Få et orangeri som på 1800-tallets danske godser

Et orangeri kan meget mere end et drivhus. Det fungerer som et ekstra, smukt rum året rundt, og du kan dyrke masser af planter, som ikke har en chance i dine stuer eller udendørs.


Et ekstra rum til citrusplanter og oliventræer

Orangerier – eller væksthuse, som de også kaldes – er udvidede drivhuse, hvor eksotiske planter med behov for et varmt klima kan trives året rundt. Her kan du fx indrette dig med dekorative potter med citrusplanter og oliventræer – og et væld af skønne blomster, der ellers normalt kun vokser i troperne.  

Et orangeri giver dig et ekstra rum året rundt – selv i februar kan du sidde og nyde en kop te i dit eget private væksthus. 

Se listen over fortryllende orangerier du kan købe og bliv inspireret til indretningen her.

Et eksempel på et prefabrikeret orangeri fra Pavillion Danmark, som falder flot i tråd med de fleste nyere huse og stadig har et nostalgisk præg.

Orangerier var forbeholdt de rige og adelige

Traditionen stammer helt tilbage fra 1700-tallet, hvor det europæiske aristokrati fik opført oragerier på deres store godser og herregårde for at vise, at de havde forbindelser til kolonierne under langt varmere himmelstrøg. Især englænderne var gode til at dyrke interessen for eksotiske planter og blomster.

Orangerierne kom til Danmark i 1800-tallet. Igen var det naturligvis de rige og adelige, som havde pladsen til og mulighederne for at blære sig med denne form for adspredelse og havearkitektur. Almindelige bønder og byboere kunne kun drømme om orkideer og appelsiner.

I dag har alle muligheder for at bygge et orangeri i haven og nyde de mange fordele, der er ved et udvidet drivhus.  

Læs også: Har du fået lyst til at bygge dit eget orangeri? Find en detaljeret byggevejledning på goerdetselv.dk

Derfor er et orangeri ikke et drivhus

  • Et orangeri er typisk større end et drivhus og har ind i mellem flere rum. Desuden skal der være plads til, at mindre træer vokser op.
  • Høje dobbelte glasdøre, –som giver mulighed for at flytte store træer ind og ud af orangeriet.

  • Gulvet er som regel klinker, gerne sort-hvide, som man kan se i de orangerier, der er tilknyttet slotte.

  • Flere orangerier er opvarmede – gulvvarme el. lign.

  • Et orangeri er tit placeret i forlængelse af boligen, op ad en varm (helst sydlig) husmur. Hvis orangeriet er placeret på friland, skal der stadig bygges en nordlig murstensvæg til beskyttelse mod kulde og vind.

Kilder: Bolius, Pavillon Danmark, Vica, Flextræ

Mest læste artikler