fungerer som et ekstra, smukt rum året rundt, og du kan dyrke masser af planter, som ikke har en chance i dine stuer eller udendørs.

Foto: Pavillon Danmark

Et ekstra rum til citrusplanter og oliventræer

Orangerier - eller væksthuse, som de også kaldes – er udvidede drivhuse, hvor eksotiske planter med behov for et varmt klima kan trives året rundt. Her kan du fx indrette dig med dekorative potter med citrusplanter og oliventræer – og et væld af skønne blomster, der ellers normalt kun vokser i troperne.  

Et orangeri giver dig et ekstra rum året rundt - selv i februar kan du sidde og nyde en kop te i dit eget private væksthus. 

Et eksempel på et prefabrikeret orangeri fra Pavillion Danmark, som falder flot i tråd med de fleste nyere huse og stadig har et nostalgisk præg.

Orangerier var forbeholdt de rige og adelige

Traditionen stammer helt tilbage fra 1700-tallet, hvor det europæiske aristokrati fik opført oragerier på deres store godser og herregårde for at vise, at de havde forbindelser til kolonierne under langt varmere himmelstrøg. Især englænderne var gode til at dyrke interessen for eksotiske planter og blomster.

Orangerierne kom til Danmark i 1800-tallet. Igen var det naturligvis de rige og adelige, som havde pladsen til og mulighederne for at blære sig med denne form for adspredelse og havearkitektur. Almindelige bønder og byboere kunne kun drømme om orkideer og appelsiner.

I dag har alle muligheder for at bygge et orangeri i haven og nyde de mange fordele, der er ved et udvidet drivhus.  

Læs også: Har du fået lyst til at bygge dit eget orangeri? Find en detaljeret byggevejledning på goerdetselv.dk

Læs også: Danmarks smukkeste have - se vinderen her

Derfor er et orangeri ikke et drivhus

  • Et orangeri er typisk større end et drivhus og har ind i mellem flere rum. Desuden skal der være plads til, at mindre træer vokser op.
  • Høje dobbelte glasdøre, –som giver mulighed for at flytte store træer ind og ud af orangeriet.

  • Gulvet er som regel klinker, gerne sort-hvide, som man kan se i de orangerier, der er tilknyttet slotte.

  • Flere orangerier er opvarmede – gulvvarme el. lign.

    Læs også: Sådan skaber du rum i haven

  • Et orangeri er tit placeret i forlængelse af boligen, op ad en varm (helst sydlig) husmur. Hvis orangeriet er placeret på friland, skal der stadig bygges en nordlig murstensvæg til beskyttelse mod kulde og vind.


Kilder: Bolius, Pavillon Danmark, Vica, Flextræ

22 juli 2015
0

Find drivhuset der passer til dit budget

Drømmer du om et drivhus? Her kan du se, hvor meget drivhus, du kan få for dine penge: mini drivhus, trædrivhus, vægdrivhus eller et helt...

0

Sådan dyrker du vin i drivhuset

At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver bare,...

0

18 grader – hemmeligheden bag en god agurkehøst

At høste sine egne friske agurker er noget af det mest tilfredsstillende, men der er nogle udfordringer. Læs mere om kunsten at dyrke agurke...

Denne artikel er sponsoreret

Tag forskud på sommeren med et vægdrivhus

Udnyt forårssolen med et vægdrivhus, der er en let måde at skabe en hyggelig og varm forlængelse af din bolig, hvor du kan få det meste ud...

0

Forårsklart drivhus

Lotte Bjarke har ryddet grundigt ud i drivhuset, så hun kan sikre sig en god sæson næste år.

0

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

0

Nyt layout for drivhusbelægning

Se, hvordan haveeksperten bedst klargør drivhuset til en ny sæson.

0

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

0

En fast hånd til græskar og melon

Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

0

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

0

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

0

Udnyt pladsen i drivhuset - plant basilikum sammen med tomater

Drivhustomaterne vokser opad og bliver lange og ranglede, og det giver masser af bar jord mellem de enkelte planter, og den plads er det...

1

Drivhus af genbrugsvinduer og med masser af charme

Anine byggede drivhus af gamle, men renoverede vinduer. Præcis som "Bonderøven" ville have gjort det. Drivhuset ligger midt i en gammel...

0

Vælg den rette jord til dit drivhus

I drivhuset kan du vælge at dyrke direkte i jorden, i plantesække eller i potter. Du kan også kombinere de tre dyrkningsformer, men de...

0

Sådan kommer du i gang med at dyrke dine egne chili

Chilier er svaret på alt: De er sunde, indeholder næsten ingen kalorier og virker som et slankemiddel. Og så er de nemme at dyrke i haven...