Få et orangeri som på 1800-tallets danske godser

Drivhus

Et orangeri kan meget mere end et drivhus. Det fungerer som et ekstra, smukt rum året rundt, og du kan dyrke masser af planter, som ikke har en chance i dine stuer eller udendørs.

Foto: Pavillon Danmark

Et ekstra rum til citrusplanter og oliventræer

Orangerier - eller væksthuse, som de også kaldes – er udvidede drivhuse, hvor eksotiske planter med behov for et varmt klima kan trives året rundt. Her kan du fx indrette dig med dekorative potter med citrusplanter og oliventræer – og et væld af skønne blomster, der ellers normalt kun vokser i troperne.  

Et orangeri giver dig et ekstra rum året rundt - selv i februar kan du sidde og nyde en kop te i dit eget private væksthus. 

Et eksempel på et prefabrikeret orangeri fra Pavillion Danmark, som falder flot i tråd med de fleste nyere huse og stadig har et nostalgisk præg.

Orangerier var forbeholdt de rige og adelige

Traditionen stammer helt tilbage fra 1700-tallet, hvor det europæiske aristokrati fik opført oragerier på deres store godser og herregårde for at vise, at de havde forbindelser til kolonierne under langt varmere himmelstrøg. Især englænderne var gode til at dyrke interessen for eksotiske planter og blomster.

Orangerierne kom til Danmark i 1800-tallet. Igen var det naturligvis de rige og adelige, som havde pladsen til og mulighederne for at blære sig med denne form for adspredelse og havearkitektur. Almindelige bønder og byboere kunne kun drømme om orkideer og appelsiner.

I dag har alle muligheder for at bygge et orangeri i haven og nyde de mange fordele, der er ved et udvidet drivhus.  

Læs også: Har du fået lyst til at bygge dit eget orangeri? Find en detaljeret byggevejledning på goerdetselv.dk

Læs også:

Derfor bør du sætte din kuffert i badekarret, når du rejser

Selvom det kan lyde mærkeligt, så er der én rigtig god grund til at placere din kuffert i hotellets badekar, når du er ude at rejse. På...

Derfor er et orangeri ikke et drivhus

 • Et orangeri er typisk større end et drivhus og har ind i mellem flere rum. Desuden skal der være plads til, at mindre træer vokser op.
 • Høje dobbelte glasdøre, –som giver mulighed for at flytte store træer ind og ud af orangeriet.

 • Gulvet er som regel klinker, gerne sort-hvide, som man kan se i de orangerier, der er tilknyttet slotte.

 • Flere orangerier er opvarmede – gulvvarme el. lign.

  Læs også:

  Orkideer skal vandes rigtigt - sådan passer du på din orkide

  Orkideer er et stort hit i de danske hjem, og der er mange forskellige orkideer i butikkerne. De er nemme at passe, så længe du vander...

 • Et orangeri er tit placeret i forlængelse af boligen, op ad en varm (helst sydlig) husmur. Hvis orangeriet er placeret på friland, skal der stadig bygges en nordlig murstensvæg til beskyttelse mod kulde og vind.


Kilder: Bolius, Pavillon Danmark, Vica, Flextræ

22. juli 2015
Mere om Drivhus

Nyt layout for drivhusbelægning

Drivhus Se, hvordan haveeksperten bedst klargør drivhuset til en ny sæson.

Sådan dyrker du vin i drivhuset

Drivhus At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver bare,...

Denne artikel er sponsoreret

Tag forskud på sommeren med et vægdrivhus

Drivhus Udnyt forårssolen med et vægdrivhus, der er en let måde at skabe en hyggelig og varm forlængelse af din bolig, hvor du kan få det meste ud...

Kom godt i gang i drivhuset

Drivhus Udnyt drivhusets beskyttede klima til at tyvstarte din egen produktion i det tidlige forår. Start forårsrengøringen af drivhuset og udnyt varmen til forspiring og på grøntsager til senere udplantning.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Drivhus Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

En fast hånd til græskar og melon

Drivhus Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

For mange blomster i drivhuset

Drivhus Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhus Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Drivhus Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Drivhus Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøsten skal sikres.

Tomater med grønne nakker

Drivhus Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Sjove krydderurter i drivhuset

Drivhus Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

Drivhus For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

Drivhus idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Drivhus Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.